Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.03.2007 20:50 - БГ-поп музика?!?
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9124 Коментари: 36 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Край, това беше. Утре ще й устроя подобаващо погребение.

Официално за мен българската поп-музика е мъртва.

И ще си остане така докато не се намери поне един, повтарям един, който да знае как се прави популярна музика тук, да има парите и желанието да го направи.

Не вярвах, че ще го кажа на глас някога, камоли да го напиша, но

Свалям шапка на Пайнер и компания за успешно работещата машина, наречена попфолк индустрия.

Ето, казах го.

Имам лична теория за поп-фолка у нас. Първите години след "89 всички слушаха западна музика до припадък, защото до преди това беше забранена, както помнят почти всички.

След радостта от западната музика на хората им се прииска да има песни, чиито текст да разбират и да могат да пеят. И да не се налага да си измисляме текстовете на Ace of Base там, където не чувахме добре.

Някъде тогава за малко проблеснаха няколко по-скоро рок-групи, Авеню, Киора...

Въртях "Бягство" и целият им албум до припадък. Разбирах текста, знаех го и го пеех правилно, без измислени думички.

Някъде тогава, в средата на деветдесетте се появиха бесните чалги като "Радка Пиратка" и "Тигре, тигре", а и "Белия мерцедес".

И народа полудя. Защото беше ритмично, беше просто и се запомняше от първия път.

Така колелото се завъртя и продължава да се върти до ден днешен, когато гласове като Деси Слава и симпатяги като Райна и Константин са част от машината, наречена поп-фолк.

През това време попмузикантите се надпреварваха да се правят на супер супер големи изпълнители, да правят сложна песен след сложна песен и да си се хвалят един друг колко хубаво пеят.

И така си продължават до днес, до последните награди на БГ Радио.

Някой може ли да изтананика песен на Мария Илиева? А да си пее с Галя от Каризма без да звучи като настъпена котка?

Сега се сещам за групи като Каффе, Сафо и подобни. Всъщност те не са никак лоши. Проблемът май е че много си вярват. Или пък че публиката не им вярва.

Когато се появи Руши, си мислех, че е само началото на нормална поп музика у нас. Е, оказа се, че е началото и края.

Като казах публиката, се сетих за тази наша гадна народна черта, която ни кара да гледаме с присвити очи  всеки, който се опитва да направи нещо и да казваме "Тц, не става".

Защо не става? Защото никой не е пророк в собственото си село? Или защото трябва малко повече да се постараеш, за да се харесаш на интелигентна публика?

Не знам какъв е отговорът.

Знам само, че е тъжно.

И знам, че след като се бием в гърдите колко талантливи сме, как наша песен лети не знам къде си и как шашкаме всички с глас, не може да нямаме поп музика.

Но ние наистина нямаме.


Тагове:   музика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ianchefff - Mариана Попова
29.03.2007 21:09
А някой да се сеща за името на песен на Мариана Попова? Освен тази от за Евровизия?
Не бе, понеже и тя в доста класации участва за най-добра певица, ама нещо не се сещам аз поне.... Може и да има.
Ако има, я кажете, да не си умра непросветен относно нейното творчество:))))
цитирай
2. celebrities - Е, Марияна има глас.
29.03.2007 21:13
Ама те и много други имат. Само дето няма какво да пеят...
цитирай
3. estrella - Мариана Попова
29.03.2007 21:14
е една от многото с хубав глас, която прави музика за тесен кръг ценители. Аз не знам друга нейна песен.
цитирай
4. estrella - Джоунс
29.03.2007 21:40
популярната музика се нарича така, защото трябва да е популярна, т.е известна. Да не трябва да се ослушваш, вслушваш и заслушваш. Трябва да извира и от чешмата в банята.
цитирай
5. sashetu - -
29.03.2007 21:50
За Мариана мога да споря, защото се запознах лично с нея, бях на концерт, където пя без апаратура... акапелно. Невероятно добра е, но както каза Естрела, който иска ще намери начин да я чуе. Прави музика за тесен кръг, само тези, които се интересуват от творчеството й ще разберат, че тя прави песни и сега. Аз знам и други нейни песни. А има и след Кокомания дует с Искрен Пецов. Песента се казва "Губя те"...Има и други песни, нови.
Относно БГ музиката Естрела това не е от вчера... Няма да... Кога ще има се чудя аз...?
Поздрави
цитирай
6. copycat - ---
29.03.2007 21:55
Ей това е добра идея! Сега остава да наемеш Алма Матер - страхотна погребална ангенция, малко аматьори са им артистите, но като за оплаквачки са недостижими. :-)

Препоръчвам!

Що забравяте Белослава?
цитирай
7. sashetu - :)
29.03.2007 22:04
@Copycat аз не я забравям.. просто спора беше за Мариана Попова.
А Белослава.. си я обожавам заедно с Мариана, даже тя ми е по-ранна любов :Р
цитирай
8. анонимен - Нещата май не са чак толкова простички.
29.03.2007 23:12
Поп музиката отдавна вече не е това което беше през 80-те и 90-те, толкова много и се размиха границите с другите стилове, че си мисля че не е много далеч деня, в който ще имаме просто "музика", без стилове. Не съм гледал тазгодишните награди на "БГ Радио" и не знам точно за какво негодува estrella, но за мен българската музика я има и е в доста по-добро състояние отколкото през миналото десетилетие. :)
цитирай
9. radulov - поп / фолк/ народна
30.03.2007 02:57
чудя се и се мая... "поп" не идва ли от гръцкото "популис", което значи "народ", а "фолк" не идва ли от подобна думичка но на латински...

демек - все става въпрос за обичана от народа музика, даже често създавана от него...

та, не разбирам в тази връзка каква е точно разликата между поп и поп-фолк (което само по себе си е тавтология)... още повече в светлината на българската музикална сцена днес - когато все повече фолк изпълнители правят поп и соул музика - да вземем например ДесиСлава или Есил Дюран, или много от новите песни на Глория...

всъщност естрела е права за едно: важно е продуцирането, мениджмънта... щото и музиката днес си е стока - като всичко останало.

а изпълнителите на пайнер правят повече музика и стигат до повече хора не само защото пеят на български и то ритмични парчета с музика... а и защото в тях се наливат, но пък и те изкарват доста пари... сигурен съм, че една ивана или една камелия имат повече излизания пред публика годишно, отколкото всички поп изпълнители взети заедно... ама нали георги христов се прави на велик, как ще иде да пее примерно в каспичан, или в панагюрище... пред 200 души... гергана няма този проблем - в месеца тя пее 20 пъти пред 200 души - и така събира 4000 слушатели, а жорето христов дали прави поне веднъж месечно концерт пред 4000... как да бъдат популярни тогава поп певците ни? то за тая работа се иска и дупе... то не е просто да вземеш микрофона и да покажеш хубавия си глас... ако ти се работи, и ти се пее - просто пей... популярността не идва сама... и най-вече - не се задържа сама - трябва да си я извоюваш - всеки ден... лили иванова затова е вечна - щото не спира да пее, да участва в откриванията на заводи дори...

така че - нееднозначни са причините за състоянието на българската поп музика... а наградите на БГ радио просто отразяват състоянието й...

и още нещо7 на Митко Пайнера му е все тая какво е състоянието на българската поп музика, защото знае, че музиката която той продуцира и прави се котира добре - щото в нея е вложена енергията на много хора...

и помнете едно: може и да не ви харесва, но поп фолкът ще става все по популярен - дори в световен мащаб (Шакира примерно) и след десетина години ще е единствената популярна музика в България... щото се прави професионално... той отдавна преболедува детската си възраст...
цитирай
10. ianchefff - А?? Какво стана??:))))
30.03.2007 08:08
Бря!! какво стана? Аз просто казах, че не се сещам за песни на Мариана Попова, въпреки че бутат постоянно в някакви класации. А то, гледай къде стигнахте. Я сега поплачете малко и за това, че поп изпълнителите не били разбирани и затова чалгата ги биела, и всичко ще си дойде на мястото:))))
Т.е., освен че трябват продуценти, трябват най-вече автори. така мисля. ако няма автори и продуцента на Мадона да дойде, пак ще е същата дивотия.:)))))
цитирай
11. innuendo - Знам накъде биеш...
30.03.2007 08:14
...но българския Джъстин Тимбърлейк още не се е родил.
цитирай
12. estrella - Innuendooo,
30.03.2007 08:31
ти пак натам си вървиш... към Джъстин.

Радулов, и аз това искам да кажа. Че поп музикантите ти не желаят да се срещат с публиката си, а после се тръшкат, че нямат прожби.

Анонимен 11, че има поп музика - има, но тя е свряна в клубовете, от където е крайно време да излезе.

Янчев, не мога да плача за хора, които не желаят да работят за собственото си благополучие.

Колкото до парчетата на Десислава, които са повече поп, отколкото фолк (да, тафталогия е това, ама какво да се прави), не се смятам за "таргет" на тези изпълнители и за това може би пропускам интересни неща.

Но за слушането на чалга и ходенето на театър - друг път;)
цитирай
13. sis - :):):):)
30.03.2007 08:51
А спомняте ли си бума на поп музика преди 7-8 години? Тогава всеки изпълнител изкарваше по 3-4 песни на година. Дискотеките въртяха дори Георги Христов. Имаше някакъв връх на поп музиката. Нещата се въртят. Или...поне се надявам. Може...и да са се понадули нашите звезди - едни се разделят, други си мислят, че те въртят групата.... Нормално....
:):):):)
цитирай
14. estrella - Спомням си,
30.03.2007 09:03
Сис. Точно в онзи момент някои си повярваха прекалено силно и започнаха да се правят на звезди, вместо да продължат с якото бачкане.
цитирай
15. bibeto - estrella,
30.03.2007 09:51
като цяло съм съгласна с тебе, но дно нещо не подкрепям - западната музика не е била забранена. Баща ми слушаше Дженис Джоплин, вуйчо ми Пърпъл - това си е западна музика. Помня в ранните си детски готини - преди `89г. как се въртяха разни сандри, сисикечета и подобни ( умишлено ги пиша с малки букви). И Бийтълс са се слушали още през `70-те, казвали са ми го хора, които тогава са били на по 20 години.
Колкщото до Мариана Попова, подкрепям ianchefff. Аз също не се сещам за една нейна песен. Нищо и половина.

цитирай
16. estrella - Бибе,
30.03.2007 09:56
можеш да бъдеш сигурна, че сандра и сисикеч по БНТ не са пускали;)
цитирай
17. bibeto - да,ама
30.03.2007 10:00
ги имаше навсякъде. По БНР съм слушала Бийтълс. :-)
цитирай
18. innuendo - Имам само един въпрос.
30.03.2007 10:01
Кой е тоя поп, който правил музика?
цитирай
19. estrella - Е как
30.03.2007 10:10
ти на неделни сутришни партита в църквата не си ли ходил?! Много е стилно, с чил-аут атмосфера.
цитирай
20. bibeto - и ароматерапия
30.03.2007 10:16
с тамян
цитирай
21. innuendo - Госпел?
30.03.2007 10:24
Синг алилуя .... йе йе .... синг алелуя ....йе йе.
цитирай
22. estrella - За момента
30.03.2007 10:33
и All Over again на Джъстин има същото блажено въздействие:)
цитирай
23. krasi7 - Поздрав за смисления и целенасочен пост!
30.03.2007 10:39
Попаднала си право в целта. Съгласен съм с всичко написано. Но сама виждаш от коментарите, че има хора, които не могат да разберат каква е разликата между поп и фолк, камо ли да ги питаш откъде произлиза названието поп.
А иначе и магарето има глас, но за съжалениеее....
Весел ден! :-))
цитирай
24. estrella - Хихи
30.03.2007 10:55
за магарето не се бях сещала. Съгласна съм за разликата между поп и поп-фолк. От семантична гледна точка обаче наистина е тафталогия. Като Народна Република...
цитирай
25. krasi7 - :-))
30.03.2007 11:07
Според мен това се дължи на това, че "поп" навлезе у нас преди доста години от "загниващия" Запад. Даже така казва все още и Тома Спространов - еди кой си поп изпълнител. Имаше се предвид масовата музика, а не строго обособените течения. Ние у нас и измислихме името "естрадна" музика. И сега когато към тази поп-естрадна музика (малее, егати съчетанието направих) се прибавиха и народните (фолк)моменти се почви понятието поп-фолк. Поне така разсъждавам аз. :-))
цитирай
26. estrella - И като
30.03.2007 11:24
прибавим турбо-фолка на Сърбия, от където нашите изпълнителни "черпят" вдъхновение с пълни шепи и кашата става пълна;)
Но както и да се нарича, ние си нямаме нашия Джъстин Тимбърлейк, Бритни или поне Моранди...
цитирай
27. krasi7 - :((
30.03.2007 11:26
Да, за съжаление си права. Нямаме си ги.
цитирай
28. анонимен - Всичко зависи от гледната точка.
30.03.2007 20:24
Всеки търси нещо различно в музиката, и по тази основна причина вижда различни неща и реагира по различен начин. Представете си само ако и ние си имахме един Justin,(опазил ни господ) тогава въпросния Justin нямаше и да е наполовина това което е. :)))
цитирай
29. pti - :)
31.03.2007 13:59
Ако погледнем по-така ... и Моранди има една песен.. следващата му е досущ като първата(с малки разлики) ;), това не ми пречи да го харесвам..
... харесва си ми Мария Илиева пък .. :))
и на Каризма ми харесват песните.. (макар да се броят на пръстите на ръцете ми)
**не мога да взема отношение за Джъстин(сори за което)
.. аз като си захапя моите любимции, трудно пробиват други ;)
цитирай
30. saltriver - :)
01.04.2007 09:10
Ще си позволя малка намеса. Българската музика не е точно мъртва. Има много хора, които все още я правят, казал съм го хиляди пъти, ще го кажа пак- просто не им се дава ефир. Около 10 добри групи са се разпадали пред очите ми, защото не са успели да намерят изход и реализация. Понякога сме виновни и ние, феновете на музиката за това. Ще дам един пример с Z-rock и Тангра Мега рок. Хората са си пуснали форуми, в които се дискутира музика, изпълняват се желания. Но когато феновете не са достатъчно активни активни, нормално е от радиата да си правят изводи, че БГ музиката не е слушаема. Проблема се крие и в групите и изпълнителите, които не си правят достатъчно реклама. В тяхна защита ще кажа, че е адски трудно да се опитваш да създаваш музика, да търчиш по участия, да уреждаш и правиш записи и накрая да намираш време да се опитваш да си рпавиш реклама.
Явно нещата ще се променят, вече интернет позволява да се прави дори и безплатна (но не много ефективна) реклама. Малко по малко нещата ще си дойдат на място, дано само доживеем този момент. :)
цитирай
31. estrella - И
01.04.2007 09:36
аз това казвам, Saltriver, на поп (а и на по-тежката ни музика) й трябва продуцент. Който да прави всички онези неща, които НЕ СА свързани директно с музика, но от които музиката зависи пряко.
Знам, че е трудно и се радвам на хора като вас, които въпреки всичко се опитват. Успех:)
цитирай
32. saltriver - Мерси!
01.04.2007 09:40
Мерси!
Иначе от опита ми ще ти кажа, че това, което липсва в българската музикалнаиндустрия са продуцентите. Такива на практика няма, повече са псевдо продуценти, но не и такива в истинския смисъл на думата. :)
цитирай
33. анонимен - Има все пак и яки БГ групи - Мери бойс ...
01.04.2007 12:20
Има все пак и яки БГ групи - Мери бойс бенд с "Непознати улици" не те ли кефи, поне малко?
цитирай
34. анонимен - Лека поправка
01.04.2007 12:56
Radulov, поп, не идва от гръцката дума народ, а си идва от английското "популярен".
цитирай
35. estrella - Не казвам, че
01.04.2007 18:56
няма добри групи. Казвам, че няма добри продуценти, които да направят добрите групи толкова известни, колкото са попфолк изпълнителите.
Анонимен 37, думата popular на английски идва от гръцката дума за народ, която е преминала в латинския, а оттам - в съвременните езици. Радулов е прав.
цитирай
36. saltriver - :)
02.04.2007 15:47
Не виждам какъв е спора за тази думичка поп, откъде идва. Ами това едва ли има значение. То ако тръгнем да и търсим корените трябва да се върнем още в индоевропейския език, но това няма да докаже тезата ни. Факт е, че поп музиката не е стил, а определение. Поп музика може да бъде рока, диското и т.н. За мен Поп е равносилно на комерс, тоест лесно слушаема, смилаема и т.н. музика. Друг е въпроса, че ние използваме този термин за стил музика, с по електронно звучене и в 90% от случаето в женско изпълнение. Едно парче става поп парче, когато влезе в ефир и наистина придобие широка популярност. Това поне е заложено в името поп музика, друг е въпроса, че с раздробяването на толкова много стилове, малко по малко, значението се е деформирало. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3711612
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915