Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.11.2006 19:48 - Собствениците на имоти на Иракли протестират срещу забраната за строеж
Автор: estrella Категория: Новини   
Прочетен: 2421 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2006 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Точно в този момент по Нова има репортаж за това как собствениците на земи в Иракли са блокирали пътя за Бургас, защото искат да разполагат със земите си както намерят за добре- т.е да строят сами или чрез други инвеститори, на защитените територии.

Ха сега де!

Кой крив, кой прав.

От една страна - собствеността си е собственост. Сблъсквала съм се с последиците от първоначално одържавяване и последвало връщане на земи. Резултатът- зависи от борбеността на хората. В единия случай, за къща в центъра на Ловеч, обезщетението беше сума пари, която никой вече не помни.

В другия случай, благодарение на знанията, усилията и положението на собствениците, за земя под софийска сграда от обществено значение, се получава обезщетение, с което децата на въпросната дама ще живеят нормално.

И двамата собственика (или се казва собственици) са получили обезщетение заради това, че земите им не могат да бъдат върнати в реални граници, защото върху тях има обществен имот.

Те не са протестирали, не са заграждали пътя, не са писали плакати.

От друга страна обаче - всеки има право да се възползва от собствения си имот както намери за добре. А "добре" в случая с хората от Иракли, е да дадат под наем или да продадат земите си на хора, които ще направят хотели, от които ще има пари в областта и т.н., ясно е.

Навремето подскочих като ужилена, когато разбрах, че собствениците на земите, върху които се намираше моя любим к-г Веселие искат да си ги вземат и да садят там царевица.

Не мога да заема страна по въпроса, колкото и дълго да мисля. Не искам да нямаме природа, защото няма да ни има и нас. Искам да има плаж, на който да можеш да спиш под звездите.

Искам да има хора, които не се страхуват да инвестират и да направят сами нещо за подобряване на живота си, а не да чакат от някъде да им падне "нещо".

Знам, че истината е по средата - със сериозен контрол от страна на отговорните органи в Иракли и остананлите спорни територии да се строи екологично и с мисъл за хармония с природата.

Надявам се някой, поне един, от тези, които сега са на пътя за Бургас, да си даде сметка, че не всички искат да спят в 8 звездни кутийки и да направят къмпинг.

И не ми обяснявайте, че от това не се печелят пари.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. tzappa - Национален Парк Иракли!
03.11.2006 23:41
Аз гледам на нещата от тази гледна точка:
Земята е тяхна - в случая земята е била на техните бащи и дядовци, по-късно реституирана по не най-добрия (целесъобразен) начин, а именно в реални граници, които по една случайност са в защитени територии. Те са знаели МНОГО добре това, и въпреки това не са искали да ги овъзмездят със земя другаде!
Искат да правят бизнес - глупости! Искат да си продадат земите на инвестиционния фонд, който да прави бизнес, а те да си живуркат. Донякъде ги разбирам. Ще излъжа, ако кажа, че не ме блазни мисълта, да си лентяйствам до края на живота си.
Искат "Ниско строителство" - ниско или високо в защитени територии не се строи - така е в закона, така ще бъде и занапред. Пък и в България живеем, днес ниско, а утре ще достроят още някой етаж. Но да не се заяждаме за дребни неща.
Земята в България е преди всичко на българите! Нека не гледаме толкова егоистично на нея, това не е нещо дребно материално, като например GSM, това е нашата земя. Също както не е редно да складираш радиоактивни отпадъци дори и в собствения си имот, както не е редно да изсечеш собствената си гора, не е редно да замърсиш частният и/или да пресушиш частния си развъдник, да бълваш отровни газове от собствения си завод, така не е редно да строиш и в защитена територия. Наскоро четох в National Geographic за Националните Паркове и от там разбрах, че в България по-малко от 5% от територията е обявена за защитена, което е доста по-малко в сравнение със другите държави, т.е. би следвало да увеличим териториите, а не да ги намаляваме, както искат собствениците от Иракли. Нека да помислим за бъдещото на нашите деца, нека не бъдем такива егоисти.
цитирай
2. tzappa - И още съвсем мало...
04.11.2006 00:21
Преди време гледах едно предаване по Канал 1. Там един срещу друг застанаха председателката на сдружението на собствениците на имоти в Иракли и инициативният комитет за защита на Иракли (www.daspasimirakli.com). На въпроса какви са доводите на собствениците те посочиха 2 причини защо трябва да се разреши строежа там:
1. Защото земята била тяхна!
2. Защото те построявайки там еднофамилни къщички щели да опазят плажната ивица по-добре от "незаконно летуващи наркомани".
Срам ме е дори да коментирам втората причина, но ще го направя. Наркомани може и да летуват на Иракли, но дали всички са такива? В градинката зад нас също съм намирал спринцовки, в Борисовата градина също. От това не следва веднага, че всеки посетител на парка е наркоман! По отношение на запазването на плажа и околната среда - години наред има летуващи там (били те и наркомани), но плажната ивица е далеч по-чиста от например тази на Златните или на някои други застроени места. Не виждам защо един частен инвеститор - офшорна фирма да се справи по-добре. Има стотици примери за обратното.
По отношение на собствеността искам да добавя още малко. Те са собственици, благодарение на лошо написан закон от преди няколко години. Реституцията в реални граници (на всяка цена) донесе много беди на всички нас. Един елементарен за разбиране пример: реституцията на земята върху която трябва да се изгради околовръстното шосе на София. Резултата е следния - години забавяне и отчуждаване на имотите срещу баснословни цени, извадени от държавния бюджет (от джоба на обикновените хора). Благодарение на този закон са собственици. Нека не позволяваме малката грешката от миналото да съсипе и последното девствено място по черноморието!

п.п. Никога не съм летувал там, само съм минавал, така, че моля без обвинения в пристрастност и наркомания :)
цитирай
3. estrella - Благодаря
04.11.2006 13:05
мисля, че вече си изясних позицията:)
цитирай
4. absurden - Още за проблема
04.11.2006 14:13
Според мен най-основното по тази тема, което всеки човек трябва да знае е, че в момента само частта след Пешова колиба е защитена територия, но другата част е гласувана на Вива Натура (коя година не си спомням) за потенциална бъдеща защитена зона. Тъй като нещата са свързани с Европейския съюз, преведено на български, това означава, че тази зона ще стане защитена в момента, в който ние влезем в ЕС. Други страни (доста по-напред от нас) са преживели същото. Резултатът може да бъде само един. Ако зоната е застроена ще ни тръснат една солидна парична глоба, както са направили и с другите. Опитах се да обясня на хората от даспасимиракли, че трябва да поврарят това до втръсване на хората, защото те биха се нагодили по такъв показател. Всеки мисли за джоба си.
А може би, въпросът ще намери своето разрешение по подобен начин като абсурдния закон за леките дроги. Въпреки всички протести и резултати, които бяха налице този закон не беше променен, но когато хората от ЕС се обърнаха към наште хора и им подвикнаха: "Имате много тъп закон, бе!", законът веднага влезе в дневен ред и беше променен.
Това е от мен)))
цитирай
5. usteddd - пари че се печелят, се печелят
04.11.2006 17:23
Истината е,че Държавата трябва да направи някакъв фонд с чиито пари да се откупуват по пазарни цени такива имоти. Нещо подобно на процедурата по отчуждаването на имоти за строителството на инфраструктурни обекти от национално значение. Инаме трябва да ви кажа от опит, че солствениците в голяма степен нямат избор - по морето се навъртат разни недобри чичковци, които карат големи дизелови машини и като си харесат някой имот имаш избор или да им го продадеш след известни пазарлъци, или те някак си така непринудено като солбственизи на съседния имот да ти заградят половината имот към своя си и да строят светкавично. Веднъж постороено с чужди пари на твоя земя - свършена работа.
А иначе Звездичке, какъв ти къмпинг бе, друго си е да кажеш, че имаш хотел на морето---някак ПО е. Хората по морето малко не усещат чара на къмпинга. Не разбирам защо.
цитирай
6. estrella - Защото
04.11.2006 21:42
са глухи и слепи. И очите и ушите им са пълни с пари. Това май е причината, Ustedd;)
цитирай
7. borika3 - Извинете,че не ви прочетох постовете
04.11.2006 23:01
Направих го съвсем съзнателно,за да си кажа думата без да се влияя от другите мнения.Доколкото знам,собствениците на тези земи са изселници от беломарска Тракия ,т.е те са си купили тези земи от държавата.Глупаво е сега тази държава да им налага ограничения в частните имоти.Ако искат мокат да серат в имотите си-те са си техни,а държавата може само да го духа...Сори за неприличния език.
цитирай
8. innuendo - Добре съгласен съм!
06.11.2006 12:27
Но имайте предвид и друго! Така наречените "инвеститори" правят следното: или строят върху земята без да ги интересува на кой е тя, или изнудват хората за да я купят на смешни цени които са толкова далеч от пазарните, че би било безсмислено да се продава. Кажете сега - кой е крив и кой е прав. В крайна сметка преебаните винаги са природата и собствениците.
цитирай
9. orli - -- Как е в Калифорния
12.01.2007 08:23
Освен щата, има им доста частни организации които изкупуват земя с цел да я запазят за бъдещите поколения. Не чакат на щата. Става въпрос за десетки хиляди декари на година.
А наистина трябва да си или сляп или безкрайно тъп за да превърнеш прекрасната ивица между Свети Влас и Елените в огромна бетонна китайска стена. Ех защо няма един милион преди 3 години... Исках да ги купя но нямах парите. Дайте да основем един фонд и да действаме по експедитивно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3712158
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915