Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.02.2011 19:34 - Преброяване като за идиоти
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19144 Коментари: 25 Гласове:
20

Последна промяна: 01.02.2011 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Току що се преброих онлайн. Отне ми 14 минути общо, със ставането да си взема личната карта.

Сайтът на nsi.bg зарежда нормално няколко часа след старта на преброяването.

Парола получих на самия сайт, не съм влизала в пощата си да я търся.

Има точно и подробно упътване за попълване на въпросите.

До по-"трудните" въпроси има пояснения, отбелязани със синьо кръгче с въпросително знакче.

Сайтът е защитен.

Докато приключвах с преброяването, любимите ми бтв показаха репортаж за фалстарта на преброяването.

След като интервюираха Бойко Борисов, преброил себе си, показаха интернет специалистката Полина Нешева (или нещо такова), която, цитирам, "въпреки че работи в голяма интернет компания, трудно се справи с онлайн преброяването. То и отне час и половина".

Въпросната дама не знаеше каква е разликата между "домакинство" и "семейство" и упорито се опитваше да опише себе си като семейство от 1 човек. Системата посочва това като грешка и дамата беше много ядосана.

Позволи си дори да каже "според мен този въпрос не трябва да е задължителен", все едно някой статистик да кацне над главата й, да погледне в монитора й и да каже "според мен този код който пишеш в момента, е ненужен".

За капак Ани Салич ехидно вметна в края на репортажа, че според правилата съвременните апартаменти с кухненски бокс се водят всъщност без кухня.

Изводът от тези 14 минути: 
Онлайн преброяването е направено добре, лесно е и става бързо.

Лесно е като за идиоти, наистина.

Внимателното прочитане на упътването в началото ще ви спести много чудене после.
Репортажите на бтв са си все така манипулативни, а понякога - откровено лъжливи.

И напомнете на бабите и дядовците си да не пускат никого вкъщи и да не разрешават на непознати да влизат да броят телевизорите им, да им снимат нотариалните актове или да им носят нанякъде личните карти.

Можете да ги преброите и тях онлайн, само трябва да направите отделна регистрация за всяко домакинство.

България е първата страна в Европа, в която стартира преброяване 2011





Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. thomas - :-)
01.02.2011 19:42
Вече не се отваря нормално. Даже изобщо. Пробвахме от различни места с един приятел. А ти прочете ли за премеждията на един герой, който опитал да се регистрира на шльокавица, системата естествено, го напсувала, и му показала въведените до момента данни, за да си ги поправи, само че всъщност се оказало, че не са неговите, а на някой друг - пълни и верни. Име, ЕГН, лична карта и каквото още си поискаш. Направо готови за прехвърляне на имота на нещастника... И така - няколко пъти. Да се надявам, че са спрели сайта, за да оправят бъговете. Ужасно е това!
цитирай
2. martiniki - лесничко
01.02.2011 19:42
и при нас стана бързичко
жалко, че нямаме вече старци, препоръките ти са много на място
цитирай
3. estrella - Томас
01.02.2011 19:53
винаги съм спорела с теб :) Явно никой не е допуснал, че някой ще тръгне да попълва официални документи на шльокавица. Това е бъг, за който трябва да се сигнализира, а не да се плюе по системата. Ама да се почне с "добър ден, аз съм идиот, който пише на шльокавица". Злобна съм, но изслушах прекалено много уж интелигентни хора, които "не могат да се преброят", та вече се изнервих. Изчакай живия преброител и готово.
цитирай
4. thomas - @estrella
01.02.2011 20:22
Пак ще спорим. Естествено, че човекът, тръгнал да попълва на шльокавица, е ИДИОТ. Само че такива са немалко българи, не мислиш ли? Чувала ли си термините дуракоустойчив или fool-proof? Ето това е ключово изискване към всяка подобна система - не можеш да очакваш, че хората ще я ползват интелигентно! Напротив - длъжен си да я подготвиш за НАЙ-ЛОШОТО! А това да вземеш да предоставиш на идиот ЧУЖДИ ЛИЧНИ ДАННИ, това е СЕРИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по отношение на закона за личните данни! Нали разбираш, че сега, когато твоите данни вече са вътре, ако не отстранят проблема, всеки следващ, вече не идиот, а злодей, може да получи достъп до ТВОИТЕ ДАННИ! Да, въпрос на късмет - може да са и на всеки от останалите 150,000 души, които вече са се преброили. И след месец можеш да се окажеш с продаден апартамент и на улицата. Дали остана за какво да спорим?
цитирай
5. karambol5 - Томас, много си прав ! Наистина ...
01.02.2011 20:45
Томас , много си прав !
Наистина има налично сериозно престъпление - да предоставиш чужди лични данни !
Дано проблема да бъде отстранен ,за да не стане ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ
цитирай
6. анонимен - Престанете да драматизирате. Л...
01.02.2011 20:52
Престанете да драматизирате. Личните ни данни се подхвърлят под път и над път особено пък в лекарските кабинети.
цитирай
7. анонимен - Опа
01.02.2011 21:05
Наистина е лесно и ще спести доста работа на преброителите, а за репортажите на БТВ съм абсолютно съгласен. Комерсиална медия!
цитирай
8. thomas - @6
01.02.2011 21:10
Наистина ли не разбирате!? Ако някой разполага с добър комплект ваши лични данни, може да направи каквото си поиска от ваше име! Можете да се окажете без апартамент, с фирма с многомилионни дългове, с 500 GSM карти, от които се вършат престъпления, и в най-безобидния случай - с някой и друг микрокредит от по 300-400 лева, взет дистанционно по телефона или през компютър, който ще връщате ВИЕ. Не случайно беше създаден законът за личните данни и онези, които ги събират (сред които и лекарите), подлежат на много сериозни наказания, ако злоупотребят с тях! Така че проблемът с този гаф на системата е УЖАСНО СЕРИОЗЕН. А че е прекрасно, че вече имаме система за електронно преброяване - това е факт, по който изобщо не споря! Въпросът е защо в повечето случаи при нас подобни системи създават поне толкова проблеми, колкото и решават!
цитирай
9. karambol5 - Майсторите им са виновни ! Щот тук ...
01.02.2011 21:13
Майсторите им са виновни !
Щот тук всеки е майстор и прави неща ,които изобщо не рабира .
цитирай
10. анонимен - Приятелче
01.02.2011 23:45
Направо е по европейски! Супер е! За постоянно мрънкащите има винаги постоянни пречки ( заложени в ДНК-то им или от програмният им директор). Такъв е живота. Вие пък бъдете весели и добронамерени!
цитирай
11. thomas - Кое му е европейското бе!?
02.02.2011 00:06
Да, определено можеше да е и много по-зле. Но във всеки случай тия хора никой не ги е учил нито на потребителски интерфейс, нито на ергономия, нито на езиково приличие.

Първо що за простотия е всички имена - на хора, населени места, улици и какво ли още не, да се капитализират насилствено!? Скапан неграмотняшки учрежденски обичай от времето на DOS и късния соц! Пълно безобразие! Ако искате това да ви улеснява сравняването на стрингове, ами капитализирайте си ги във формулите! Нещастници!

Класификаторът на фирмите и длъжностите - няма друга такава глупост! Потресаваща тъпотия, воняща на мухъл.

Освен това великата ни европейска държава май така и не разбра, че ако иска да си има вземане-даване с чужденци, трябва да направи нещо, за да може да ги обслужва на някой от популярните световни езици, защото тая работа те да се хванат и да научат български, няма да се случи в близките векове. В този смисъл нямаше да е хич лошо, след като е предвидена възможност да се преброяват и чужденци, да им се даде възможност да го правят ако не на още 3-4 възможни езика, то поне на английски! Поне! Но не мисля, че видях такова нещо...

Отделно не разбирам защо, след като тази информация била имала само статистически смисъл, на толкова места трябваше да си укажа съсвем ясни релации между човек, фирма, длъжност... нещо ми намирисва, че използването на данните съвсем няма да е нито толкова статистическо, нито толкова анонимно.

Изобщо, както винаги се казва в подобни случаи, хубава работа, ама българска...

P.S. Преброяването наистина отнема не повече от 20 минути, поне половината от които отиват в това да търсиш предмета на дейност на фирмата си в ужасно нелогичния списък, и на длъжността си в също толкова нелогичния списък на длъжности, в който изпълнителните директори са в едни раздел със законодатели и държавници, а пък директорите конкретно на хотели кой знае защо са в съвсем отделен раздел.
цитирай
12. thomas - Реакцията на тиквите...
02.02.2011 09:11
Днес прочетох в Дневник как са коментирани проблемите с преброяването, повечето от които впрочем установих и лично, както и как са отговорили на тях от НСИ. Потресът ми продължава.

На коментарите на хората, че много трудно намират фирмените браншове и длъжностните си профили от там отговорили, че ако не намерите онова, което търсите, можете да посочите нещо друго. Иначе казано - хич не им пука какво ще напишем.

По въпроса за изложените на показ чужди лични данни, за които човекът, установил проблема, беше предоставил на всички скрийншотове, доказващи проблема, отговорът е, че те нямат подобна информация. Т.е. завират си главата в пясъка и се преструват, че проблем няма.

А на оплакванията на хората, че дълго не си получават паролите, отговорите са няколко - първо, че проблемът бил в това, че безплатните пощенски кутии на гражданите изпращали съобщенията с паролата в junk папката, но едновременно с това и че са се договорили с доставчиците да "ускорят трафика". Потрес! Как може всеки мухляв любителски сайт където и да е по света да ми доставя парола за 3-4 секунди след регистрация, а този - за часове! И то в условията на толкова бързата българска интернет мрежа! Малоумни оправдания са това - явно паролата не се праща автоматично, а всичките данни се преглеждат от човек - оттам и забавянето. Лично аз се преброих снощи в 23 часа, потвърждението за преброяването ми дойде в 00:34, а паролата - чак в 02:43 часа, т.е. близо 4 часа по-късно! Добре че поне вчера промениха сайта да дава паролата и на екран веднага след регистриране!
цитирай
13. estrella - Томас
02.02.2011 09:44
моля те, не знам какво работиш, но с идеитеи които имаш, си за държавната администрация. ДА покажеш на практика как стават нещата, защото във форума е много лесно. В същото време коментарите ти са толкова популистки, че се чудя как още не си се кандидатирал за политик.
Знаеш ли на колко места ти ги има личните данни? Защо онлайн да е по-несигурно от офлайн преброяването? не мислиш ли, че категоризирането на професиите е направено за нуждата на статистиците, а не за удобство на потребителите. В колко държави, в които официалният език не е е английки, някой гали с перце чужденците? В испания дори Мистр Пропър се казва сеньор Лимпио. Колко чужденци живеят постоянно в България? Аз така и не разбрах какъв код чакат всички в пощенската си кутия, като аз получих такъв на самия сайт, след като попълних данните си. За да работи едно общество, хората трябва да са социално грамотни. Тук дори елементарни неща като данъчната декларация не могат да попълнят. Хайде, със здраве. Пробвай се в политиката, после пак ще си говорим.
цитирай
14. thomas - @estrella
02.02.2011 10:06
Ти нещо не си добре. Аз съм изключително опитен и грамотен потребител и бивш програмист! Мога да се оправя и в много объркани системи. Всички системи в хубавия свят се правят, за да са удобни на потребителя, има си специални хора, които се занимават само с това. Не трябва над нищо да се чудя, не трябва никъде да се колебая. Ако искам да се напрягам, ще го правя за свое удоволствие - не за чуждо.

Личните ми данни не би трябвало да ги има никъде изложени, защото има ли ги, утре няма да имам апартамент. Предоставят се само на специално упълномощени лица, подписали документи и носещи отговорност за всяка гадост, която могат да ми причинят.

Видяла си кода си веднага, защото вчера, след хиляди сигнали за проблема, промениха софтуера да ти я показва веднага, вместо само да ти я праща по мейла.

Всичко е организирано по български - трагично недомислено, без никаква грижа за потребителя и неговото време и удобство.

Впрочем с данъчната декларация нещата са още по-трагични, което съм описал в два поста от моя блог в 2 поредни години. И подобрение не се очаква, защото разработките са в ръцете на едни и същи тикви, които си делкат комисионите с когото трябва - независимо кой е на власт.

Разбра ли колко струва тази система, достойна за курсова работа? 600+ хиляди лева за разработката плюс още над 500 хиляди за софтуерни лицензи - представи си колко комисиони са заминали там, като се има предвид, че всичко можеше да се направи с един сървър за десетина хиляди, а останалото спокойно можеше да са системи с отворен код!
цитирай
15. venture - Системата бързичко заби и определено е доста глупава.
02.02.2011 13:20
Бъгове има доста и очевидно масовото желание на хората да се отърват от досадното класическо преброяване тотално срива системата. А сме първи, защото ЕС ни "натисна". Преброяването трябваше да е март месец, ЕС ни "пришпори".
цитирай
16. estrella - Добре
02.02.2011 13:37
значи започвам да живея с чувство на специалност- аз съм единствения, успял да попълни ужасно трудната, тъпа, объркана, бъгава, забиваща, смотана, скъпа, недомислена, наложена ни от Ес, ненаписана като за чужденци-идиоти и не отговаряща на изискванията на разбирам-от-всичко специалисти анкетна карта. Ура!
цитирай
17. thomas - @estrella
02.02.2011 13:42
А може би си достатъчно удобна за статистическо описване!? Хайде сега - започни да се чувстваш по-зле :-P
цитирай
18. teachme - Онлайн преброяването е направено добре, лесно е и става бързо.
02.02.2011 14:19
Точно така! И вместо да сме доволни, че го има и пести време и средства,
започваме както обикновено да оплюваме и мрънкаме. Нормално е като всяко ново нещо да има в началото дребни неудачи....споко бе, тейкитизи:)))
Една забележка от мен по отношение на длъжностите в падащото меню - себе си лесно маркирах в образование, обаче мъжО дет се преквалифицира...никъде не го открих:)) та го тропосах в най-близката по звучене група, хаха...доста се рових там:) поздрави и повече позитивизъм на мрънкачите;)
цитирай
19. estrella - ТОмас,
02.02.2011 16:49
пази боже уникалността да се гледа по това дали можеш да попълниш "имате ли кухня" и "притежавате ли компютър". :)
цитирай
20. thomas - @estrella
02.02.2011 19:02
Не ме разбра. Имах предвид, че е възможно дейността на фирмата, в която работиш, да е била "статистически удобна", както и твоята длъжност в нея, и затова - лесно откриваема. Но класификаторът е трагично сложен, нелогичен и грозно реализиран. От естетическа гледна точка имам предвид. Простотията с главните букви е също естетически неприемлива, както и граматически. Да не говорим, че има и дълбоко заложени пунктуационни проблеми, говорещи за латентна неграмотност - за да си въведеш улицата, системата трябва да я усети. И ако напишеш "ул. Левски", ядеш дървото, защото в таблицата има само "ул.Левски" (да не говорим, че е УЛ.ЛЕВСКИ, което е още по-грозно). Отделно не виждам какъв беше проблемът системата да разпознава и само парченце от въведения стринг и да ти предлага варианти - защо да не мога да напиша само Левски, и да видя избор от улица, булевард, квартал и т.н. Ама не - по български и това трябва да е възможно най-трудно. Подобни недомислици мога да изровя десетки. Въпросът е защо системата не мина през анализатори, които да установят тези проблеми и те да бъдат изчистени. Все пак не говорим за 6000 лева, колкото спокойно може да струва написването на подобна курсова задачка по бази данни - говорим за 600,000 лева само за разработката! За тия пари хората операционна система ще напишат!
цитирай
21. flyco - ...
03.02.2011 09:07
Това преброяване е първата крачка към електронно гласуване. Дори само заради това заслужава да се обърнем към него с необходимото доверие. Аз лично приветствам опита и го подкрепям!
цитирай
22. анонимен - да се запише "друга",
04.02.2011 03:51
а не - да се запише друга!:)
цитирай
23. анонимен - Thomas,
11.02.2011 17:00
Естрелка оценява себе си високо и нерядко е груба към хората. Не й се връзвай! Нищо интересно в този пост, освен средностатистичен анализ на онлайн преброителната система. Иначе, да, и аз се преброих за 15 минути. Някои от полетата са безумни, но се забавлявах :))).
цитирай
24. nikiita6864 - Ето, че сме първи по нещо.
03.03.2011 00:11
Значи няма защо да се оплаквате.
цитирай
25. анонимен - Hello!
02.02.2012 10:37
Hi! my celebrity is Jully. I would like to meemeet admissible attendant :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3696295
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915