Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.09.2006 22:13 - Телевизионно възпитание
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3588 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 08.09.2006 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Винаги са ми били интересни споровете за морала на телевизията, разбирай- телевизионните предавания, за образователните цели на същата и за пошлостта на филми и предавания.

Хора, телевизията е ЗАБАВЛЕНИЕ. Телевизията не замества родителите ( а така ви се иска, нали), не замества училището, книгите и изкуството.

Нейната едничка цел е да забавлява и информира. Не да възпитава на добро и лошо, на красиво и грозно.

Ако искате да покажете на детето си красотата- заведете го в планината, покажете му импресионистите, пуснете му Вивалди.

Ако искате да научите детето си на добро или лошо- дайте личен пример.

Не обвинявайте телевизията за всички злини на света. Филмите и предаванията са само ОТРАЖЕНИЕ на живота, с всичките му страни, а не само тази част, която познавате вие.

Животът е грозен, зъл, има смърт и нещастие, убийства, любов, секс, изневяра, завист, алчност, лицемерие, копнежи, богатство и бедност.

Независимо дали ни харесва или не, тези неща се случват всеки ден, сега, в момента. И телевизията ни ИНФОРМИРА за това. Нищо повече.

Телевизията е за възрастни. Да гледат и да МИСЛЯТ върху това, което са видели. Да го сравнят със собственото си мнение по темата, да направят изводи, да направят още една стъпка към това да станат по-добри хора.

Децата не са така. Те попиват всичко. Както това, което гледат по телевизията, така и това, което виждат на улицата, което чуват от ВАС. Дали думичката "секс", която детенцето на sunflower  миличко е объркала със "сватба", се чува само по телевизията? Дали родителите и на другите деца в градината се съобразят с присъствието на малко дете, когато говорят помежду си, както съм сигурна, че прави слънчевото цвете?

Ако смятате, че можете да оставите 8- годишно дете пред телевизора и да разчитате на движените от рейтинги предавания да го възпитат, трябва да си купите много дебелите книги, които имат думичките "педагогика" и "възпитание" в заглавията си и да ги изчетете от кора до кора.

Там ще прочетете много интересни неща, едно от които е, че на детето трябва да му се обяснява и разяснява това, което вижда. Да му се посочват добрите и лошите, правилното и грешното. Докато не дойде време, в което то само ще може да направи правилните изводи.

Предавания като Биг Брадър, Вот на Доверие, Сделка или Не или Часът на Милен Цветков нямат за цел, както казах вече, ама ще го повторя пак, да възпитават децата ви. Не ги обвинявайте, че не го правят, а спрете телевизора и обърнете внимание на децата си.


Тагове:   възпитание,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ravia - точно това и правим
08.09.2006 22:25
просто не гледаме такива предавания и се чувстваме мноооооооого добре :)
цитирай
2. ady - Ние гледаме, но
08.09.2006 22:41
има неща които не са позволени за гледане и въпроса приключва. За съжаление обаче миналата година установихме, че в детската градина гледат Биг Брадър, слушат Азис и т.н. Дъщеря ми знаеше за Биг Брадър повече от мен ри положение, че у дома не го е гледала и не чувала коментари от нас.
цитирай
3. sunflower - Аз, наистина не знам ...
08.09.2006 22:42
... от къде мойто дете беше чуло тая дума. Не е било от нас, мисля че е било от детската градина.
Аз, телевизия, освен детски предавания, не и пускам, но нима мога да контролирам какво пускат родителите на другите деца в детската градина? Не мога. Мога само да дам цялата си любов на мойто дете и да се надявам, че тя ще дава любовта си на мен и на другите деца .... пък другото е ... да става каквото ще ...
Все пак, вярвам, в доброто бъдеще на децата ... не знам защо - може да съм тъпа оптимистка, но е така! :)
цитирай
4. ady - Не си
08.09.2006 22:44
тъпа оптимстка Слънчево цвете, ти си просто Майка
цитирай
5. sunflower - Ади :)))
08.09.2006 22:49
:))) всики сме устроени просто ... само някои се опитват да усложняват нещата.
:)))
цитирай
6. estrella - За всички
08.09.2006 22:51
тъпи оптимисти- поздрав от най-тъпата оптимистка:)))))
synflower, ако всички майки бяха като теб, нямаше да се обясняваш насред пътя дали ти е било хубаво на секса с мъжа ти;)
цитирай
7. sunflower - Хм, :)))
08.09.2006 23:44
ше си поговорим някой път и за секса ... за сватби вече сме говорили ... :))))
цитирай
8. ludmilarsov - estrella, съгласен съм с теб за с...
09.09.2006 01:10
estrella, съгласен съм с теб за страшно много неща. Ролята на телевизията наистина е да информира, но това е ролята на безпристрастната телевизия. Аз такава не знам.
Днешните телевизии преследват рейтинг (разбирай повече пари от реклама), а рейтинг според повечето "специалисти" с добри новини трудно се вдига. Както казват, "Най-добрата новиена е лошата новина!" Точно поради тази причина изобилстват заглавия от рода, "Мъж закла 82 годишна баба за 3 лева". Днес не е имало хора, които са спасили живот ли? Или не е имало такива, които са помогнали на друг в беда? Или няма безброй ценни и стойнстни неща, които си струва да се отбележат? Новините са въпрос на избор - избора на редактора.
Телевизията отдавна вече не е просто средство за забавление и информиране. Тя е машина за пари и много често точно това е водещата идея.
Според мен важното е да осъзнаваме, че това, което показват по телевизията не е цялата реалност. Живота не е пълен само с престъпници и изверги. Има и много хубави хора, за които си струва да се правят репортажи. Просто рядко добрите новини намират място в емисиите.
А възпитанието на децата, както казваш е работа на родителите. Който остави телевизията да прави това вместо него, ще бере горчиви плодове.
цитирай
9. estrella - Човекът
09.09.2006 12:45
е устроен така, че да обръща внимание повече на лошото, отколкото на доброто. Факт е, че новините за убийства са много по-четени/слушани. Хората ОБИЧАТ да гледат чужди трагедии, за да се успокояват, че животът им не е толкова лош.
Не можеш да обвиняваш някого, че иска продуктите му да се продават по-добре, нали:)
цитирай
10. vilify - да,
09.09.2006 13:35
не можеш да обвиняваш някого, че иска да продава продуктите си, но въпросният продавач трябва да се съобразява с някой елементарни правила! друг е въпросът, че и обществото си затваря очите..кучето си лае, а керванът си върви - това е лозунга на нашата мила родина! има и друго - който го е страх от мечки - да не ходи в гората! последното май е по-добро:)))
цитирай
11. estrella - Само
09.09.2006 17:06
не и милата родина, моля!Нея да оставим на мира. Положението с телевизиите е едно и също навсякъде. И правилата са едни и същи. Дали са разумно определени или не, е друг въпрос.
цитирай
12. ludmilarsov - Мисля, че човек не устроен да обръща ...
09.09.2006 21:42
Мисля, че човек не e устроен да обръща повече внимание на лошото - по-скоро придобива това от средата, в която живее. Наистина, не мога да обвинявам някого, че иска продуктите му да се продават, но мога да се смея в лицето му, когато се прави на морален, а всъщност гони парата. ;)
Въпроса с телевизиите в различни страни е решен по различен начин. Бил съм известно време в Калифорния, който се води най-либералния щат в САЩ. Е, престрелки, секс не видях по никоя телевизия. Човека (американец), в който бях отседнал ми обясни, че такива неща има само по определени канали, които се заплащат допълнително и са доста скъпи.
Ясно е, че този вид програми не могат да се спрат, но поне могат да се ограничат и обложат с повече данъци, заради негативното си въздействие.
Имам и други подобни щури идеи, ама за тях някой друг път. :-P
цитирай
13. estrella - Липсва
09.09.2006 22:07
ви комунистическата цензура, нали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3712114
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915