Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.04.2006 19:57 - Не искам ЕС
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4749 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Къде ми беше да чета блога тая вечер, ядосах се страшно. Някой беше написал, че в Брюксел смятат влизането на България и Румъния като културното самоубийство на Европа.

Не, благодаря. Не искам да влизам в Европа, която ще ме мисли за простак. Не искам да влизаме по милост.

И така сме си добре. Ще си се движим бавничко напред, като с времето белезите от поразиите, които направи тази същата Европа в средата на 20 в с нас, избледнеят и ние се научим отново да бъдем любезни, да пазим това, което е общо и изобщо- да живеем цивилизовано.

Не искам Европа, в която ще бъдеш съден по това от къде идваш, а не по това, което си.

Не искам да ставам причина за културното самоубийство на някой, още по-малко на цял континент.

Да си се радват на еднаквите замъци и музеи и да си празнуват няколкостотин години от раждането на Моцарт, Юго и Гьоте.

Не искам да идват с изкуствените си усмивки тук и да ни гледат със съжаление.

И бедните имат достойнство.


Тагове:   не,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. nick - za sajalenie e taka
24.04.2006 20:22
na balgarite vinagi shte se gleda taka. hem typi, hem idvat ot bulgaria
цитирай
2. viki02 - я по кротко
24.04.2006 20:28
Ами и аз се възмущавам от някои съществени пропуски на нас, българите. Ние им съсипваме чистотата и реда, който са постигнали с многогодишен труд. За доброто възпитание трябват десетилетия упорита работа, а за съсипването само няколко години.
Обаче...Обаче! Това е свързано с много въпроси, до които нямаме достъп, т.е. влизането ни в ЕС, затова категорично смятам, че за да имам мнение за това влизане и раздаване на пари, не само!, трябва да имам необходимата точна информация. А до тогава какво да коментирам? Решението е лесно. Трудно се събира информацията, която води до правилното решение.
цитирай
3. ssstto - ??
24.04.2006 20:58
и колко замъци има у нас,и кога е написан първият роман у нас??има на какво да се радват.
цитирай
4. vilify - не си съвсем права!
24.04.2006 21:54
има на какво да се учим от тях! даже има доста нещица, които можем да научим. но сме си проклети балкански говеда и все си дърпаме назад, в нашата кочинка - мръсна, изпочупена, ама все пак - наша си!
цитирай
5. анонимен - Абе не искаш...
24.04.2006 23:06
Някой да те е питал. Да си пуснала бюлетина в референдума. Знаеш ли, че Норвегия три пътуи е отхвътляла ЕС с референдум. Знаеш ли какво значи референдум?! Не знаеш, защото по тази географска ширина такова нещо не съществува. Въпросите са много... А, че Бай Ганьо е помияр, няма какво да го обсъждаме... :-(
цитирай
6. анонимен - Estrella,
25.04.2006 01:35
напълно те подкрепям!!! Аз също не бих се примирила с мисълта, че отвън ни гледат със съжаление!!! Те просто не знаят българите през какво са минали, за да опазят страната си!
А вие, красавци, които сте вечно недоволни от България (по една или друга причина), що не се чупите?
Viki02, замини, бе човек! След като ти харесва навън повече, никой не те спира! Не забравяй, че ти си избрала да живееш в България. И другото, което не мога да разбера, по кой начин им разваляме чистотата!!!
Zlika, всички знаем какво е референдум (въпросът ти беше малко обиден)!!! Това нещо, тук няма да се приложи никога, просто защото българина е едно много кротко и търпеливо същество!!! Пък и кой от управляващите го е еня какво мисли отделният гражданин на тази държава!!!
И последно: стига сте плюли тази България и тези българи, 'щото по този начин плюете на себе си!
Като сте толкова недоволни, променете нещата. Ясно е че държавата не можете, значи сменете си адреса!!!
Хайде, много здраве!!!
цитирай
7. viki02 - nonichka
25.04.2006 02:24
Пак ли ти nonichka. Не ни трябва гол патриотизъм. Нито в една моя дума не си се вслушала, това е. Бях там, nonichka, не съм избрала да живея тук, така трябва. На мен много ми се радваха, ама имаше още десетина Бай Ганьовци около мен и спряха да приемат от тази нация, крадоха, лъгаха. Помолиха ни да не го правим, ама кой ти българин слуша. И как иначе, тук никой не ни пита за нищо. Защо съм тук? Ами искам и ние да станем чистички и подредени и да лъжем по-малко. И референдуми да си имаме. Ако много се радваме на себе си и се гледаме в огледалото няма да променим нещата. Това правя всеки ден, давам своята дан за оправянето на нещата. Когато не издържа ще се махна. Поне временно да поема въздух, защото носталгията ме гони мен.
цитирай
8. анонимен - В интерес на истината,
25.04.2006 09:31
не съм патриот! А още по-малко проявявам гол патриотизъм!!! Това, че европейците са по-добре, е ясно! Тази е и причината да се стремим нататък!!! Но просто не мога да разбера защто толкова негативизъм към всичко българско! Все едно нямаме добри черти? Ами нали и вие сте част от всичко, което не ви харесва?
Какво да ти кажа, viki02? Това, което пишеш за чужбина, го зная! Всички го знаят!!! Но не съм съгласна, когато се каже: "българите са крадци!"! Или неща от подобен род! Защо трябва всички да се поставят под един знаменател?
И другото: ще минат години, докато се промени манталитета на българина - да стане чистичък и подреден! Защото това, че аз си тъпча джобовете с боклуци, поради липса на кошче, няма да направи София или който и да било град по-чист. Както се казва "една птичка пролет не прави"! И е така. Но съм оптимист :)
А за референдума: хехе, за да се приложи референдум, трябва политиците, които ни управляват да са честни (макар че мисля, че словосъчетанието "честен политик" си е чист оксиморон) и 100 процента сигурни, че управляват държавата ни добре, че да си позволят да питат народа за нещо!!! Не е ли така? Тях в момента ги е страх от реакциите ни!!!
Бъдете здрави :)
цитирай
9. redwine - Ама кои са добрите черти по-точно?
25.04.2006 10:17
И без исторически примери, моля те, и без евтини оправдания за изстрадала 3 робски периода народопсихология. Защото примерите се наричат така именно задето онагледяват изключения, а от оправдания на всички ни е дошло до гуша. Фактът, че ти, аз и приятелите ни не си хвърляме фаса на улицата, нито чашата от кафе от прозореца на колата, съвсем не значи че масата ни мили сънародници не прават именно подобни свинщини навън - както и вътре; нито пък това че всички в блога знаят що е то референдум значи, че кака Сийка, дето боготвори Гергана, знае или би отишла да даде гласа си на такова събитие. И за съжаление изобщо не можем да виним по-голяма част от европейците за негативните им настроения - нашата вечна нещастна история, масирана корупция, всеобща простотия и талант за извинения тях изобщо не ги грее. Както вероятно и теб не те грее обяснението защо с твоите данъци ще сеем култура и цивилизация из нежелаещото да ги жъне "етническо ромско малцинство"....Да не говорим, че политиците ни от нищо не ги е страх на тази измислена "политическа сцена", най-малко от реакциите ни. И аз си стоя тук, както и повечето от нас, водени не от гол или облечен патриотизъм (защото, извини ме, на 18-19 години със сигурност патриотизма в дилемата "да остана или да се чупя" ни е бил последната грижа), а защото лични причини и приоритети са ни задържали и още ни държат - навик ли искаш, носталгия ли ще го наречаш, приятели и семейство - както искаш. Но както и да ги кръстиш тези оправдания, дори и патриотичен розов етикет да им сложиш, те пак са си оправдания, и то само пред нас си.
цитирай
10. estrella - Малко допълнение
25.04.2006 12:32
Идеята ми беше тази, че ние ще станем като тях, бавно, но ще станем. Аз не хвърлям боклуци по земята, децата ми също няма да го правят.
Просто искам да влезем тогава, когато ще бъдем готови ние самите да ги погледнем в очите като равни. Защото сега нямаме самочувствието да го направим.
цитирай
11. viki02 - ...
25.04.2006 18:23
Как да се определи дали е нация от крадци или не? Една проста сметка...от 10 човека, ако 2-ма са честни - нация от крадци. С две думи, средно аритметично! Ако сме смятали достатъчно у дома. Или в проценти го вземи. Ако ти си тази една от двамата честни, винаги е така, нацията си остава от лошо възпитани. Как ще стане промяната? Не съм сигурна, но търся варианти. Може би да накараме тези, които решават нещата да се замислят и потърсят по-положителното в себе си. Не като се караме, а като ето тук намерим консенсус. И се обединим...ако го можем. Или с две думи, ако действаме не всеки за себе си, а като нация. Ако се обединим. Ако всички си поставяме добри цели все някога ще ги постигнем.
А съм тук, защото съм си българка. Тук ми е мястото, nonichka! Гониш ли ме? И затова се нервя, защото съм патриот. А ти защо не си? Ето ти проблемът откъде идва. Това към nonichka. А за чистотата, най-вече тази на душите ни и техните ме притеснява, хартийките по улиците са следствие.
Estrella, разбирам обидата ти, но аз доколкото разбирам( не всичко се казва), трябва да влезем в ЕС, защото мафията тук е силна и свързана с управляващите, те(EC) ще ни помогнат да я спрем. Като казвам мафия не говоря за нещо скрито. Част от познатите ни политици, толкоз успешни и любими, са тази мафия. Съдействието си е участие, ако питат мен!
И накрая,останетe добри! В категория хоби намерете блога, в който на дела авторът е зачекнал темата, да бъдем по-добри. Няма много читатели, липсват коментари. Така се стига до добрината на Европа! Направете форума за добрината популярен! Издигнете го в авторитет, след който да вървим!
Не настоявам да решавам аз, само се нервя от хората, които кротко се примиряват и угодничат на топлите си зад...., а после защо така и така. Кой не е чувал лозунга, ти гледай ти да си добре, пък...И в пословиците ни има примери за липса на толерантност и добрина. Да търсим тук и сега, и да утвърждаваме, което решим!
цитирай
12. анонимен - Така!
26.04.2006 10:58
Аз спирам с коментарите, дори и да има какво да кажа, защото това нашето тук няма никакъв смисъл!!!
Тези диалози до никъде не водят! Плюем си държавата, плюем си нацията! Че какво се очаква от такъв народ? Като сложиш и това, че ни управляват олигофрени, смисълът от разговори абсолютно се губи. Има една приказка: "Кучетата си лаят, кервана си върви"!!! Не я забравяйте!!!
цитирай
13. usteddd - По странно стечение на обстоятелствата..
27.04.2006 16:29
..се връщам снощи от Испания и гледам въпросния постинг, койо много добре пасва на това, което искам да кажа.
Бях в Испания, кдето има много замъци и музеи, доста са чистички и трябва да ви кажа, че хората по улиците чувстват как се уеднаквяват и нз какво още... Само да кажа, че страхът от уеднаквяване го има у всички членки на съюза, включително и големите, дето би трябвало да се налагат над малките по законите на логиката. Но някак си не се случва. Да, пият немска бира, хапват френски млека и носят английски обувки, но трябва да кажа ,че културата си им е тяхната си. Испанците са си уникални, нищо че реват как се били обезличавали...а бе я моля ви се!
Така че ако наистина си имаме наше, което да си ни харесва, няма как да ни го отнемат. Страшното не е ЕС, ами модерният начин на живот, който ни задлжава да бъдем практични и да забравяме старите народни обичаи.
цитирай
14. анонимен - nonichka
29.04.2006 00:48
Цитат: "Ясно е че държавата не можете, значи сменете си адреса!!!"
От твоята уста е Божиите уши... :-D

Поздрави
цитирай
15. анонимен - Zlika,
30.04.2006 15:27
vinagi nai-dobroto ;)
цитирай
16. viki02 - usteddd
04.05.2006 03:17
И аз се ужасих от уеднаквяването, сменяш градове, а все едни и същи вериги с едни и същи етикети и стоки. Няма да им избягаме на капиталистите. Слабички сме в тая наука.
И обичаите няма да ни спасят, поне ги имаме. Ако си патриот ще намериш за кой обичай да се хванеш. Въпросът е как се става патриот, щото аз май така се родих. Земята българска сме целували! Който го е преживял.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3697868
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915