Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.05.2007 14:50 - Интернет-сигурност
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6923 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2007 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Без да претендирам за изчерпателност, знания или умения в областта на интернет-сигурността, има няколко основни правила, които всеки уважаващ себе си юзър трябва да спазва.

Причините са две - едната е да запазите собствената си сигурност в мрежата, а другата - да не позволите на някой да съсипе любимия ви сайт, форум, блог.

1.  Не си казвайте паролата на никого, включително и на модератори или администратори на сайтове. Много е тривиално, но е самата истина. С паролата и юзърнейма все едно ви влизат в главата, подслушват разговорите ви, любовните ви обяснения, работните задачи.

Не знам точно как става, но знам, че с юзър и парола по-напредналите лумпенчета могат да сторят редица интересни неща из някой сайт, като например да сменят заглавията на всичките ви постове с "Ivan40 e nomer1".

2. Не давайте лична информация на хора, които не познавате. Лична ще рече всичко, което може да доведе някой до дома ви или до работата ви. Това, разбира се, не е съвсем лесно, защото човек, ще не ще, все казва нещичко за себе си.

3. Не се доверявайте на някой, само защото този "някой" знае нещо за вас, което вие мислите за тайна. Тайни в Интернет няма.

4. Излизайте винаги с "Изход" преди да затворите сайта, в който имате регистрация.

5. Не запазвайте пароли и юзър нейм на компютъра си, не е толкова трудно да си ги пишете всеки път.

6. (това го знаят всички) Не ползвайте пароли като 123456, рождена дата, собственото си име, дублиране на ника като парола и т.н. леснички за отгатване думички.

Ще се радвам, ако добавите още, защото по подобие на телефонните измами в "реалния" свят и тук има изкусни лъжци и по-доверчиви хора.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. sigrina - [S]
19.05.2007 15:04
Не използвайте една и съща парола навсякъде :)
цитирай
2. andreytcho - :))
19.05.2007 15:30
Винаги сърфирай с кондом на пръстите, големи мръсници има в тоя интернет :Р
цитирай
3. estrella - Андрейчоооо
19.05.2007 15:46
ей тва ще го сложа на първо място!!! ХАХАХА!
цитирай
4. celebrities - @sigrina
19.05.2007 16:51
Да, ама е малко трудничко да помниш по хиляда пароли. :)
цитирай
5. nakom - ;-)
19.05.2007 16:57
;-)
цитирай
6. isis - по отношение на правило 1:
19.05.2007 19:56
Администраторът няма нужда от паролата ти, за да ти се рови в акаунта. Точно за това е администратор и има пълни права - може да променя, изтрива и създава акаунти, може да следи кореспонденцията между отделни потребители.
Модераторът може само да изтрива мнения във форума, да изтрива теми, да ги разделя. Неговата работа е да следи за съдържанието на форума, за онова, което става в него. Администраторите обикновено са хора с повечко технически познания и се занимават с техническата поддържка, макар че често вземат дейно участие и като форумци.
цитирай
7. isis - 6. Никакъв online banking!
19.05.2007 19:59
Доста гафове станаха напоследък с него, освен това не препоръчвам да се купуват неща по интернет, освен в крайна необходимост /самолетните билети например е по-добре да се купят по интернет - твърде много време отнема да се отиде до офис, а по телефона не издават веднага фактура/.
цитирай
8. andreytcho - хех
19.05.2007 20:38
това последния коментар 7 е чиста глупост. Света купува по интернет вече 15 години. А пък мога да ти кажа онлайн банкирането спасява живот, ти ако обичаш гадни лелки и опашки си е друго :)
цитирай
9. jean - Програми
19.05.2007 20:51
Не инсталирайте даден софтуер, замо защото в някаква световно-неизвестна страница пише да го направите. Не щракайте по шарени реклами в световно-неизвестни страници.
цитирай
10. estrella - Но пък
19.05.2007 21:01
щракайте на воля по рекламите в любимите ви сайтове;)
цитирай
11. isis - Andreytcho,
19.05.2007 23:23
запознат ли си със статистиките за кражба на идентичността и така наречените "фишинг" техники? Картите и някои други технологии не са измислени с чистата идея за улеснение, повярвай ми. А онлайн банкирането, което "спасява живот" преди две години доста обърка животеца на няколко хиляди хора в Англия, които се оказаха с празни банкови сметки.
цитирай
12. miscellaneous - stay cool ;)
20.05.2007 11:32
като човек, чието основно служебно занимание е да осигурява сигурност на големи корпоративни мрежи и сигурна репликация на данните, мога да кажа, че isis е прав. но си мисля, че е малко парaноично да се отрича напълно online банкирането или пазаруването по интернет. да наистина стават гафове (напоследък доста често даже) и дори не малка част са причинени от наши сънародници (каква патриотична дума :) ). просто всички трябва да бъдем по-предпазливи, да четем всички неща съпътстващи транзакциите по електронен път без значение с колко малък шрифт са завряни някъде из сайта и/или документацията, да следим внимателно разпечатките си (и по-важното - да разбираме какво пише в тях), въобще неща от такъв порядък, плюс, че наистина е добре да се спазват правилата написани в поста на estrella. и в тази връзка си мисля, че е добре да запазим фокуса на темата върху предложенията насочени към редовите интернетски потребители (дано това не звучи обидно за някого), защото очевидно аз и ти (isis) знаем повечко (по една или друга линия) за нещата, които може да са малко прекалени за обикновенните "юзъри" :).
та аз бих посъветвал да се наблюдават отличителните белези на всички сайтове, с които имате досег и да бъдете предпазливи ако нещо ви се стори не както трябва. наблюдавайте url-тата (адресите) на сайтовете, за да не бъдете измамени чрез тъй наречения "fake url". iили адрес, който е много близък до оригиналния, но не е идентичен и ви отвежда на сайт, който също така прилича на оригиналния, но не е ;) затова е важно да се знаят отличителните му белези :).
всъщност опасността е на всякъде и във всичко, но за нас хората е добре да намираме баланс между оправданата предпазливост и параноичните изблици на страх и слабост. всъщност идеята на нещата е да са фунционални и да носят улеснения и удоволствие :) ...... на както и при автомобилите или микровълновите фурни няма нищо сигурно :) така, че "stay cool" and enjoy surfing...... smile
цитирай
13. estrella - :)
20.05.2007 11:48
Няма как да не се съглася:) С малко повече внимание, но без излишна паника, "новите технологии" (те не остаряха ли вече) са само в наша полза:)
цитирай
14. miscellaneous - "в наша полза"
20.05.2007 12:00
в този ред на мисли, estrella, бих ти препоръчал да прочетеш (ако не си го чела, разбира се) айзък азимов или по-конкретно за законите на роботиката. той много точно е формулирал това, че машините трябва да работят само и единствено "в наша полза". и понеже допускам, че ти, като журналист, обичаш да четеш :) си мисля, че би ти било интерсно :)
цитирай
15. viovioi - полезно е някой да ти напомня от време на време
20.05.2007 12:18
аз благодаря за предупрежденията.И да не се правим на герои, защото всеки е потенциална жертва, всеки може да бъде ужилен.
цитирай
16. estrella - Знам аз
20.05.2007 13:40
законите на роботиката, но се притеснявам, че японците не ги знаят и драпат ли драпат да направят изкуствен интелект. Но това вече е друга тема;)
цитирай
17. sigrina - [S]
20.05.2007 14:39
celebrities, е ако вкараш малко логико може поне да използваш 1 парола за мейли, една за чатове, една зафоруми и т.н. :)
цитирай
18. andreytcho - параноя параноя
20.05.2007 16:09
ти ако си идиот и си запазваш паролите на всеки компютър е едно. но ако разбираш що годе от интернета и компютри няма за какво да се притесняваш че някой ще те хакне. паролите дори да са еднаква кой ще знае да се логне в Iloveassfucking.com и да ми ползва там паролата?

Хората които не разбират са параноичните, аз нямам проблем с това и следователно съм доста спокоен.
цитирай
19. miscellaneous - изкуствен интелект :)
20.05.2007 17:19
това няма как да стане поне за сега :) колкото и да се стараят япониците. ако използваме IT метафора, съзнанието е интерфейсът между мозъкът на човека и неговите възприятия. човек взема решения на базата на личната си преценка - а тя е крайно субективна. известно е, че крокодилите са едни от най-първичните същества на планетата. това значи, че при тях всяко едно движение е породено от някакъв първосигнален фактор или с други думи ако познаваш 20-ната фактора, които влияят на тяхното поведение, няма от какво да се страхуваш. в момента положението при компютрите е същото. те са като крокодилите. няма значение колко памет има една машина или с каква бързина процесорът може да извършва действа с плаваща запетая той приема нещата също толкова първично колкото и крокодила (разбира се това е малко странно сравнение, надявам се да не се стори пошло на разни хора). както и при крокодилите и при компютрите имаме изход базиран на някакъв вход, който обаче винаги бива еднакъв (в зависимост от параметрите на средата) при всяка една итерация. докато при хората - или тези дето имат интелект ;) - един и същи вход (на информация), в една и съща среда може да има 5 различни тълкования от един индивид.... да не говорим, че когато има двама души на една маса, то почти задължително има поне две различни мнения по един и същ въпрос.
или с други думи на този етап все още няма как да се направи абстракция на съзнанието, така че неговота фунционалност да може да се дефинира с ясен и винаги работещ алгоритъм. а това няма как да стане докато не се дефинира самото съзнание ;) а за това разни психолози и философи ще имат доста да си поблъскат главите ;)
цитирай
20. estrella - Ихааа
20.05.2007 17:48
Успокои ме, макар да трябваше да прочета три пъти това, което написа. :)
цитирай
21. miscellaneous - :)
20.05.2007 19:48
keep it simple and keep smiling ...... :)
цитирай
22. razcvetnikov - Много
20.05.2007 22:02
ти благодаря за информацията. Ще я използвам целесъбразно.
цитирай
23. candysays - И аз...
21.05.2007 14:42
ги спазвам тез правила (същите, които си написала ти, плюс формулираното от Sigrina в коментар №1 ;), ама знае ли човек...
Не съм от най-спокойните хора на тоя свят, гони ме параноята от време на време и обичам да се презастраховам, макар че невинаги мога да измисля как...
;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3697903
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915