Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.07.2007 20:11 - В жертва на медиите
Автор: estrella Категория: Новини   
Прочетен: 6277 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2007 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Денят за радост мина, дойде времето за анализ.

Порой от негативни мнения се изсипа върху главите на медицинските сестри.
Повечето  - прекалено крайни, една част- студено реалистични.

От къде толкова злоба, се запитах днес. До толкова ли сме оскотели, че не можем по човешки да се зарадваме на нещо, което тежеше над цялата ни страна?

Не, не сме оскотели. Пренавиха ни медиите. Самозабравиха се в стремежа да "отразяват" случващото се в Либия и след години на човешко съчувствие всички логично възкликнаха "Е айде стига вече!".

Ние не сме американците, за да се понесем задружно към решението на една кауза, защото проблемите ни вътре, вкъщи, са прекалено много.

Имаме прекалено много каузи, за които да се борим, за които трябва да сме обединени. Изтъкването само на една кара другите каузи да изглеждат незначителни, а това дразни мислещите хора.

Логично изникват въпроса "Защо точно за тях" без значение дали говорим за медийно внимание, държавни пари или подаръци.

Евтиният популизъм се разви само за нощ и се превърна в уродливо чудовище, което оставя горчив вкус в устата. Вкуса на несправедливостта.

Подготвени, поне според мен, за всичко, което се случва у нас, медицинските сестри се върнаха като звезди.

Те знаеха, че ще ги чакат много хора, знаеха за концерите, сигурно са знаели и за материалните обезщетения, които ги чакат тук. Ако Миролюба Бетанова говори и с тях толкова натъртено и драматично, колкото си води репортажите, като нищо шестте медицински сестри са си повярвали сериозно.

Найлоновите пликчета, заучените изражения и ореола на мъченици нямаше как да не вбесят всички онези, които през тези осем години живяха в същата държава, за чиято чест си говорим.

Всички очаквахме да видим дълбоко благодарни хора, които оценяват това, което беше направено за тях от всички нас. Разбира се, добро се прави не за да ти се върне, но всеки от нас очакваше някаква проява още на летището.

Масираните кампании в защита на някого логично не се харесват на хората, защото ние сме нация от индивидуалисти. Дали историята, животът или манталитета ни са ни направили такива, но е факт - България рядко може да се обеди около една идея.

В конкретния случай, когато неизвестните са доста повече от известните, когато покрай думичката "невинни" се прокрадват апокрифните разкази за леко поведение, сметки в чужбина и уговаряне на обезщетения под масата, насадената ни от три медии (бтв, Стандарт и Дарик) обща кауза в крайна сметка се оказа във вреда, а не в полза на хората, за които беше предназначена.


Тагове:   медиите,   жертва,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. ninaantonova - Напълно съм съгласна с теб,
25.07.2007 20:38
манипулирането на общественото мнение от страна на медиите (а ние знаем коя сила са те) е невероятно голямо. Всеки журналист търсеше сензация, възможност за стъпка на повишение в йерархията с изявата си, изобщо голяма простотия. Цитирам те, "Подготвени, поне според мен, за всичко, което се случва у нас, медицинските сестри се върнаха като звезди". Те наистина се върнаха като звезди. А от сега нататък ще видим как ще се развият нещата. Но те много добре знаят кой е виновен за техния "престой" в Либия. А и ние знаем, това е по времето на Костовото правителство. Не обичам политиката, но в момента се опитват и нас, обикновените българи, които се опитваме да оцеляваме да ни въвлекат в една игра, която не искам аз лично да играя, защото моето семейство се опитва да оцелее в тази абсурдна държава.
Лека вечер.
цитирай
2. answer - Лека забележка ...
25.07.2007 21:03
... Кой говори за "евтин популизъм"? Обединяване около идея? Около новина? Радостни възгласи около нечие пристигане? С каква идея, точно?

Не се сещаш?

За всеки средностатистически човек е ясно. Да именно, просто си погледни предния постинг.

И друго много важно нещо, което си помислих докато четях. Пропуснала си някъде, че това са хора. И, че тези жени! в момента (а много вероятно и през следващите няколко години) няма да знаят къде се намират. Ако разбираш какво искам да ти кажа. И, да, те нямат pr и няма кой да им каже как да се държат.

Не ти пожелавам нищо подобно, а още по-малко някой (подобен на теб) да оценява поведението ти пред камера впоследствие.
цитирай
3. estrella - Answer,
25.07.2007 21:12
постът ми е опит за анализ на общественото поведение. Това не е израз на моето собствено мнение. Опитвам се да си обясня защо ХОРАТА реагираха така.
За собствената ми реакция в случая говори само първото изречение.
И за миг не съм забравила, че това са хора, преживели неща, които сме гледали само по филмите. Човешките реакции са сходни в сходни ситуации.
цитирай
4. rimij - Тъжно ....
25.07.2007 22:24
¡¡Добре казано, estrellita!!

Комбинацията между евтин популизъм, озверен народ и жажда за сензация е очаквано не-добра комбинация.

Малко са тези, които признават, че и палати да им раздадат на сестрите нито те, нито семействата им ще преодолеят 8-те години затвор. Още по - малко годините ще се върнат.

Единственото, което ни остава е да си кажем молитвата и да се надяваме, че нито ще ни се случи такова зло, нито ще се оскотим дотолкова, че да завиждаме на чуждото "възмездено" нещастие.
цитирай
5. answer - 21:12
25.07.2007 22:58
Хубав момент и уклончиво изказване.

Това:

"Подготвени, поне според мен, за всичко, което се случва у нас, медицинските сестри се върнаха като звезди."

или това:

"Всички очаквахме да видим дълбоко благодарни хора, които оценяват това, което беше направено за тях от всички нас. Разбира се, добро се прави не за да ти се върне, но всеки от нас очакваше някаква проява още на летището. "

не противоречи ли на това:

"Това не е израз на моето собствено мнение."

или на това:

"За собствената ми реакция в случая говори само първото изречение."

Знам какво е да се вадят изречения от контекста, но случая не е пример за извадени изречения. Това е самия контекст. Това е и опитът ти за популизъм.

Виж ако под "нас" (или още по-фрапантното "мен") разбираш нещо извън теб, това е въпрос на специалисти с образование различно от моето, или на абстрактно мислене, по-далеч и от най-смелите абстракции :).

Ако не четеш собствените си постове и което е по-лошо не ги осмисляш (преди, по време на, и след като са публикувани) ... виж, това е съвсем друга тема.

цитирай
6. estrella - Много
25.07.2007 23:02
благодаря за задълбочения прочит. Спонтанността е една от основните характеристики на блога ми. Радвам се, че се отби, до скоро.
цитирай
7. answer - Не разбрах връзката
25.07.2007 23:07
между "спонтанност" и цитираните неточности, но се надявам и ти да не я откриваш :)

... "скоро" е доста разтегливо понятие, ако имаш предвид време, особено.
цитирай
8. estrella - В
25.07.2007 23:21
конкретния случай, колкото по-разтеглено, т.е колкото по-отдалечено във времето е следващото ти наминаване, толкова по-добре.
Нямам навик да редактирам постовете си, иначе благодаря, както вече казах, за критиката.
цитирай
9. zemaria - Ако не се
26.07.2007 00:51
съзираше лична позиция бих намерил разсъжденията за резонни. Обаче, тъй като изразяват въжделенията на едно сериозно мнозинство, ги намирам за ...нелепи. И пак проявявам толерантност.
Кой твърди, че логично да се терзаем "Защо точно те" - с този въпрос можем да изчерпим цялата народопсихология на Хаджийски. Аве има нещо, щом труците влязоха и бастисаха бай Иван. Да би мирно седяло. Преклонена главичка. Няма дим без пушек. Пак ни работят и сега ще трябва да плащаме за ония зози, дето си развявали задниците из Либия. Пари отишли да къртят-че ние ногу добре знаем как ги къртят-с краката на горе. И с далавери. И ся сички ще плащаме, как ли не. Не сте сами, а. Що пари потрошихме. Лошо им било в затвора-яяя, как са се наклали. А ние тук от глад умираме. И накрая, тези зози вместо да се тръшнат о земи и да целунат майката България, да се разплачат, да дръпнат една патетична реч, се едно си идват от концерт на Депеш в Будапеща.
Така ли е Естрела?
Стадото ни се води, ни се кара. Нито да го подкараш заедно, нито да го пасеш индивидуално.
Че медиите се насират-ясно. Но тези настроения отдавна циркулираха, далеч преди да се знае , че ще ги освободят. Пълна трагедия. Но от къде толкова злоба, се питам и аз днес? Какви благодарни хора сте очаквали. Мъжете сме репетирали уволнението две годи. И когато то дойде, даже не ни останаха сили да се възрадваме. това е нормална реакция. Другото са са театри. И злоба, тонове злоба.
Боже, бъди милостив!
цитирай
10. rimij - Ама защо с толкова злоба ... ?
26.07.2007 01:31
zemaria, уважавам мнението ти. Но не разбирам - защо мислиш, че след като сестрите не реагираха по начинът, по който очакваш означава, че в затвора са били на хотел? Защо да целуват земята? И от къде си толкова сигурен, че си изкарват парите с вдигане на крака? Не смятам, че мнението ти е погрешно. Просто не виждам неуспорими факти, следователно имам правото да смятам, че твърдението ти е невярно.

А и какво означава, че умираш от глад? Един умиращ от глад човек няма парите да си плаюа интернета и времето да пише по блогове.

След като прочетох мнението на Естрейя имах възможността да хвърля поглед на още няколко блога. Грозно ми е да видя толкова много злоба в очите на хората. Да - в държавата има и други проблеми, чието решение трябваше да се намери вчера. Но също така трябваше да се намери от нас, тези, които сега стоим и цъкаме с език и за пореден път повтаряме колко сме зле, как никой нищо не прави.
цитирай
11. estrella - Очевидно
26.07.2007 10:04
не съм успяла да кажа ясно това, което мисля. Мисля да оставя темата за Либия в шкафа. Благодаря на всички за търпението и коментарите.
цитирай
12. viovioi - ^^^
26.07.2007 11:22
За една нощ в един френски самолет изминаха пътя от "о санна" до "разпни ги".Пътя от съпричасността до омразата.И мисля няма връщане назад,защото наглостта,безпардонноста им е безгранична. Народа е стадо.А аз съм в него.
цитирай
13. trevistozelena - аз
26.07.2007 14:25
си мисля, че този текст е достатъчно адекватен и ясен. по-важното е, че показва трезво мислене. не се връзвай толкова на критиките, защото ги намирам за по-скоро емоционални, отколкото обективни.
(ужас, прозвучах едно такова поучително, а не ми беше цел:) ). просто те поздравявам, харесва ми гледната ти точка
цитирай
14. nakom - мъка мъка
26.07.2007 15:19
бедните "наши момичета"
цитирай
15. estrella - :)
26.07.2007 18:26
Щом има поне двама разбрали, значи всичко е наред:)
цитирай
16. majkata - Реакцията на народа ни е
27.07.2007 14:57
отвратителна, не по-малко отвратителна от евтиния популизъм. Това са двете страни на една и съща монета като че ли.
цитирай
17. zemaria - rimij,
27.07.2007 18:31
Боя се, че нищо не сте разбрали от моето писание-но е възможно и аз да съм виновен. Не сте схванали контекста, м който са сложени нещата-разсъждения за народопсихологията. Май трябваше да сложа кавички
Например, ето така "Аве има нещо, щом труците влязоха и бастисаха бай Иван. Да би мирно седяло. Преклонена главичка. Няма дим без пушек. Пак ни работят и сега ще трябва да плащаме за ония зози, дето си развявали задниците из Либия. Пари отишли да къртят-че ние ногу добре знаем как ги къртят-с краката на горе. И с далавери. И ся сички ще плащаме, как ли не. Не сте сами, а. Що пари потрошихме. Лошо им било в затвора-яяя, как са се наклали. А ние тук от глад умираме. И накрая, тези зози вместо да се тръшнат о земи и да целунат майката България, да се разплачат, да дръпнат една патетична реч, се едно си идват от концерт на Депеш в Будапеща."
Демек, това са разсъжденията на средностатистическия бай Стамат. И на малкото Стаматче зад компа, и на Стаматица от кухнята.
Капишши? Ша зема да дръпна едно слово за бай Матя, май...
цитирай
18. rimij - :)
27.07.2007 19:28
Май каписко, уж :).
Толкова по - зле за стадото Стаматовци.
цитирай
19. anjnna - !:-)))
03.08.2007 23:21
Добре казано...
цитирай
20. obsession - Шоуто ще продължи...
10.08.2007 00:12
Да, журналистите манипулират общественото мнение - съзнателно или просто, защото така се случва. Никой не е толкова обективен, че да представя само и единствено фактите - би било и безкрайно скучно...
Но има много по-опасна "порода" и това са хората, които не си изкарват хляба чрез тази история, а си градят имидж и авторитет. Да си припомним издигането им за евродепутати например. А сега отново Яне Янев ни готви нова изненада - проектозакон, който ще е за подобни "жертви" (колко всъщност е техния брой, защото май освен за тези 6-ма, други българи в чуждестранни затвори няма). Благодарение на който всеки от тях ще получи по около 100 000 лева и пожизнена пенсия в размер на 600 лева още отсега.
Това вече ще взриви обществото и медиите няма да имат нищо общо - те ще са просто медиатор, не източник на конфликти. Да, съмнявам се, че ще приемат такъв закон, но след приемането на "промените" в Закона за местните избори вече не залагам. Пък и след като Франция завоюва позицията на техен "освободител", България може да е техният "осиновител"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3697627
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915