Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.12.2006 12:07 - Малките предприятийца и ЕС - накратко
Автор: estrella Категория: Бизнес   
Прочетен: 6319 Коментари: 21 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Репортаж на Бизнесът на бТВ със съчувствие разказа за това, как десетки малки хлебарници в шуменско ще бъдат принудени да прекратят дейността си след 1 януари заради изискванията на ЕС.

Остана само да кажат "Лош, лош европейски съюз".

Аз, за пореден път, само си питам, то се видя, че отговори няма кой да ми даде, но надеждата умира последна.

Защо всички собственици на малки предприятия, фирми и други форми на производства се ослушваха няколко години и сега гледат като ухапани пилета три седмици преди влизането в ЕС?

Не сметнаха ли за необходимо да направят нужните инвестиции, да се обединят, ако не могат сами, и в крайна сметка да модернизират производствата така, че да запазят собствения си бизнес.

Техния, не моя или вашия.

И седи една едра леля, запълва ми целия екран на телевизора и с усмивка на уста казва "Еми ще затворим, то с тези изисквания на ЕС...".

Само питам...


Тагове:   Малките,   Накратко,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. tsbotev - И аз се питам
10.12.2006 12:30
Този проблем не се отнася само за хлебарите или само за фирмите от "хранителната верига", както се наричат предприятията, за които има изисквания да създадат система за безопасност на храните. Вного от тях и досега мислят повече как да заобиколят тези изисквания, но да не отделят срдства за изпълнение на изискванията. Сега се опитват чрез типови разработки на система за безопасност на храните (HACCP) да решат проблема. Скоро ще разберат, че отново са останали излъгани. Защото в ЕС има хора, които са компетентни, за разлика от много от "специалистите" в РИОКОЗ. Малко от тези собственици на фирми знаят, че вече има въведен и международен стандарт, който е въведен и в България - ISO 22000, който включва системата НАССР (Hazard Analysis of Critical Control Points) и ако искат да са спокойни за своето съществуване на пазара не само трябва да внедрят система за безопасност в съответствие със стандарта, а е добре да я сертифицират.
Съществено е друго, че стандартите са доброволни, но когато са цитирани изцяло или частично в нормативен акт, изпълнението на изискванията става задължително. Точно такъв е случаят по този проблем, тъй като изискването за въвеждане на система за безопасност на храните е включено в Закона за храните.
Останалото е вярно - който не иска да се съобрази с европейските изисквания, не може да бъде конкурентноспособени и ще трябва да затвори предприятието си. Конкурентноспособността не се измерва само с икономически понятия.
Аз съм убеден, че не само европейците, а и всеки български гражданин иска да купува безопасни храни и скоро да забрави какво му предлагаха на пазара досега.
цитирай
2. outfaced - добре де ... вие сте големи оптимисти пък да ви кажа
10.12.2006 12:47
сори за леко хапливия тон ... ама аз да питам ей тъка (че по случайност съм малка фирма, така да се каже, като в рекламата) ... а вие склонни ли сте да плащате за продуктите на фирми покрили ISO22000, а?
Тя тая работа да не мислите, че е без пари ...

Утре ще ревант всички в един глас ... ама цените се дигат. Ми ша се дигат. Ние тия ХХХ ХХХ лв. за покриване на тия стандарти да не си ги държим под дюшека. Хубаво ви беше досега ... ефтинко (сравноно с ЕС де) Те ви сега, ще имате стока произведена в сертифицирано предприятие ... аре плащайте. Ама няма ... Първи големите вериги ще стегнат още повече примката около и без това изстрадалите си доставчици, а после ще почнат да се внасят неща от вън ... защото ще са една идейка по евтини или просто като е на една цена е по модерно да е "западно".
Защо си мислите, че едни масови фалити на малки предприятия няма да се отразят на цялата макроикономическа рамка и индиректно и на вашия джоб.

С това разбира се, не искам да кажа, че отричаме стандартите. Просто за поредн път разбираме криво цивилизацията и се цивилизоваме със сопата и на юруш.

Оставяме на старна факта, че Ивропата направо са олива в последно време в творене на стандарти, за да се запази по някъв начин от азиатската инвазия. Ама ще се наложи и там да поразмислят ... защото вече и на някой средностатистически европйеци взе да им писва да плащат повече само за разни идеи и си купуват нестандартизирани китайски продукти.
цитирай
3. анонимен - "Кражба"
10.12.2006 12:50
Абсолютно съм съгласен с твоето мнение.Според мен причинита е, че така наречените "гаражни бизнесмени", касираха години на ред от черна търговия и лошо - качествена евтина стока..., сега ще си консумират парите!...не за дълго...
цитирай
4. estrella - Outfaced
10.12.2006 12:54
Твоето и моето мнение заедно са доказателство за това как не трябва нещата да се правят на парче. Еврооптимизмът ми е повече от голям, но още по-голяма е увереността ми, че нещата ще станат бавно, мнооого бавно.
Не искам да го обръщаме на политически спор, макар точно там да се крие ключът към мазето.
цитирай
5. artanis - outfaced
10.12.2006 14:00
Подкрепям мнението ти в тази част, че държавата рекетира непрестанно малките предприемачи, за да храни безчетната си армия от чиновници. В такова положение предприемачите не могат да си поемат въздух, за да се замислят даже за инвестиции за покритието на стандарта (между другото за този номер не бях чувал).

Не те подкрепям, че на една цена, хората трябва да предпочитат българските стоки. С малки изключения, в България се произвеждат евтини некачествени стоки и скъпи некачествени стоки. И в двата случая не си струва. Никога не бих си купил примерно български шампоан (или руски, но това е друг въпрос).

поздрави:
цитирай
6. outfaced - това да избираме или не избираме българското е друга тема ...
10.12.2006 14:35
и аз не си купувам нещо, само защото е българско ... не ме гони чак такъв патриотизъм. Но ако почнат да ми внасят замразнео месо или пресни домати от испания, защото са по евтини, а нашите производители изпофалират защото нямат пари да си ги напръскат против еди какво си (защото така е по норма), вече ще ме е яд. Макар че това не се дължи само на стандартите ...

Относно изказването на анонимния, само показва, че хабер си няма от това какво значи ISO и кой кога и какво е печелил.

За пореден път май трябва да се подчартае, че стандартите като НАССР и ISO не гарантират качестван продукция, а гарантира само, че тя е произведена в съответствие с определни норми, дотолкова, че не е вредна ... т.е. в едни кремвирши може да има все същото количество соя и боклуци, въпреки че са произведени вече във фирма покрила стандартите. Със стандарта се гарантира само, че те не са вредни за здравето и че са произведени в стерилна среда с гарантиран контрол. Какво да е качеството обаче, си се определя от желанието на производителя и от това какво се купува. А всички знаем, че масово се купува най евтиното.

В карйа сметка истината е по средата. Нито ЕС е толкова лош, нито пък нашите производители са си умирали от кеф някога да ни тровят ... Нещата ще си дойдат на мястото, но няма да стане от днес за утре и няма да мине без жертви. И за удоволствието ще си платят пак крайните клиенти.
цитирай
7. nio - анонимен, къде отива правото на ...
10.12.2006 15:13
анонимен,къде отива правото на клиента индивидуално да реши кое е добре и кое не.
Или хората са малоумни за да определят бюрократите вместо тях?

И две думи за гаражите.
В началото на прехода когато имаше купони и в магазините беше останало само сол и оцет,когато хората нямаше от къде да купят сапун и прах,а за децата нямаше мляко,именно гаражите унищожиха дефицита само за няколко седмици.

Презрените гаражи дават работа на хиляди семейства.
Презрените гаражи в които работят собственици имат работно време далече надхвърлящо разрешеното от кодекса на труда,защото той не важи за самозаетите.
Същите гаражи са постоянен обект на рекет от страна на данъчни,потребители и т.н.Аз съм бил свидетел на акт за липса на ръководство на български за калкулатор за 2 лева.Предния ден пък си бях купил електрическа отверка от Метро без ръководство и отгоре на всичко неработеща.Ако това беше се случило в "гараж",щяха да им вземат и кръщелното.

Гаражите с ниските си разходи и възможноста си за по-ниски цени са постоянен обект на атака под давление на големите вериги.
Когато натиснаха малките хранителни магазини за допълнителни помещения за персонала,пресата грамна че ще затворят поне половината.Веднага Била обяви намерение да строи верига малки квартални хранителни магазини.Е пресата се излъга и на Била не им устиска да се конкурират с "гаражите".

Да разказвам ли за очилата и Метро?Или за "българските" и китайски маратонки?
Няко всъщност знае ли в кой град се правят българските марки маратонки?:-))
цитирай
8. tsbotev - За стандартите и възможностите
10.12.2006 15:17
В никакъв случай не смятам, че тези изисквания са излишни. Та това е най-важната функция на държавата - да гарантира живота и здравето на хората (даже и на животните).
Що се отнася до инвестициите, outfaced не е съвсем прав, защото в последните години имаше няколко проекта за грантови схеми, които да подпомогнат финансово малките и средни предприятия. В последния, който върви в момента, безвъзмездно се дава 65 % от сумата, необходима за консултантски услуги, като грант. А кандидатстваха само 870 фирми и то не само за НАССР, а за всички стандарти.
Кой тогава е виновен? Тези, които не се информират за съществуващите възможности или тези, които искат да ползват безопасни храни?
Не е вярно и това, че сроковете са били кратки.
Сега същото се случва с фирмите, лицензирани за технически надзор на съоръжения с повишена опасност. Срокът да имат внедрена система за качество е 31.12.2006 г. Повечето сега се сещат да си разработват системата. В последния момент. И то само защото в противен случай ще им отнемат лиценза.
В края на краищата, който може да работи в условията на конкуренция, той ще оцелее. Това е смисълът на пазарната икономика - конкуренция, конкуренция и пак конкуренция.
Аз пък не мога да се съглася да купувам български продукти, които при едно и също качество са по-скъпи от вносните. Аз не съм крив, че произвеждат продукти с висока себестойност или че искат да имат голяма печалба.
цитирай
9. estrella - Кандидати по проекти
10.12.2006 15:31
Точно това не мога да си обясня. Аз знам, че държавата отпуска пари по различни програми, без да съм се интересувала специално, защото не ми трябват.
А защо, е въпросът ми, хората, които могат и трябва да се възползват от тези фондове, не правят нищо. Не знаят ли (аз тогава как знам), не им се занимава ли, мислят, че ще минат между капките или И ТУК трябва да си човек на някого, за да получиш помощ за сертифициране?
цитирай
10. outfaced - бе те и тия кредити и помощи и те са една пунта-мара
10.12.2006 15:46
ама аре да не задълбаваме. В нашия случай най доброто, до което можахем да се докопаме, беше един дългосрочен кредит при спорно облекечни условия ... та пак всеки сам трябва да си се спасява.
Даже се уръсихме и за консултанти, да на "светнат"...

по програмта ФАР има едни помощи, но те пък касаят само конкретни инвестиции ... т.е. не покриват всичко, а само някой инвестиции(примерно не покриват строителни дейности, които са едно от най скъпите неща)

Имаше и едни микро кредити за HACCP, но бяха много микро и много за малко (признавам си, проспахме ги) ...

Като цяло помощите не са за малкия бизнес, а за средноголеми предприятия.
цитирай
11. artanis - най-симпатизирам на outfaced до сега
10.12.2006 16:10
Без мнението за защита на скъпите домати. По никакъв начин не трябва да се въвеждат защитни мита за плодовете и зеленчуците. Не виждам защо да плащам 10 пъти по-висока цена за български пипер в сравнение с турския, ако го купя от Турция (източникът ми е блог или форум, но не си спомням точно кой). А селското стопанство и без това получава много субсидии и е неефективен сектор.

За т.нар. помощи, това са пълни глупости и само определени хора близки до управляващите могат да се възползват от тях (източникът ми е достоверен). Още повече защо държавата трябва да краде от предприемачите и после да им предлага като помощи техните пари? Това ми прилича на един анекдот (от блога/форум/уеб) за разговор между предприемач и държавен служител.

Предприемачът най-накрая казва: Добре, г-н служител, веднага отивам да отрежа опашката на кучето си, за да има какво да му дам да яде.

За tsbotev,

предприемачите не са длъжни да следят за всяка нископопулярна измислена програма на правителството, която така или иначе не е била предназначена за тях (а за конкретен играч по конкретен случай). Предприемачите трябва да разработват идеите си, а държавата с хилядите си агенции не трябва да им пречи.

поздрави:
цитирай
12. estrella - Примирила съм се
10.12.2006 16:25
Артанис, че с теб имаме непримирими различия.

Не трябва ли предприемачите да се интересуват от развитието и увеличаването на конкурентноспособността на собствения си бизнес?
Outfaced, признавам, че познанията ми по темата са съвсем повърхностни и научавам от теб нови неща.
цитирай
13. artanis - estrella
10.12.2006 16:52
>Не трябва ли предприемачите да се интересуват от развитието и увеличаването на конкурентноспособността на собствения си бизнес?

Трябва, когато пазарът не се регулира от държавата. Нормално е един предприемач да следи какво искат клиентите, какво правят неговите конкуренти и доставчици, и какви частни финансови институции какви услуги предлагат. Всяко едно от изброените се стреми да получи най-голяма печалба и има състояние, което се нарича конкуренция. В случая печелят всички участници.

А какво печели държавата в случая с преразпределение? На пръв поглед - нищо, държавните служители със заплата 400 лева следват своите морални принципи и са безпристрастни когато дават субсидии на някоя фирма по критерии, които те са определили. А сега ми кажете на колко места в горната схема има предпоставки за корупция?

поздрави:
цитирай
14. tsbotev - До artanis и останалите
10.12.2006 16:52
Ето така се създават митовете - "знам от достоверен източник". Да, ама не, както казваше един журналист. Нито е вярно, че са за точно определен "клиент", след като получават грант всички, които отговарят на условията (около 700 предприятия, някои от тях микро), нито е вярно, че не са длъжни да следят информацията.
Следенето на информацията също е част от конкурентноспособността. Който не иска и не може да я следи - чао.
Не е вярно и за много "микро кредитите". Влезте в сайтовете www.sme.government.bg и www.mee.government.bg в Изпълнителна агенция ФАР и ще се убедите, че не сте прав.
А outfaced явно е сбъркал консултантите. И там е голяма конкуренцията, но има можещи и неможещи, знаещи и незнаещи.
цитирай
15. estrella - Artanis
10.12.2006 17:00
>Трябва, когато пазарът не се регулира от държавата.

Казал ли е някой, че официално пазарът се регулира от държавата. Фондовете на ЕС час от държавата ли са според теб?

Как функционира икономиката в останалите държава от ЕС според теб?
цитирай
16. nmishev - Вижте - полезна информация
10.12.2006 17:55
Бог дава, в кошара не вкарва. Изпращам ви интересни материали за малките и средните предприятия, които, надявам се да са интересни за хората с големи идеи.
1. http://www.jobs-bg.org/whatis_bg.htm
2.http://www.sme.government.bg/
цитирай
17. artanis - tsbotev,
10.12.2006 18:44
Няма да кажа името на източника си, само ще кажа, че работи в една от агенциите, които цитираш.

estrella,
Фондовете на ЕС не са част от държавата България, но също са пари от данъци - само че от европейските данъкоплатци. Те също не са много щастливи къде отиват парите им и смея да твърдя - с основание.

Не знам как функционират икономиките на другите държави от ЕС (най-малкото, защото не съм икономист), но съм против идеята да се взимат готови френски модели, например, защото България не е Франция. (пък и при всеки опит да сравня L'oreal с Ален Мак ми става смешно)

outfaced,

Това е признателността, която получаваш от хората на държавна работа при условие, че заплатите им идват от твоя труд. Това, което можеш да направиш е да започнеш бизнес в някой сектор в който няма толкова регулации или да пренесеш бизнеса си в САЩ, Кралството или Швеция, където имат нужда от такива като теб. Ако случайно се чудиш откъде ще се вземат заплатите на държавните служители след като хората като теб си отидат, не се притеснявай, винаги има европейски фондове ;)

поздрави:
цитирай
18. artanis - jones,
10.12.2006 19:04
Не виждам смисъл да отговарям на човек, който е написал, че се казва: Henry Jоnes, но все пак:

Съмнява ме, че "част от" е подходяща релация между европейските фоднове и държавата България. Около 25% - за коя програма, или средно за всичките програми? За жалост парите се дават "просто така" и има не 1 и 2 примера.

Всички: Надявам се да не останете с впечатлението, че съм против ЕС. ЕС е най-доброто, което може да се случи на българските граждани в момента. Обаче не съм съгласен ЕС да определя квоти или да субсидира определени отрасли.

Мнението ми е, че малките предприятия няма как да удовлетворят изискванията на ЕС (тук също има проблеми, защото някои неща, които не са изисквания на ЕС се представят от държавата България като изисквания на ЕС), защото са тотално изтощени от рекета на държавата България.

поздрави:
цитирай
19. estrella - Artanis
10.12.2006 20:19
Колкото и да ми се иска да се придържам към добрия тон и да не обръщам внимание на анти-българските ти изказвания, ти не ми даваш шанс.

България, както Кралството ( кое - английското, испанското или норвежкото), също има нужда от работеща икономика, част от която може да е outfaced, стига да отговаря на изискванията на ЕС, нашата страна и да се справя с конкуренцията.

Съжалявам, че трябва да го кажа, но не си добре дошъл в моя блог, Artanis. Вече не.
цитирай
20. tsbotev - Artanis
10.12.2006 22:29
Добре дошъл си в моя блог. Аз обичам да дискутирам, без да се притеснявам от позицията на опонента си.
Твоя човек защо не каже какво правят в тази агенция или в министерството? Ще бъде интересно дали някой "ще се самосезира"?
цитирай
21. outfaced - абе jones, човек ... аз да не съм адвокат
10.12.2006 22:55
боли ме къде какво пише по хартийките и каква е теорията. Факт е, че фирмата за която иде реч (не е само моя) явно не попадна в никоя графа, че да заслужава някаква субсидия. И не е като да не сме проверявали какво може ...

То верно, че е зор, ама не сме станали толкова зле, че ако някой ни дава даром, да се дърпаме ... ама на ... никой не дава.

Въобще не ми е идея да споря ... така или иначе и аз и хората покрай мен, сме вече вътре с двата крака. Сега само се надяваме да си е струвало и някой други "интилигентни" люде, да не се изплюят пак на труда ни, че малко взе да ми писва ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3697697
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915