Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
06.01.2007 14:40 - Новата тенденция - тенденциозна журналистика
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4581 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2007 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Повод първи: Репортаж в Господари на ефира за мръсния въздух в София.

Изправил се приятно ми е Мавриков на Орлов мост в София, разцъква с един противогаз и пита хората "Мръсен ли е въздухът в София и дали скоро ще носим маски на лицата".

Що за въпрос е това, за бога!!! Да, мръсен е! И? Посочете ми една столица, с население повече от милион души, в която сутрин отиваш в центъра на града, поемаш въздух с пълни гърди и все едно си в планината.

НЯМА ТАКОВА МЯСТО. НЯМА. И акъл в главата на Мавриков нямаше вчера, когато задаваше този безкрайно нелеп въпрос.

Сега ще се заредят вайканици - въздухът в София е мръсен, какво да се прави, защо никой нищо не прави, хайде някой да направи нещо, има ли хора, които не са направили нищо, а са могли да направят и т.н и т.н, докато ми хванат мазоли ушите.

Никой не се сеща да каже, че като се пусне метрото към Дружба, трафикът ще намалее. Никой не се сеща да каже, че старите автомобили са на доизживяване и новите са по-екологични.

Не! Те само мрънкат, нареждат и пустосват скапаната община.

Повод втори: Огромният куп статии, материали, постове, мнения, коментари във форуми против влизането в ЕС.

Първо, цялото мърморене вече няма смисъл. Няма да излезем от Съюза, колкото и на някои да им се иска.

Второ, защо нашите медии, блогъри и прочее мислещи хора взимат за чиста монета писанията по западните вестници, сякаш там всичко е от истина по-истина.

Още ли живеем с мисълта - всичко що е от Западна Европа е добре. Ама мислете малко с тия глави. Официалните органи на ЕС като Европейската комисия да речем, са единствените източници, на които трябва да се вярва, когато говорим за решения на ЕС като това със забраненото шкембе или коленето на прасета преди Коледа.

Мисъл трябва, мисъл.

Повод трети: Огромният куп статии, материали, постове, мнения, коментари за това какви са права и задълженията на нас като граждани на ЕС и в какви отношения трябва да сме със съседите си, които не са членове на съюза.

Тръшкат се турците, че ще трябва да вадят визи. Да, съжалявам, но това е положението. Нали не си въобразявахте, че като станем членове на ЕС, пропускателния режим през страната ще остане същият?

Остава само бързичко да се въведат новите правила и да се обяснят, че да не остане неразбрал тираджия. Влизам им в положението на хората, работа вършат, нека се захващат и нашите и техните и да се оправят нещата за месец.

От другата страна - ние, почваме да разсъждаваме - можем ли да пътуваме с лични карти в Сърбия. На какво отгоре, да му се не види?

С лична карта можеш да пътуваш само в границите на ЕС, като е препоръчително през първите няколко месеца да носиш и задграничен паспорт. Толкова е просто. И фасулско.

Повод четвърти: Всички знайни и незнайни материали, репортажи и прочее журналистически труд (и не само), който показва само едно - хората не желаят да мислят и отказват да бъдат обективни.

Търсят само евтина сензация, с която да задоволят ежедневната нужда от гадна, оплюваща и подтискаща информация, без която не можем да живеем.

Псевдо новини за псевдозаинтересовани бездушни същества.



Тагове:   новата,   журналистика,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. lemonpie - Тенденциозната журналистика
06.01.2007 18:44
винаги е съществувала и изобщо не е нова тенденцията. У нас четвъртата власт винаги ще бъде подчинена на останалите, независимите, свободно мислещи журналисти са изключително малко. Сериозната журналистика е съвсем кът. Всеки търси евтината сензация, да улови духа на хората, за да им се хареса - това няма как да се промени от един глас ... от два дори. Някога - не толкова отдавна всъщност - учех журналистика, бях с едни хубави идеи как журналиста е окото на истината. Когато завърших, с все същия оптимистичен поглед върху живота - реших да се хващам аз с истината и да я пръскам върху народа. Да - ама не! Всички медии си имат медийна политика и не пускат току тъй свободни мнения. Защото всички взимат от някъде пари и трябва да се съобразяват.
Та така. Май стана много дълго...
Изводът беше, че като не мога да се боря със системата, се махнах от нея и чакам по-добри времена просто.
До кога ли?? Не знам. Иначе все там ми е сърцето ... в свободната журналистика.
цитирай
2. vilify - 99% от така наречената "журналистика"
06.01.2007 20:13
в страната е тенденциозна..и не само в България. Отдавна съм загубила вяра в "истината", представяна в ежедневниците. От известно време съм разочарована и от признати световни величия като "Икономист", "Фигаро", "Сън" и други...Много има да се пише по тази тема, защото е изключително сложна..и тенденциозна:)))
цитирай
3. andreytcho - За "глупостите от ефира" предаване
06.01.2007 20:14
Те не са истински журналисти!!! Не са дори и смешни когато се опитват. Добре че покажат някоя издънка на друг та се разсмее човек.
Мавриков - евала за светофара Люлин-Филиповци, сега не може да газим циганите заради теб:(((
Шегата на страна те служат на обществото, но не с умения, правилна подкрепа на своите претенции, ами с прости манипулации от медия която се гледа от много хора, и правилните хора за да не се излагат повече си правят един PR като оправят дадения проблем. БРАВО! а още колко репортажа ще трябва........ докато се оправят нещата

другите неща са нормални навсякъде по света, преди няколко години четох за другите страни които влизаха в ЕС и те така бяха, менения мнения и накрая ето ги живуркат си.

Последната точка ми е най-болната и то щото в Америка това са им новините, а трябваше да ги слушам цели 6г.
цитирай
4. usteddd - Трябв я, трябва!
07.01.2007 18:42
Мисъл да има! Ама ние сме си такив - импулсивнички. В крайна сметка, ако имахме новини такива, каквито искаш (обективни и компетентни) 3/4 от сънародниците ни щяха да умрат от скука. На нас ни трябва нещо на което да реагираме - да освиркаме или да похвалим с тупкане по бедрото. Иначе какво, само ще чуваме как нещата вървят по план и е ок. Не оправдавам ония кретени, напротив. Зле са и ми се гади, особено ония с политически оттенък. Но такъв народ СМЕ.
З успокоение понаблюдавай малко англичаните (имах такава възможност докато работех) ще видите как от тая ледна точа те са по-пошли и неприятни и от нас:)
цитирай
5. lea - относно въздуха в софия...
07.01.2007 19:19
...и "капитал" бяха заразмятали едни противогази по страниците :)

иначе то е ясно, че независима журналистика в българия няма. в тоя ред на мисли, то и по света няма, защото всички медии вземат отнякъде пари :). станеш ли неудобен, или ти спират кранчето на парите, или направо карат по сталинския метод "има журналист - има проблем, няма журналист - няма проблем". вече зависи доколко лазиш по нервите и на кого лазиш по нервите.

а пък англичаните са първенци с техните таблоиди, нямат равни
цитирай
6. estrella - Дори
07.01.2007 21:03
да е "платен" материала, поне да е направен като хората. Някакъв смисъл да има. Заслушайте се внимателно в някоя от емисиите новини и ще установите, че те не казват НИЩО. Или съобщават със сериозен тон как някой е ПРЕДЛОЖИЛ да се направи нещо.
И човек остава с впечатлението, че то е направено. А всъщност не е.
Мен би ме било срам.
цитирай
7. karryagain - ха-ха ...
07.01.2007 22:11
знаеш ли кое е най-ужасното, че докато си там вътре в месомелчаката на "новините", вярваш, че и на хората им е важно това, което плещиш; аз понеже вече съм вън, честно да ти кажа - от години мисля като теб :)
цитирай
8. usteddd - Независима медия няма
08.01.2007 10:37
това е ясно:) Журналистиката не е само да съобщиш с две думи дадено събитие (това е работа за сайтовете и инфо агенциите), а да го представи, коментира, и въобще - обясни. В този ред на мисли 1-проблемът е, че това в БГ се прави в много случаи безочливо и некомпетентно и 2-Сватбата на третия осветител първа смяна по БТВ не мисля, че е новина за централната емисия, а също и примерно във в. Труд (щото ме е гнус да напиша думата "вестник" свързана с въпросното издание) не е логично да Гръмне сканндал, когато на някой техен,хм,журналист му падне пломба и почне един скандал за Здравната система и как буксувала и тинтири минитири... аман!
Кари добре се ориентирала ВЪН от играта;)Дет се вика на свеж въздух;)
цитирай
9. boyoto - "Фигаро", "Сън"
08.01.2007 18:18
Това ли vilify наричаш световни величия? Няма да оставям друг коментар, все пак съм от гилдията - евроредакторът :)
цитирай
10. estrella - Толкова чак
08.01.2007 21:33
да изгубиш представа за важните неща в живота, тц тц. Самозабравянето е ужасяващ порок.
цитирай
11. boyoto - За мен ли>
09.01.2007 14:15
Помня един свой учител - Иван Ганев. Той казваше,че като напише нещо човек, трябва да може да си го чете пак и пак и пак. Словото да има плътност, цвят, динамика - да е живо и написаното да е уникално, а не поредното разширено съобщение за предварително обявено събитие. Знаеш ли колко трудно е това и колко много имам и аз да се уча още... А не твърдя, че сме независими, напротив - зависими сме най-малко от клиентите ни - рекламодателите. Но поне се стараем да не сме тенденциозни :)
цитирай
12. estrella - Не, не,
09.01.2007 18:18
не беше, Бойо, за тебе. Каква съм и аз, наистина така изглежда.

Казах го по повод коментара на Кари, чиито думи бяха, че когато си вътре, си мислиш, че всички неща са важни.

И аз казах, че е кофти да се самозабравиш, т.е да загубиш преценката си на обикновен човек, която всъщност е най-важна, ако искаш да правиш добри новини.
Да, знам колко е трудно да пишеш:)
цитирай
13. boyoto - :)
09.01.2007 18:22
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3698184
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915