Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
18.07.2006 20:12 - Бяла захар vs кафява захар или как евтиното стана скъпо
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 26398 Коментари: 21 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Колкото и да се пазех, манията по "здравословните" глупости ме обхвана и мен.

Влязох в магазина, хвърлих един поглед на захарта на бучки и си викам Ей го на, ще мина на кафява захар. Нали все разправят колко по-полезна била, али бали разни.

Смело взимам една кутия кафява захар на бучки и се прибирам вкъщи горда, че ще направя нещо полезно за здравето на нашето малко, но сплотено семейство.

Нещо обаче все ме ръчка и образът на чичо Том и неговата колиба ми се явява като просото на гладната кокошка.

Седнахме с младежа и почнахме да сравняваме полезността на кафявата захар с вредността на бялата.

От пръв поглед се видя, че кафявата захар е по-полезна от бялата най-вече за производителя, защото 500 гр кафява захар на бучки е с 50 стотинки по- скъпа от бялата захар на бучки.

После сравнихме и тая, дето не е на бучки, и резултатът беше същият- кафявата захар по-скъпа от бялата.

До тук добре, казахме си ние и обърнахме внимателно двете кутии захар на бучки, за да се убедим с очите си, че хранителните предимства на кафявата захар си заслужават парите.

Калории в 100 грама бяла захар- 398

Калории в 100 грама кафява захар- 390

Въглехидрати в 100 грама бяла захар- 98 грама

Въглехидрати в 100 грама кафява захар- минимум 97,5 грама.

Мазнини и белтъчини нямат нито кафявата, нито бялата.

Тц, тц, девет калории за 50 стотинки- екстра е.

Чичо Том обаче отново ми се яви, седнал пред колибата си след тежък ден в плантациите ( сори, ама не помня памук ли, захар ли береше чичо Том, знам само, че е бачкал яко).

"Бяла захар, рафинирана захар. Кафява захар, нерафинирана захар"- дзън! Крушката над главата ми, онази - за гениалните идеи, светна все едно е 300 вата.

Ми че тя кафявата захар е НЕрафинирана захар. Т.е не е минала през допълнителна обработка, т.е е второкачествена, т.е би трябвало да е по-евтина.

Точно както е била по-евтина в младежките години на моята съседка, която живяла известно време у една много стисната баба в Лондон, която ползвала само кафява захар, защото цепела стотинката, пардон, пенито на две.

И в този момент желанието ми да си купувам здравословни храни се изпари.

Не заради друго, а заради това, че скапаното промиване на мозъци на тема Здраве е направило черния хляб и кафявата захар луксозни стоки.



Тагове:   как,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. dinka - :)))
18.07.2006 20:21
Da, no chernia hliab i kafiavata zahar sa po-blizo do "prirodata" i za tova surovite plodove sa po-skapi ot kompotite...
цитирай
2. anahata - за черния хляб
18.07.2006 20:32
имам близък приятел, който е хлебопроизводител. Та той ми е казвал, че повечето фурни, и особено пък големите производители на хляб и хлебни изделия, добавят оцветители и така белият хляб става "черен"
Та да не знаеш вече това, дето си го купуваш за здравословна храна, какво точно "здавословно" съдържа:(
цитирай
3. pazzo - Динке
18.07.2006 20:47
Нали знаеш, пиле шарено, че суровите плодове и зеленчуци ги карат от много далече и за да се запазят пресни се грижат доста добре за тя. Българските пресни манатарки се транспортират до Англия чрез самолети до 48 часа след брането, ако не се лъжа. В случая транспорта ги прави толкова скъпи. Не направи подходящо сравнение. :)
цитирай
4. estrella - Pazzo,
18.07.2006 20:51
не говорим братче тука за нашите плодове и зеленчуци в Англия. Факт е, че българските череши са по-скъпи от българския компот от череши в България. Примерът си го бива:Р
цитирай
5. vilify - това ми напомня на
18.07.2006 20:51
моят експеримент с кафявия ориз. Освен че го мих и варих в продължение на цели 3 часа (!!!), накрая той си беше все така жилав и безвкусен, а аз си мислех, че правя кой знае какво за здравето и фигурата си. В резултат си докарах много сеиозен проблем със стомаха, а оставих за тоя боклук цели 5 лева за кило!!! Ужас!
цитирай
6. dinka - :)))))))
18.07.2006 20:58
От години през лятото преживявам на плодове и зеленчуци. Ама който си има село - яде и пресни плодове и зеленчуци. Не, че не си купувам всеки ден от сергията до работата, ама карай...
Идеята ми беше, че "здравословно" в последно време е много широко понятие.
Колко е здравословно киселото мляко, което те лишава от запек?
А за мед никoй не споменава. А и останалите кисели млека също действат като другото. Но едното е по-скъпо, защото е "здравословно" и след 14 дни с него се чувстваш чудесно! Леко ти е! :)))
цитирай
7. estrella - На джобааа
18.07.2006 21:02
на джоба ми е леко:)
цитирай
8. pazzo - Estrella
18.07.2006 21:12
Явно не си запозната с технологията за производство. Захарта може да се произвежда от 2 суровини( основно). Захарно цвекло и захарна тръстика. От там нататък едното може да струва не с 50 ст, а 5 лв повече. По простата причина че цвеклото е по-евтино за производство от тръстиката и може да вирее и на по-северни ширини. А колкото до черешите....моята фирма е разположена в Горубляне. Тук има 2 огромни черешови градини и допреди няколко дена беше пълно с цигани които продаваха череши на смешни пари в сравнение с консервираните такива. Надявам се че си разбрала какво имах предвид.
цитирай
9. pazzo - опс
18.07.2006 21:23
Май пропуснах да спомена че кафявата захар се произвежда основно от тръстика.
цитирай
10. dinka - :)))
18.07.2006 21:24
Пацо, не зная по колко са вървяли черешите там при теб, но на сергийката, от която пазарувам всеки ден не са падали под 2.60 за килограм.
А иначе, аз като кюстендилско девойче (на полоивна) смея да твърдя, че в този край може и да са стигнали по 60 ст. за килограм. :)))
цитирай
11. estrella - Ако бях
18.07.2006 21:25
запозната с технологията на правенето на захар, щях да съм захарната принцеса и всички кутии със захар на бучки да са с мойто име, а не тъпото "Захар" :)
Иначе да, за черешите се разбрахме. Както и за изкупната цена на доматите от десет стотинки...
цитирай
12. pazzo - ами
18.07.2006 21:53
исках само да кажа, че ако си купиш кило лайна от кон ще ти струва по-евтино отколкото кило от същия материал но с произход камила. И несамо защото има балъци които си мислят че като се намажат с камилското по главата ще станат по-красиви, а защото камилското е по-рядко и по-трудно за намиране. ОК??
Динке, знам един пазар на който са пуснали евтини чушки и моркови. Утре към 6 часа съм в рейсчето за натам. Да ти взема ли 1-2 килца за трушията?? :)))
цитирай
13. krasitta - нито бялата, нито кафявата
18.07.2006 22:08
захар са полезни... няма полезна захар :))) няма да обяснявам химични взаимодействия, гликемични индекси и повишаване на нивото на инсулина :))) по-добре мед, въпреки че и той има захар, пък и истински мед съм малко скептична, че може да се намери... обикновено е фрашкан с фруктоза и некви други лайна с извинение
цитирай
14. dinka - pazzo :))))
19.07.2006 00:46
Туршия аз не правя. Чушки имам в наличност, а морковите ме мързи да ги правя на салата :))))
Иначе, захарта наистина не си е рабУта. Истински мед се намира, ама с връзки. :)))
Въпроса е де изчезнаха "джанките"... :))))
цитирай
15. nika - И аз да се включа
19.07.2006 00:52
Принципно се счита, че в кафявата захар са запазени повече витамини и полезни вещества от растението, от което се добива. За сравнение: рафинираната захар съдържа над 99% захароза (сладък дизахарид), а кафявата – 92% захароза. Захарозата сама по себе си освен енергия, нищо друго не дава на организма.
Друг е въпросът доколко е истинска - дали не е обикновена бяла захар с боичка. :)

@krasitta - ако искаш качествен мед, купи си директно от производител. Моят свекър е пчелар и като сравня меда, който той ни дава, с този по магазините - нямат нищо общо.
цитирай
16. darkanion - вярно казва Красита -
16.09.2007 22:22
няма полезна захар. ама.. кво да се прави като сте маниаци :):) на тема "кафе", като ви е пристрастило да го пиете.. яз пия засега само 3в1, тъй, че - там пак има захар, ама има и мляко ;)
:D сори, ама не знам кво написах току-що..
цитирай
17. анонимен - estrela е права. Пазарна икономика ...
20.01.2008 14:27
estrela е права.Пазарна икономика приятели.Тя, т.е. паз.икономика, работи винаги в ущърб на потребителя.
Купувайте си бяля захар, защото е по евтина, но ако имате излишни пари или съвестта ви гложди, че хапвате бяла захар, тогава си купете кафява, но не боядисана, а истинска кафява захар.Тя е наистина скъпа, мирише ужасно и се съхранява по трудно от бялата.Така, че който иска да му е гадно нека си пръска парите за кафява.(кафява захар=3,50лв. за 500гр./бяла захар=1,10лв. за 1кг.)-данните са от края на 2006г.
Вярно е че нерафинираният продукт е по полезен, но нека не забравяме нашата спътница в живота"Пазарната икономика".Тя винаги мисли повече за печалбата, отколкото за нас.Това е истината.Бъдете мъдри и не се хващайте за всяка въдица,на която висят повечето ви познати.
цитирай
18. анонимен - Асенски
07.02.2010 18:54
Има реална причина качествената кафява захар да е по скъпа от бялата.Както прпчетохте при по-горните коментари и в двата вида захари няма белтъци.Да,но в захарния сироп извличан от цвеклото и тръстиката по обясними причини има белтъци,както и др.вещества,които затрудняват образуването на кристали от въпросния сироп.Значи,за да имаме кристали,трябва да няма белтъци.При бялата захар проблема е решен евтино и ефикасно.Вкарва се в захарния извлек(10-15% захарно съдържание) 2% вар(СаОН).Процесът се нарича дефекация.След което,на фини мехурчета се барботира през сместа въглероден диоксид(СО2).Процеса се нарича сатурация.Образува се утайка от гипс(СаСО3),която увлича със себе си всички белтъци,както и почти всичко освен захарта и водата.След като се филтрира сока от утайката,той се сгъстява чрез изпарение на водата.Следва образуване на кристали,които се центрофугират,сушат и ето ти бяла захар.Останалия сироп се подлага на допълнителна кристализация и получените втори кристали се разтапят и се връщат при първия гъст сироп.Идеята е,че при кристализирането на захарта всички останали примеси остават в междукристалния сироп,а кристалите остават чисти-98-99%захар.След третата(обикновено)кристализация се отделя сироп,наречен меласа,който за захарния завод е отпадък.Ползва се за спирт и др.В меласата са всички минерали,соли и т.н.
Да но как да изчистим черната захар от белтъци.Процеса е дотса по скъп,с по сложна техника и с по-скъпи вещества.Затова качествената кафява захар е по скъпа.Друг е въпроса,че нашата(а и не само)кафява захар се прави от бяла захар смесена с меласа(отпадния продукт) и изсушена.Моя съвет.По-добре си купете бяла захар и за останалите пари някой плод или зеленчук.Няма нищо вредно в бялата захар,само трябва да се внимава с количеството заради излишните килограми(същите могат да се натрупат успешно и с кафява захар).
цитирай
19. анонимен - Съжалявам, че пиша в толкова ста...
24.03.2010 19:27
Съжалявам, че пиша в толкова стара/неактуална тема, но излиза на челно място в Гугъл и реших, че си струва.
Както правилно бе казано, авторката на поста си е купила кафява захар на бучки, която видимо изглежда като бялата... и в действителност Е като бялата, но просто е боядисана :) Да, все още има такива продукти на пазара (2010 г.) Щом приличат поразително на бялата, значи работата е съмнителна...
Но!!!... за щастие, има и други продукти. Кафявата захар Мусковадо е прекрасна. Влажна захар с наситен вкус и аромат. Не е чак толкова скъпа -- 2.50 за половин килограм, но е много по-икономична. На вкус е като сладкиш :) Сърце не ми дава вече да бъркам калорични сладкиши с по чаша-две бяла захар.
И когато решим да се храним здравословно, подмяната на бялата кристална с по-качествена захар е една чудесна крачка.
цитирай
20. анонимен - Manipulacii
13.04.2010 15:44
Qudno mi e koolko puti i v kolko saita e kopirana tazi ina4e edna i su6ta statiq do tuk sum q pro4el v ima nqma 20 saita kato dori ne e vidoizmenena i vse razli4ni hora q razkazvat za tqhna si istoriq!!! Tup li si? togava 4eti !!!
цитирай
21. анонимен - Много тъпа статия от много огран...
03.07.2010 09:27
Много тъпа статия от много ограничен автор! Добре че е интернет, че и такива да намират поле за изява! Нищо не разбира, само говори врели-некипели! Стана ясно, че авторката акцентира на цените и че за нея парите са основното; тя дори не си е направила труда да провери целия състав на двата продукта, а само сравнявала етикетите!!! Неуки хора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3696427
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915