Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.09.2007 12:48 - За учителите - с любов и още нещо
Автор: estrella Категория: Политика   
Прочетен: 42720 Коментари: 139 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2007 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15-ти септември тази година не беше празничен ден за учителите. Няма човек, който да не знае, че днес стачкуваха над 80% от училищата в страната.

Хората искат повече пари, и с право разбира се.

Защо обаче не искат по-добри условия на труд? Това не включва само добра заплата.

Включва светли стаи, бели дъски с маркери и база. Компютри от вчера, а не от миналия век, учебници, които да приличат на Нещо, а не грозотиите, издавани от Просвета.

Включва достатъчно пари за отопление, за извънкласни дейности, за спорт.

Малкия брой ученици в клас трябва да стане традиция, а не проблем, заради който да се закриват училища.

Не знам от кого зависи това, но знам, че никой от училите не иска такова нещо.

Всички мислят само за заплатите си. Което означава, че са готови да работят при всякакви условия, стига да взимат достатъчно пари.

Жалко.


Тагове:   още,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. lemonpie - Еми...
15.09.2007 13:24
Всеки има право да иска адекватно заплащане за труда си.
И всъщност всичко е пари. Дори условията струват пари. Само че ужасно много пари. И желание. И промяна на статуквото.
Жалкото е, че няма пари и няма желание и в резултат няма образование. След 15 години ще ревем, че народа е неграмотен.
цитирай
2. traveller - към lemonpie
15.09.2007 13:37
Да... интересното е какво ще прави народа докато ние ревем... И все пак и Естрела е права. Но никой няма да търси как да си върши работата по-добре и да търси условия, когато не се чувства удовлетворен от живота си. Когато това стане и учителите започнат да се чувстват неудовлетворени от това което могат да правят като учители, а не като хора, тогава ще започнат да търсят по-добри условия. Но само те ли трябва да мислят за образованието?

Е, поне ние се замисляме...
цитирай
3. gantree -
15.09.2007 13:47
повечето от децата са неграмотни ДНЕС; повечето от учителите им - също;
след петнайсет години ще ревем все още по този въпрос само ако Янка Такева се окаже един от многото български столетници
цитирай
4. svoboda64 - Прости ми, че ще се изкажа от името на "учителите",
15.09.2007 13:58
но следя отдавна дебата на тема "(национално/глобално) образование".

Не е вярно, че учителите не искат друго. Както обобщи снощи учителят по литература Николай Николов от Английската гимназия (София), когото бяха поканили в дискусионното студио на TV7 за разговор със зам.-министъра Кирчо Атанасов, от 17 години всички стачни искания са съдържали между 8 и 10 точки, от които едва на последно място е било искането за увеличаване на заплатите.

Но непрекъснато държейки се като възпитани и скромни хора, които поставят платата си на последно място, учителите така и не получиха/не получават достойно увеличение (по-скоро - изравняване) на заплатите си с тези категории професии, смятани за приоритетни и следователно - високо платени.

Според социолозите социалният статус в обществото се изразява с 3 неща: власт, престиж и заплащане. Учителите са лишени в момента и от трите.

* Традиционно професията се смяташе от българите за престижна: попът, даскалът и кметът беше социалната света троица... някога. Не искам да се заигравам с другите две "култови фигури" - попа и кмета - затова тук ги загърбвам, но те не са по-малко негативно натоварени в момента:))

* Някога учителите ни имаха над нас "власт": в очите ни бяха авторитетни хора. Изрепчването срещу учител струваше "много бой и дълги конски". Сега учителите са посмешище по медиите и в обикновените домове на хората. Превърнаха се в "сензация": учителка не може да отговори на въпросите от учебник за 3-ти клас (bTV Новини, 22:00, 13.09.07, напр.:))

* за заплащането - ах това заплащане - никой не е в състояние да плати реалната цена на труда на учителя. Защото той/тя работи с цялото си същество в клас и извън него. Трудът е "миньорски", но никога не е имал това ниво на заплащане. Често се смее(х)ме, че трябва да ни дават "вредни" за престоя в час - заради негативното излъчване към нас, заради напрежението да организираш неорганизираната "материя"-деца - хем като клас, хем индивидуално - дете по дете:)), заради върховната концентрация (вярно е, че не всички и не винаги я можем:)) хем да контролираш себе си и производството на реч, предназначена за една доста "особена" аудитория, хем да контролираш аудиторията, да насочваш нейнто внимание и обуздаваш излишъка на емоция, извираща от нея:))

Днес, ако обобщя всичко, което съм изчела на тема "какво трябва да е учителят", оставам с впечатлението, че той/тя трябва да е съчетание между Айнщайн, клоуна Бозо и Супермен:)) Трудно постижимо: ние сме човешки същества... И май сме прекалено търпеливи. Но винаги идва една точка - point of no return - от която нататък трябва да престанеш с толерантността към общество, изяждащо собствените си деца заедно с онези, посветили живота си да бъдат водачи на "малките" към по-доброто, по-красивото и по-истинското:))

Такива мисли ме спохождат днес за учителите. Някога, когато завършвах гимназия, бях им написала нещо като поема, съдържаща думите:

"Учителю, създаден за водител и редник в походите на съдбата".

Моите учители бяха най-добрите. Защото бяха "мои" учители. Ако всеки запази пиетета към собствените си учители и успее да го предаде на децата си, като им помага да преодолеят негативизма към човешките недостатъци, които всеки индивид - дори и учител по професия - притежава, то нещата малко по малко ще почнат да идват на мястото си. А то в България какво? Всеки разбира от образование и дава акъл как и накъде да се промени... Няма лошо в обсъждането на мнения. Стига да са аргументирани. Но ако отида на лекар и започна да му давам акъл как да ме лекува, той/тя просто ще ме изгони. Ако давам акъл на банкера как да ми отпуска кредити, не само че няма да ги получа, ами рискувам да остана и без нормалната си сметка:)) А учителят - всички изслушва, понякога възразява, в повечето случаи - се съгласява или... вдига ръце. Духовното царство му/й стига. Само че то все повече се свива и свива...

@}->->---

Честита нова учебна година на всички! Защото продължаваме да бъдем ученици и... само понякога - учители на себе си и на другите:))

цитирай
5. chochy - мислех да се изкажа и аз,
15.09.2007 14:17
но няма смисъл да се дублирам със svoboda64.
Честит 15 септември на всички.
цитирай
6. estrella - Сега си давам
15.09.2007 16:00
сметка, че се понесох по вълната. Защо учителите трябва да искат неща, които се предполага, че държавата трябва и е длъжна да осигури? Това е като да иска репортер микрофон. И да трябва да моли шефа си да му купи. Повдига ми се от тая държава.
И не, не мрънкам, а изразявам мнение.
Честит 15-ти септември.
цитирай
7. gantree -
15.09.2007 16:21
не съм на страната на учителите, съжалявам; по една единствена, основна причина - те използват децата, както днес, така и в края на миналата учебна година, с онези масови шестици, заради които в момента отличниците имат доста проблеми със стипендиите си
цитирай
8. svoboda64 - gantree,
15.09.2007 16:31
За какво използване на децата става въпрос? Учебната година беше открита и празникът не беше помрачен - въпреки протестите - пак в името на децата. Малкият ми син се върна преизпълнен от щастие от школото си (12 клас сигурно е друга "височина":))

А за 6-ците на Френската гимназия в София казусът беше многократно разискван в медиите и не вярвам да не си разбрал, че това е "номинално" отличничество - те си имат реалните оценки за втория срок (които почти винаги съвпадат при нормални условия с годишните:)). Стипендиите си - "незаслужените" - учениците от същата 9 ФЕГ обещаха да дарят на училището си. Нека бъдем коректни, когато коментираме. Защото думата дупка не прави, но кости троши:)))))

Лек ден!
цитирай
9. breathe - В частните учебни заведения не е ...
15.09.2007 16:42
В частните учебни заведения не е така. Там шефовете перфектно осъзнават за какво става въпрос и осигуряват всичко необходимо на преподавателите и учениците, за да се чувстват добре и за да се извлече максимума от учебния процес. В държавните училища и детски градини обаче, положението е трагично. И преподаватели, и директори, и инспекторат, и министерство са зациклили в един порочен кръг на безсмислени взаимни обвинения и прехвърляне на отговорността. Това, че учителите говорят само за пари, не е адекватно на проблемите на образованието. Но в частност, прави са да искат достойно възнаграждение, но не е само това.
Напълно съм съгласен с всичко, което пише в постинга.
цитирай
10. gantree - @ svoboda64
15.09.2007 16:55
не искам да ми се засягате, но къде бяхте цяло лято? защо не използвахте лятото, за да поставите този проблем дори и по-остро, отколкото го правите днес? къде спахте цяло лято?

за шестиците във Френската - съвсем доскоро, допреди десетина-петнайсет дни този проблем не беше изяснен докрай, знам го и съм го чул с ушите си като притеснение от родителите на хлапета с перфектни, а не надписани оценки; ако вече е решен проблемът - браво, поздравления, но това едва ли отменя вече направеното от тези учители, и казаното от мен - че те използваха децата по един супергаден и гнусен начин, недопустим начин.
цитирай
11. анонимен - Slu6ai gospoji4ke
15.09.2007 17:00
po goliama nagajda4ka i slaga4ka ot tebe niama v tozi blog! Iskam da znam koi ot vlastta ti pla6tat da pi6e6 rozovi ne6ta za upravnicite i lo6i za u4itelite? Az li4no ti zaiavaiavam 4e niama da stupia v tvoia blog I SEGA STAVAM DA IZPIA EDNA VODA I DA TI TEGLIA BLAGOSLOVIATA -NAPULNIHTE DURJAVATA TAKIVA KORUMPIRANI-KATO TEBE!
NEEEEEEEEEEE GOVORIM SAMO ZA PARI-ELATE VLEZTE V 4AS I DA VIDIM KOLKO 6TE IZDURJITE PRI
100% PRAVA NA U4ENICITE-NE VI E SRAM!!!!!!!!!
AMAN OT INTERES4II I VURTIOPA6KI!
цитирай
12. svoboda64 - Breathe,
15.09.2007 17:23
Тъй като никой от тук изказалите се, освен Чочи, не е учител, моля Ви да не правите тези обобщения. Защото в повечето случаи заключенията Ви се градят на медийните "манипулации". Не съм видяла много репортери, когато е ставало въпрос за събирания (конференции, семинари, други срещи) по въпросите на образованието. Много от професионалните ни "кавги" (спорове) по същество никога не са достигали до общественото съзнание, за да се оформи адекватно обществено мнение. Или ако са достигали, то е било в такъв вид, че да се затвърди представата за "порочния кръг от взаимни обвинения" между МОН, инспекторати, директори и преподаватели:))

Истината е, че МОН се е барикадирал в политически и административни игри, инспекторатите се занимават с организационни и структурни въпроси, които най-често се свеждат до отговаряне на жалби от граждани и премествания на ученици от едно училище в друго; директорите са в една твърде йезуитска позиция - да са работодатели, но да са с вързани ръце като финансови и организационни мениджъри, пък с прекалено много власт за саморазправа с подчинените си и манипулации с родитело-ученическата общност:)) В училище преподаватели няма, там има учители. Разликата е огромна. Преподавателят "пре-по-дава" знания и умения. Учителят освен това ВЪЗПИТАВА. Огромният проблем остава квалификацията на учителите като УЧИТЕЛИ:)) Тук е най-големият дълг на държавата към подготовката на тези, които би трябвало на дело да изпълняват държавната политика в областта на образованието. А политиците и администраторите от МОН си играят на "администриране" - оптимизиране на паралелки (т.е. трябва да има 26 и нагоре ученици, за да е "пълна", макар долният праг да е 18), закриване на училища - сградите са апетитни:)), компютъризиране на училищата (не искам да ви разправям за какви пари става въпрос и за какви далавери). На хартия много неща стават, но не и в действителност. Учителите в повечето случаи трябва да разчитат на собствената си находчивост, за да осъществяват какви ли не дейности и да се натъкват на поредното юридическо или административно противоречие.

Много са проблемите на образованието, но най-големият е недалновидността: политическа, икономическа и обществена. Известно ли Ви е, че много успешно беше провален проект за милиони долари със Световната банка, гръмко озаглавен "Модернизация на българското образование" - предрочно беше прекратен след "усвояването" на около 5 милиона от общия бюджет. Да не мислите, че не беше нададен вой от учители и преподаватели? Вие да сте разбрали нещо? Поровете из мрежата, но ще намерите много малко. Ако искате намерете "Социологически проблеми", 2005, бр. 3-4, Валентин Данчев, "Социално-институционалната нормалност на съпротивите срещу образователната реформа", за да видите колко фино и невинно се случва подмяната на понятия и отговорности:))

Мъчителни са някои истини, но те ще си останат заметени "под килима", докато залозите останат макроикономическа стабилност и добруване на политическата класа за сметка на всички останали. Дотогава ще го има и популизмът към образованието, където учителите ще бъдат хвърляни в устата и краката на народа, за да не бъдат разкъсвани истинските "виновници" за кризата в образованието:))

А иначе всички ние имаме какво да правим като личности, но координацията между отделните деятелности може да се получи само на ниво държава:))

Това е. Другото е само спекулации...
цитирай
13. estrella - Била
15.09.2007 17:31
съм в клас и от двете страни на катедрата. Знам за какво става въпрос. Познавам всякакви учители, самата аз бях една от тях. Както е ясно на всеки, който може да чете, не обвинявам учителите, нито пък, опазил ме Господ, представям в розово управниците. Съгласна съм със Свобода, че проблема е в далновидността. На всички ни.
цитирай
14. svoboda64 - gantree,
15.09.2007 17:35
Разбирам, че моето "лято" е проблемно за много хора в тази блог-компания:)) Ремонтирам си къщата:)) И чета. Защото за да поставяш някои въпроси - което не го правя за първи път, но обикновено е там където има смисъл, т.е. където сме събрали специалисти - трябва да знаеш много и то конкретни неща - юридически, политически и административни.

Ако мислите, че заедно с други колеги не сме поставяли въпроси тук и там и не сме се борили на най-различни места, много се лъжете. Но не сте ли забелязали, че лятото е мъртъв сезон за държавни дела в областта на образованието? Пък и самото говорене и остро поставяне на въпросите, не винаги - да не кажа "никога" - не водят до резултат. "Кучето си лае, керванът си върви":))

А да Ви давам личен отчет за живота си, не мисля, че ще се съглася или е редно:)) Предпочитам аз да знам какво съм направила и да ми е чиста съвестта, а не да бия барабан по чаршията. Глашатаи в тази държава Бог дал:))

П.П. Пък като сте толкова любопитен, напишете ми името в мрежата и ще видите - какво, къде, как:)) Може да е малко, но ако всеки направи по малко, ще има кумулативен ефект:))

@}->->---

цитирай
15. svoboda64 - Към sekrirata,
15.09.2007 17:45
Не смятам, че този е езикът, с който трябва да общуваме, дори да сме вбесени от неразбирането към нас. Съжалявам да го кажа, но подобно (вербално) отношение дава право на обществеността (дори и в това блог-общество) да смята, че сме недостойни за уважение и сериозно третиране на проблемите ни в клас, в училище и като съсловие.

Мисля, че е редно да си смекчите тона и да се извините на останалите, които се опитваме - въпреки противоречивите мнения - да намерим общ "език" по въпроси от интереса на всички ни.
цитирай
16. lava - gantree тговарям вместо svobod...
15.09.2007 17:49
gantree тговарям вместо svoboda64: стачките ги организират профсъюзите, а не всеки учител да си вдигне шапката и да поведе някого подире си. А любезната Янка Такева, в чийто профсъюз отказвам да участвам си гледаше кандидатстването за евродепутат и интересите на учителите й бяха през.... знаете къде. Затова в края на учебната година и през лятото стадото беше без водач.
Мисля, че като цяло идеята да се стачкува е по инициатива на учители, а не на профсъюзите. Последните сега оглавяват стачката и аз чакам да им видя сеира. защото има нормативни документи и закони, които трябва да се спазват. Не мога аз да преговарям с правителството.
А по темата на постинга мога да кажа следното: децата рушат безобразно, спор няма. Но когато всеки ден влизат в грозна, порутена стая те се научават да живеят в кочина т.е. ние ги учим на това. Страдах дълги години от това. Но както през Възраждането и сега намерихме изход. Всеки клас си има класна стая, в която учи няколко години. Родителите събират малки суми и ремонтират стаите, с което училището заприлича на нещо. Много мои колеги работят по проекти към ЕС и по тези проекти в училище придобихме много лаптопи, проектори и друга полезна техника.
Материалната база се нормализира постепенно. И отново се връщаме към учителя. Ако трябва да си платя таксите, парното, лекарствата, образованието на децата и на какво отгоре да си купя някоя книга - ами десетина години се налагаше да работя на няколко места, за да осигуря минимума, а не разкош.
Е, какво е качеството на работата на такъв учител? Лошо? Напротив! Бях по-млада и издържах да спя по няколко часа на седмица. Но вече не мога да издържа на това темпо. Отивам към пенсия и с тъга си мисля кой ще се прежали да дойде да работи на моето място. estrella ли? Или другите критикуващи? (Нищо лично, просто си задавам риторични въпроси. Сложете ръка на сърце - ще работите ли за 300лв. в мина?).
Ще ви кажа едно мое наблюдение отпреди няколко години. Отидох по работа в 38 училище, но заповед на директора забраняваше да бъда допусната вътре. Бях работила там и успях да проникна. Вървейки по коридорите виждах познати лица на бивши колеги и всеки един от тях почти с писъци се разбягваше далеч от мен с упрека: "Кой те пусна да влезеш?"
Излязох без да си свърша работата отвратена до дън душа от следната констатация: тези учители бяха нещастници, смачкани от беднотията безличия, страхливци и нагаждачи. Такива хора няма на какво да научат младото поколение българи. На такива учители със закон трябва да им бъде забранен достъпа до деца. Същите тези сега ще стоят ден-два без заплата и ще се откажат от стачката. Защото нямат достойство и не им стиска да се борят за подобно нещо. В литературата има понятие хипербола, попресолих малко думите, но казах какво мисля. Не държа да сте на моето мнение, просто смятам, че когато на един проблем се погледне от няколко ъгъла картинката става по-достоверна.
Лично аз днес влизайки в двора на училището се почувствах гузна пред множеството усмихнати деца. Това даскалите сме увредени в много отношения. Да не мисля за себе си, винаги да мисля за другите... Почувствах се разколебана. В този момент ме наобиколиха ученици и родители и всички ме убеждаваха да не се отказваме, да се борим до край, подкрепяха ни с цяло сърце.
И с това доказаха правотата ми: вярвам, че с всяко свое действие ние учителите ВЪЗПИТАВАМЕ своите ученици.
Това е. Честит празник на мен и хубав ден за вас:)))
цитирай
17. lava - P.S.
15.09.2007 17:59
Извинявам се, че отговорих от чуждо име, а и докато си събера мислите доста хора ме изпревариха и самата svoboda64, която изключително много харесвам и уважавам. Ако всички учители бяха като нея държавата не би се подобрила, но повече ученици щяха да носят спомена за такъв учител до края на дните си.
За да има равновесие в природата видяхме и другият полюс - учител, които ме кара да се срамувам, че сме колеги: sekirata. Това е нейното лице, нейният тон, независимо какво коментира.
цитирай
18. анонимен - Taka narejdai na esen -tvoiata priqtelka
15.09.2007 18:00
ne se kasae za nervi, a za neza4itane na 4ove6kata li4nost. Tuk ste se nasubrali po grupi4ki i atakuvate bez da mislite kakvi gi vur6ite.Ostaviate decata si na nas -dobre si pomislete i ako ne sum az to 6te e druga za6to ne kato mene?! Vse o6te ima i nekorumpirani za razlika ot niakoi ........
Mahni tozi si nik ne ti prili4a ne nosi6 svoboda a se nalaga6 diktatorski sus zaplahi!
Ne me e strah ot ni6to za6toto istinata e s mene!!!
Iasna li sum?!
Haide idete si vzemete s avtorkata na postinga honorarite....
цитирай
19. breathe - @svoboda64, не мога да се съглася, ...
15.09.2007 18:07
@svoboda64, не мога да се съглася, че един учител в 10 клас има за задача и да възпитава. По-скоро ролята му е освен да си преподаде урока, да бъде и пример за подражание в очите на учениците си. За щастие, аз имах удоволствието да срещна не един и двама такива учители в гимназията. Както и да е, че са сериозни проблемите, всички знаем. Може би не знаеш, но тази година се дипломирах в СУ и придобих учителска правоспособност. Ако не бях оптимист, мислиш ли, е 4 години от живота си щях да оставя във ФНПП??? :))

Не разбирам какъв е поводът за острия тон на Секирата. Поне аз не виждам някой по някакъв начин да е провокирал такава жлъч, съдейки от написаното в постинга и в коментарите към него.
цитирай
20. svoboda64 - Breathe,
15.09.2007 18:22
Естествено, че се радвам на всеки ентусиазиран млад човек. А ФНПП е достоен факултет на СУ, познавам лично част от преподавателите Ви, макар и с част от тях да сме имали разгорещени спорове.

Позволете и аз да не се съглася с Вас: понеже по-голямата част от учителския ми стаж беше точно в тези гимназиални класове. Там възпитанието е на много по-фино ниво, но не по-малко "ожесточено".

Ще Ви разкажа "педагогически" случай от великата Френска, някъде около 2000. Влиза един "бабаит" мляскащ баничка и се запътва към чина си 10-минути след началото на часа. Аз нямам право да го изгоня. Моля го да си хвърли баницата (остатъка й) в кошчето. При което той демонстративно я хвърля през прозореца на двора. Твърде настоятелно го замолвам да слезе и си прибере боклука. Той най-демонстративно отказва и ми се смее в лицето. В този момент вземам ученическата му чанта и я хвърлям през прозореца с думите: "Като слезеш да си я прибереш, ще вземеш и изхвърленото от теб". Момъкът обаче корав: присяга се до катедрата (седеше на първия или втория чин, до прозореца вляво:)) и ми взема дънковото яке, което също полита през прозореца. Тук се намеси вече класът. Момъкът слезе и донесе всичко. В това време аз трябваше да продължа с урока си - английският май ми беше най-малкият проблем:))

После тези същите ме бяха разправяли на роднините си като "желязната лейди". Бях забравила този епизод, но майка ми скоро ми го напомни... При това този случай е с доста "хепи енд":))

Мда...възпитанието си остава основен компонент. И учителят възпитава с всичко в себе си:))

Приятна вечер! Сега, gantree, отивам да си изпълнявам "задължението": да пиша профил на българската образователна система от гледна точка на равнопоставеността в рамките на международен проект, по който сме страна... Твърде дълго го отлагах. Май ми върнахте вдъхновението и хъса:)) Благодаря на всички ви!
цитирай
21. svoboda64 - Секирата,
15.09.2007 18:44
Ако мен имаш предвид да си махна ника - това ми е рожденото име и годината на раждане. Едното ми е дадено от родителите, другото - да речем - от Бог. Рекламациите отправи към тях:))

Не мисля, че някого съм заплашила с нещо. Но инатливо държа на добрия тон и нормалното общуване. Много години ми трябваха, за да го наложа в пространството около себе си. От това си изискване обаче никога няма да се откажа, дори да изглеждам като "диктатор":))

Уважавам всяка личност, усилията и борбите й. Далеч не приемам всякакви методи на борба, обаче:)) След като се преборих с майка си в това отношение - а за мен това е най-големият жив авторитет - не смятам, че ще отстъпя пред ничий натиск. И те моля: смекчи се и ще видиш колко повече хора ще искат да общуват с теб. Защото всеки човек е вселена, но ако някоя е оградена с бодлива тел... ще има много рани и вайкания. Нека си ги спестим! Моля те.
@}->->--
цитирай
22. kostadin - Ие!
15.09.2007 18:44
От прочетеното и чутото следва да поздравиме държавата си !
Тя успя да внесе разкол между учители и родители!
Разговорите за преподавателската и възпитателната дейност на преподавателите е тема на друг разговор .Заплатите ,които искат са необходими за задоволяване на най-елементарни битови нужди .Те не са достатъчни за елементарно възпроизводство на знанието.
Простата истина е ,че на властимащите и работодателите не им трябват интелегентни и образовани хора.Ние сме фалирала държава.Управлявашите знаят ,че няма да са вечни и се спасяват катерейки се по гърбовете на всички ни.
цитирай
23. sladurana86 - Аз в училище имах значителен про...
15.09.2007 19:48
Аз в училище имах значителен процент учители, които бяха всичко друго, но не и педагози.Бяха компетентни за всички, но не и поспециалността, по която преподават. Оценяваха изключително субективно, но това не им пречеше да стачкуват. Това го правят буквално откакто се помня, от както съм тръгнала на училище. Имахме учители при които и да знаеш и да не знаеш все пишеха двойки, съответно се записваш при тях на частни уроци и вече имаш само 6, голяма работа, че нямаш нужните знания за това. После един умен човек се опита да ги спре тия частни уроци и въведоха правилото - учител да не води частни уроци на ученици на които преподава. Но това не спря тази зловредна практика - учителите започнаха взаимо да си препращат ученици на частни уроци, като най - безсрамно се препоръчваха едни на други пред родителите и класа. Решиха да въведат диференцираното заплащане - това добре!!! Но учителите не са съгласни - нормално, защото не са повечето не са достатъчно квалифицирани. Обявиха, че това ще доведе до смразяване и отравяне на атмосферата сред колектива(не че и без това го няма де). На много хора не им стигат парите, но учителите можеха да не си правят стачката на точно първия учебен ден, поне от уважение към родителите на децата. Те цяла година са пестели за да може да си подготвят детето за първия учебен ден, особено ако са първолачета е много трудно, не го заслужават!!! Да си учител е много отговорна професия, но нея не моге да я работи всеки(от всяко дърво свирка не става). И тук си трябва талант, а повечето са станали учители поради липсата на друга алтернатива и нямат нужните личностни качества, подхода. Вместо само да искат, могат и да обърнат внимание и на това, което предлагат. Имам една приятелка туко що завършила "История" в СУ и започна работа в едно софийско училище. Понеже си обичаше работата(да и такива ги има) и специалността, тя в свойте часове правеше презентации с личния си лаптоп, децата я слушаха с интерес и увлечение. Обаче едни от "Старите" кучета й вдигнали мерника и сега й правят невъзможен живота...Такива дето не понасят себе си, осъкатяват детските душички, заради такива децата бягат от училище
цитирай
24. breathe - sladurana86, от чисто любопитство,
15.09.2007 20:07
в кое софийско училище се развива действието:

"Понеже си обичаше работата(да и такива ги има) и специалността, тя в свойте часове правеше презентации с личния си лаптоп, децата я слушаха с интерес и увлечение. Обаче едни от "Старите" кучета й вдигнали мерника и сега й правят невъзможен живота...Такива дето не понасят себе си, осъкатяват детските душички, заради такива децата бягат от училище"

Адски е тъжна тая история, но това ме подсеща за едно друго нещо, което в някои цивилизовани държави е практика, а именно - задължителни психотестове за учителите и по-ранно пенсиониране. Малоумно е "старите кучета", за които говориш (а бих добавил и "кучки") по такъв начин да прекършват ентусиазма на младите преподавателски кадри.
цитирай
25. thomas - Предлагам да се въведе ограничение
15.09.2007 20:38
За дължината на коментарите. :-) Тя не бива да надвишава дължината на поста, към който се отнася. На който не му стига - да си пусне тема.

@lemonpie - какво значи АДЕКВАТНО заплащане на труда? Адекватно на това, което вършат ли? Ако зависи от резултатите, на учителите бих им взимал, а не давал пари - защото за тая неграмотност, която се шири у нас, че и разраства, надали мога да намеря по-виновен от тях. Иначе съгласен съм, че трябва да се търси такова ниво на заплащане, че въпросната работа да може да представлява интерес за хората, които я вършат.

@estrella
И с черни дъски и тебешири се справяхме доста добре. Може би само замерванията с парчета тебешир през междучасието малко цапаха костюмите ни, но кой казва, че маркерите за бяла дъска не цапат!? ;-)

А какви са тези учебници на Просвета, че нещо не схващам? Нали сега има куп издателства, които правят ненужно лъскави и разнообразни учебници? Целият ни живот такъв - и телевизии много, и радиа много, и вестници и списания много, и партии много, и религии много, защо да няма и много учебници? Най-страшното е, че никой не осъзнава, че това криворазбрано разнообразие осакатява - информацията, знанието, истината днес вече нямат едно лице. Има много различни, кое от кое по-неясни, мъгляви и непълни.
цитирай
26. breathe - Цитат:
15.09.2007 20:43
"какво значи АДЕКВАТНО заплащане на труда? ако зависи от резултатите, на учителите бих им взимал, а не давал пари - защото за тая неграмотност, която се шири у нас, че и разраства, надали мога да намеря по-виновен от тях."

Просто гениално. Браво на теб, Томас! Ако Вълчев те познаваше, би те направил пръв свой съветник по проблемите на училищното образование.
цитирай
27. sladurana86 - breathe
15.09.2007 20:44
Не знам как се казва, но е някъде в Лозенец(май в старата част). Тъжно е да, при това много и като се замислиш това не се случва само в това училище
цитирай
28. gantree - @ svoboda64
15.09.2007 21:01
Вашето лично "лято" изобщо не ми е никакъв проблем на мен;
Вие в лично качество също изобщо не ме интересувате - съжалявам, че ми се налага да Ви го напиша по този директен и може би малко по-груб от необходимото начин, в отговор на Вашата евтина спекулация за това, че "Вашето лято" било проблемно за другите втч. и за мен; нито за момент не съм персонализирал думите в мнението си към Вас лично; каквото съм имал да кажа като мнение, съм го казал за ВСИЧКИ онези Ваши колеги, които злоупотребяват с децата;
и продължават да го правят;

има ли нужда да Ви припомням и как свърши последният Ви протест по Коледа - с изричната уговорка, че няма да се правят реформи Янка Такева преустанови протестите Ви; да Ви питам ли и тогава защо спахте и дремахте, позволявайки на тази вредна жена да Ви навреди в една максимална степен?

много съм се бил лъгал, защото лятото било мъртъв сезон - пълни глупости са това; и днешният Ви протест на площада пред храм-паметника в София беше пълна глупост, най-малкото защото фундаментално бъркате адресата - трябваше да протестирате пред сградата на МС, а не пред сградата на НС; Вашите проблеми изобщо не идват от Народното Събрание, но това изобщо не Ви пречи да вършите глупост след глупост, та и отгоре на всичкото да ми обяснявате как да съм Ви напишел името "в мрежата", сигурно за да Ви видя колко сте велика и неотразима;

та, за финал - керванът ще продължава да си върви, докато кучетата като тези, които протестираха днес, лаят в погрешната посока;

поздрави
цитирай
29. breathe - @sladurana86
15.09.2007 21:19
Я гледай ти! Да не вземе да се окаже, че става дума за училището, в което учих до седми клас?... ;))
цитирай
30. sladurana86 - По ИЗКЛЮЧЕНИЕ съм съгласна с gan...
15.09.2007 21:24
По ИЗКЛЮЧЕНИЕ съм съгласна с gantree,т.к. някои от нещата съм ги изпитала на гърба си. Да учителите използват децата. Твърдя го от собствен опит. Знам, че не всички го правят на драго сърце, защото все пак са останали и съвестни хора, но като цяло да се забъркват дечицата в подобно нещо е ГАДНО.По времето на Стамболийски напр. учителите са взимали заплати само за учебните месеци. А вероятно на малко хора е известно, че когато се организират екскурзий, учителите ходят безплатно, разноските им се поемат от учениците, при това без да ги питат поне от кумова срама искат или не да им платят. Не знам дали взимат някакви командировки. Вие искате обществото да ви влезе в положението, но вие не влизате в положението на родителите, на това, че и на тях им е трудно, за това, че са пестели цяла година за да подготвят децата си за първия учебен ден. А относно синдикатите. Просто ръководителите им така умело манипулират както политиците, така и обществото. Не искам да обиждам никой, още повече учителите, но не това е начина - децата не са виновни
цитирай
31. svoboda64 - Gantree,
15.09.2007 21:26
Явно бъркаме нивото на спора. Не съм искала да Ви занимавам с личността си: моите проблеми са си лични, но не приемам и прекаленото обобщаване, което "тече". Продължавам да се боря за съсловието си, въпреки че го "напуснах". Познавам проблемите му "отвътре": извинете, че ги споделих гласно:)) Явно за пореден път това е досадно на "народа".

Действително има много "колеги", които злоупотребяват с децата, но... така е във всички области на българската обществена действителност. Ако не беше така, нямаше да сме сред държавите с най-висок коефициент на "КОРУПЦИЯ" (т.е. развала).

Мисля, че lava достатъчно ясно го каза: това са колективни спорове и не могат да се водят еднолично. За синдикатите - мисля, че е пределно ясно какво вършат. Била съм и синдикален член: знам как са ми защитавали правата, когато се наложи:)) Просто: НИКАК! Но ако не членуваш в синдикална организация, не можеш да стачкуваш - поредният абсурд. И накрая: учителите по природа са индивидуалисти. Трудно се организират. Повечето от тях са политически неориентирани, а други - след всички врътки на политическата ни класа - са политически нихилисти.

А защо протести пред НС? Ами парламентарна република сме - поне по конституция. Олигархията заседава в МС:)) Глупава ли е уредбата на държавата? Има ли политически или граждански контрол? Как мога да участвам в него? Чрез себе си - поне това е моят избор:))
:))))))))))))))))))
цитирай
32. sladurana86 - breathe
15.09.2007 21:27
възможно, ще питам приятелката ми как се казва и ще ти кажа:)
цитирай
33. breathe - sladurana86,
15.09.2007 21:36
ок, много ще ми е интересно дали говорим за едно и също школо. :)
цитирай
34. thomas - @breathe27
15.09.2007 21:46
Колкото и да ти е странно, смятам, че учителите трябва да получават драстично по-високи заплати - най-малко 3 пъти по-високи. Но не защото го заслужават в момента (или поне малко са тези, които го заслужават), а защото това е единственият начин да се вдигне престижа на тази професия и да се събуди интерес към нея от УМНИ, СЪВЕСТНИ и БУДНИ хора, които наистина да вършат работата си както трябва. Иначе имаме един затворен и неразкъсваем кръг - учителите са масово некадърни, работят без желание и изобщо не ги интересува какво "излиза" изпод ръцете им.
цитирай
35. breathe - Не бих използвал думата некадърни, ...
15.09.2007 21:50
Не бих използвал думата некадърни, по-скоро слабо мотивирани. Относно заплащането, някъде по-горе в коментарите изразих отношението си към образователните услуги в частната сфера и драстичната разлика между частно и държавно образование, във всяко едно отношение, вкл. и що се отнася до възнаграждението за труда да учителите.
цитирай
36. leif - Хубав постинг
15.09.2007 21:50
На мен ми е смешно настояването на синдикатите: "когато се постигне споразумение с МОН за учителските заплати, преподавателите, които не са участвали в протестите, да не получат повишение на заплатите"?!?
За да има приемливо споразумение трябва да участват и родителските организации.Все пак родителите и децата са потребителите на учителския труд и е разумно да се приемат техните искания, а именно:Да се оценяват и учителите и от това да зависи заплатата им.Така на някои които заслужават ще им се увеличи достатъчно, а на други които само развалят доброто име на преподавателите(като бившата кръчмарска певица с коментари №11,№18 и №24)ще им се наложи да се превъзпитат или да се пенсионират вече.
цитирай
37. thomas - @breathe
15.09.2007 21:55
А защо да не я използваш? Замисляш ли се какви хора се "хвърлят" на това поприще с очакването да живеят с 250 лева на месец? Такива, които не могат да правят НИЩО ДРУГО. Е какви да бъдат?!
цитирай
38. thomas - @leif
15.09.2007 21:59
Нищо, което казват синдикатите, не е смешно - то винаги е много сериозно и много тъжно. Тъжно е, че през наглите им тикви минава мисълта, че те имат право да командват и да разделят работещите на такива, които са от "техните", и на "чужди". Изобщо не се сещам синдикатите някъде да са донесли нещо добро на някого, включително и на тези, на които би трябвало да служат. Спомням си още през 1996 как в Щатите посещавах разни печатници. Деляха се на два основни вида - независими и "union", т.е. такива в които синдикатите колят и бесят. Първите бяха модерни и цъфтящи бизнеси с щастливи хора, работещи в тях. Вторите - тъжна гледка: бедни и заспали, с остаряло оборудване (защото явно сидникатите настояват парите да отиват за работниците, а не са преоборудване) и тъжни работници.
цитирай
39. breathe - @thomas
15.09.2007 22:08
В това поприще се хвърлят все интелигентни хора, притежаващи поне едно висше образование и педагогическа правоспособност, според изискванията на МОН. Младите учители (които аз познавам, а и с които се дипломирахме тази година) сме мотивирани не от 250-те лева, определено. За това и не разчитаме само на едно работно място, което в никакъв случай не е упрек към по-възрастните колеги. Ние сме там, защото вярваме, че да бъдеш учител, това е сред най-достойните и отговорни професии, което не е лъжа. Хора, които истински вярват в това и дават всичко от себе си, за да са наистина добри в това, което вършат, не могат да бъдат наречени "хора, които не могат да правят нищо друго".
цитирай
40. thomas - Щом си вярваш...
15.09.2007 22:13
Нямам какво повече да кажа, щом си вярваш, че е така :-) Аз пък мисля, че резултатите много ясно говорят за качествата на хората, които ги постигат. А резултатите за голямо съжаление са ужасни.
цитирай
41. leif - breathe
15.09.2007 22:14
Учителската професия е наистина сред най-достойните професии,но това че учителите са с висше образование, не значи че всички са интелигентни. Еи ти един пример-коментар № ?(непрекъснато го трие и го пуска наново)-учителка която дори не пише на кирилица
цитирай
42. breathe - Учителите не са виновни за безха...
15.09.2007 22:16
Учителите не са виновни за безхаберието на държавата и целенасоченото съсипване на образованието в България, в т.ч. и висшето, на което ставаме свидетели от 18 години насам.
цитирай
43. breathe - @leif
15.09.2007 22:17
Нямам какво да кажа, просто ти ме затапи с този пример. :)
цитирай
44. estrella - Май стигнахме
15.09.2007 22:20
до ключовата дума - синдикати. На мен винаги са ми били странни такъв сорт организации, които като че ли повече пречат, отколкото да помагат. И предложенията им едни такива - безумни.... Много ми е тъжно, че на 15 септември трябва да си говорим такива неща. Дано догодина да е по-добре. Макар че и моят прословут оптимизъм взе вече да се изпарява....
цитирай
45. thomas - Тука вече много даде...
15.09.2007 22:21
Целенасочено съсипване... Това да не е завод, че някой да го съсипе, после да го приватизира и да почне да печели?! ;-) Нищо целенасочено няма. Просто децата виждат кой успява и че не отличниците спят с най-красивите съученички :-) Държавата не може да подрежда ценностите на хората и не може да накара никого да повярва, че знанието е сила, след като е видял, че всъщност бухалката е сила. Не може да накара и никоя ученичка да повярва, че ще получи мечтаната работа, ако знае най-много, след като тя прекрасно знае, че работата ще я получи онази, която е най-красива, има най-големи цици и прави най-хубави свирки.
цитирай
46. breathe - Учителите какво отношение имат към ...
15.09.2007 22:26
Учителите какво отношение имат към въпросните свирки, за които говориш? Никакво, но ти без да искаш, стигна наистина до същността на проблема. :)

Ще те цитирам отново:

"Просто децата виждат кой успява и че не отличниците спят с най-красивите съученички :-) Държавата не може да подрежда ценностите на хората и не може да накара никого да повярва, че знанието е сила, след като е видял, че всъщност бухалката е сила."

За идеала "Мутра" и за стремежа на не малка част от децата към него, не мога да не се съглася с теб. :)
цитирай
47. mitternacht - уу сексистки! :)
15.09.2007 22:38
защо не кажете че отличничките спят с най-красивите ученици :))
цитирай
48. svoboda64 - Thomas,
15.09.2007 22:43
А не мислиш ли, че целенасоченото съсипване (или неоправяне) на нещо може да е "печалба" - поне по отношение на конкуренцията или по-точно - липсата на такава?

:)))))))
цитирай
49. thomas - :-)
15.09.2007 22:47
Точно ме подсети за оня виц, дето учителката извикала бащата на Иванчо заедно с Иванчо, за да научи за проблем с поведението му... Бащата попитал:
- Какъв пролем създава Иванчо?
- Ами той ме нарече проститутка, и то пред учениците - разплакана отговорила учителката.
Следва удар по врата на Иванчо от баща му:
- Абе, малоумник! Учителката ти учи ли те добре? Учи те! Какво те интересува тогава какво прави в свободното си време?

Та каква е ролята на учителите ли? Защо нас някога успяваха да ни накарат да се стремим към знания и към това един ден да станем като един или друг велик учен, а днес не успяват? Тогава не е имало мазератитя и яхти ли? Имало е, разбира се, макар и не в България. Когато аз вярвам сам в нещо, много лесно го "продавам" и на хората, на които искам да повлияя. Ако учителите изобщо вярват, че знанията са ценност и реализацията може да зависи от тях, те ще успеят да убедят и учениците в това. Само че убеждението, че успехите са за мутрите, а не за отличниците, започва именно от тях, а децата просто попиват.
цитирай
50. breathe - Надали има нормален учител, който ...
15.09.2007 22:50
Надали има нормален учител, който да вменява на учениците си колко е хубаво да си мутра и колко биха успели в живота, ако станат такива. :)
цитирай
51. breathe - @sekirata - Яко спам, точно така!
15.09.2007 22:51
@sekirata - Яко спам, точно така!
цитирай
52. thomas - @svoboda64 (48)
15.09.2007 22:51
За каква липса на конкуренция говориш? Мисля, че се сещам - че малцината наистина знаещи ще се чувстват прекрасно, ако около тях има тъпаци. Е да, ама не става така. Побеляват ми косите вместо това и работя по 14 часа точно защото не ми стигат знаещите и можещите хора, на които да се облегна.

Имам едно хрумване за кого има полза от всичко това, ама ще ме обвините, че съм комунист - ползата е за "империалистите" :-) Защото заради това, че сме незнаещи и неможещи като нация, нашите фирми тотално с нищо не им застрашават господството. Чак да се чуди човек дали точно затова не са ни наложили тези ценности, които ще ни държат далеч от науката. Какъв пъклен план! :-)))
цитирай
53. thomas - Секирата не спами :-)
15.09.2007 22:54
Той просто настъпва мотиката :-) И то много пъти, защото не се усеща... Секираааа, като натиснеш Back на браузъра, и той ти каже нещо в смисъл на това, че не може така, тъй като тази страница съдържа POST информация, не му давай ОК, а Cancel, защото иначе при всяко ОК пускаш още един път онзи коментар, чрез който си попаднал в тази страница, от която искаш да се върнеш назад :-)
цитирай
54. leif - Вижте как постъпва една уж образована и интелигентна представителка на стачкуващите
15.09.2007 22:55
53. - 22:51 - lava,
stanahte trinki / 4 - pod vupros/ sre6tu edin -tipi4no po bulgarski a dali vie ne ste edin i su6ti 4ovek?!
Ne zaslujavate vnimanieto mi -ve4e tuk mi zaprili4a na
ataka na bezrabotni u4itelki ili roditelki sre6tu edna otkrovena u4itelka koiato si tursi pravata----NE PARITE! TE SA ZA TAKIVA KATO TEB -VAS, KOITO PI6AT TUK POD DIKTAT!
Haide napravete si o6te nikove 4akam, no ne tuk -razmirisahte na gnilo, po6lo.......
Sbogom!
6te se vidim niakude, obe6tavam.

estrella,
била си учителка казваш, но сега ясно ти е пораснала работата, защото тук гледам какви ги вършиш....Личи си чия си, коя си....
И защо не остана учителка...ха, ха?


От: sekirata
непрекъснато си трие коментара и го пуска отново,за да се прави на интересна-поне да се научи да пише на кирилица
цитирай
55. svoboda64 - Thomas,
15.09.2007 22:59
Ти го каза:)) Преди малко "ми го съобщиха по телефона":)) Въобще не ми е смешно! От цялото четене на всякаква книжнина знам все по-малко неща:)) Но едно е сигурно: ще продължаваме да се делим на онези, които знаят със сигурност и други, които само се догаждат - анализирайки фактите:))))))))

Едва ли разривам огромна тайна, ако кажа, че още на времето учителката ни по биология твърдеше: "Учете, учете - Вас 3-каджиите ще Ви управляват". Потвърдено от преподавателите ми в СУ, катедра Х - Гошо Тъпото едва си е вземал изпитите с 3. Ама сега управлява хазарта:))))))))))) Какви отличници, какви 5 лева????

:)))))))))))))))
цитирай
56. lava - :)))
15.09.2007 23:24
Работя от 23 години в едно училище. Какво ли не видях за това време. Как след настъпване на демокрацията перфектни учители прегърнаха философията "Колкото ми плащат, толкова и ще им работя". Малко са, но ги има. Колко хора напуснаха кораба.
Тъжното е, че през годините малкото кадърни учители напуснаха училище. Учителка по английски замина за USA. Другите по английски си намериха по-платена работа. Всички колеги мъже напуснаха училище. Едни слагат щори по тузарските къщи (слуги, но поне са скъпо платени), един има въртележка за деца, друг стана успял бизнесмен. А бяха невероятни преподаватели. Последната загуба е колега кандидат на науките, които замина за Лондон и там си остана.
Освен това в училище дойдоха много инженери, изкараха кратки курсове, придобиха педагогическа правоспособност и станаха учители. А да си учител е призвание, не място да си изкарваш прехраната, поради липса на по-добро.
Грижа за образованието от страна на държавата няма от 18 години. Проблемите са много. Но не са учителите тези, които въртят кормилото. И е недостойно да се обвиняват учителите за нивото на образованието. За несвършената работа на министри и министерства.
И както във всяка служба има добри и лоши служители, така и сред учителите има много достойни хора, които носят факлата на знанието, въпреки всички трудности.
И мисля, че способните и достойни учители са повече. Просто трябва да се създадат условия младите, които следват сърцето си да не се отказват от тази професия заради по-добре платена работа.
цитирай
57. darkanion - м
16.09.2007 01:07
хубава гледна точка, не се бях сетил за това (написаното от Велина де, щото коментарите са мн мн и няма как да ги рочета :):) )
В училище имаме само 2 бели дъски. Днес обаче , като влязох в класната стая дъската, черната (ото в предишното училище са зелени о.О) беше съвсем чиста, до неузнаваемост. Само по изкъртената дупка от едната страна може да се познае ;)
а отоплението - миналата година слагаха Дограма. :) прозорци... май беше по-топло зимата.. ама не мога да помня такива неща..
тоа е засега от мен..
цитирай
58. sladurana86 - http://assa-m.com/ppechat_st18.htm
16.09.2007 11:41
С цялото ми уважение към учителското съсловие тук, не смятам че трябва да виним само държавата за проблемите в Образованието, защото те са комплексни. Директорите са с доживотен мандат и това им позволява да своеволничат, да толерират едни учители за сметка на други и пр. гадости. Училището, което завърших имаше фонд(а и не само то) за "Благотворителност", където родителите даваха дарения и в края на срока на учителите се даваше списък с имена на ученици, които трябваше да завършат с 6. И завършваха, нищо, че цяла година не се вясваха в часовете. Мен това не ме вълнуваше до момента, в който не проумях, че тези 6 ощетяват мен и другите ми съученици - ние ставаме рано за да не закъснеем, учим по цял ден, притесняваме се за контролни, класни и пр, а те - НЕ. Как да ги уважам тогава тези хора, вярно че списъка им е спуснат, но и те самите се облажваха! Сетих се как веднъж ме изпитваха по История, моята страст. Та бях 11клас(преди 4 години някъде) и преди мен изпитаха дъщерята на една "дарителка". Не че някой ни ги казваше, то просто си личеше - толериране, мазно поведение от страна на учителя, и съученичката нищо не знаеше, учебника отворен и тя четеше и ръсеше бисери от рода на това, че кораба "Радецки" пристигнал по СУША на Козлодуй, че Чипровското въстание избухнало в Търново, "Хитлер СТАНАЛ на власт през 1933г". И за тези ГЕНИАЛНИ прозрения имаше 6. После дойде моя ред - учебника затворен, тетрадката също. И почна да ме изпитва за ІІ Световна, разказах си го чудесно. Интересувам се от история и обожавам литература на тая тема, но както и да е... Учителката любима реши да ме върне на първия урок - Разселването на българи и славяни. В момента в който казах, че Ордата на Атила увлякла и български племена, получих 2. Побеснях, хванах учибника и го показах - черно на бяло го пишеше. Тя каза, че съм нахална и агресивна и ме изгони от час, при все че нямаше право. От тогава почнах да не й влизам в часовете. Идвах само когато имаше контролни и не си писах името на листа. Такива хора ли трябва да уважам?! Такива ли хора трябва да получават високи заплати???!?! Учителят ТРЯБВА да бъде АВТОРИТЕТ в очите на детето. И повечето не успяват да го постигнат!!! Знам, че не само в моето училище ги има тия работи!!!!
цитирай
59. gantree - @ svoboda64 (31)
16.09.2007 12:36
не, не "бъркаме" нивото на спора - Вие объркахте това ниво, опитвайки се да ме репликирате по някакъв начин и в неясно каква посока; че достигнахме до едно мнение по отношение на злоупотребата с хлапетата - да, но това е само едно добро начало;

Вие изобщо не се борите "за съсловието си" - Вие, според мен, защитавате една загубена кауза от времето на "зрелия" социализъм, която лично за себе си мога да формулирам по следния начин:
- "да, има много проблеми в училищата, да, учителите злоупотребяват с децата, да, има нужда от реформи в образователната сфера, но нека да оставим всичко това за пореден път настрани, и всички вие да ни подкрепите за увеличението на заплатите".

за протестите ви пред НС - ще повторя, с абсолютно същият успех можете да протестирате и пред сградата на президентството; или пред сградата на Съдебната палата; аз обаче ще ви издам една тайна, която е толкова дълбока тайна, че никой у нас, в България, не я знае - бюджетът на образователното министерство се формира от правителството; политиката в сферата на образованието се определя в Министерски съвет и по-конкретно - от Министерство на образованието; днешният министър на образованието може само да е благодарен на цялата тази Ваша посредственост, която Ви води до сградата на НС;
цитирай
60. gantree - до sekirata
16.09.2007 12:40
като не ти е гот да влизаш тук - защо просто не се разкараш, скъпа?
очевидно не се чувстваш добре - ми вземи си легни тогава, почини си, отпусни се малко
цитирай
61. lea - Относно коментар N36 на leif
16.09.2007 13:37
"Да се оценяват и учителите и от това да зависи заплатата им."

Кой да ги оценява? Ако става дума за учениците - обиновено най-кадърните и изискващи преподаватели са най-мразени, така че това е леко несериозна идея.
цитирай
62. gantree - @ lea
16.09.2007 13:59
тази идея е стопроцентова заемка от частните езикови школи и училища :)) по принцип идеята е много добра, само че още със заемането й е поставена на тотално погрешна основа; в частните школи и училища тази идея представлява нещо съвсем различно - учителите там периодично преминават през комисия, която ги оценява, но от това зависи не тяхното заплащане, а тяхната т.нар. правоспособност; ако не преминат през комисията - тогава те просто си отиват от съответното място, а не както нашите глупаци в нашето социалистическо министерство си представят нещата - че остават, но с намалено заплащане; и затова в частните училища най-кадърните са и най-търсени, и са поставени при най-благоприятни условия вкл. и заплащане, вместо да бъдат мразени;

поздрави
цитирай
63. gantree - @ sekirata
16.09.2007 15:13
наистина е по-добре за теб да се махнеш, вместо да продължаваш да заливаш темата с тези глупости, повярвай ми; сигурен съм, и ти личи, че изпитваш много силна болка, докато влизаш тук и пишеш всички тези неща, които чета в коментарите ти;
цитирай
64. thomas - @sekirata
16.09.2007 15:19
Знаеш ли, аз даже се досещам кой може да ти го изтрива! Ами като ти го изтрива, значи не иска да го вижда - мисля, че е негово право. Виж, ако си пишеш в твоя блог, никой нищо няма да ти изтрива, поне не на теб - вероятно обаче ти ще почнеш да изтриваш чуждите мнения. Но там това ще си бъде твое право. Абе изобщо, послушай Gantree - той знае какво приказва! ;-)
цитирай
65. gantree - @ sekirata - ОГРОМНА ЛИЧНА МОЛБА, за пореден път
16.09.2007 15:25
наистина е по-добре за теб да се махнеш, вместо да продължаваш да заливаш темата с тези глупости, повярвай ми; сигурен съм, и ти личи, че изпитваш много силна болка, докато влизаш тук и пишеш всички тези неща, които чета в коментарите ти;
успокой се, и се махни, за да си починеш;
виж, какво хубаво Слънце е изгряло навън
цитирай
66. breathe - Пък на мен започна да ми става заб...
16.09.2007 16:49
Пък на мен започна да ми става забавно да чета коментарите на Секирата. Само дето е нещо се е объркала и нон-стоп цъка на "коментар", вместо да цъка на "лично съобщение".
цитирай
67. leif - sekirata e агент на Доган бе хора-не се заяждаите с нея
16.09.2007 19:21
Малко е ядосана че и изтриха двата нови блога, които беше регистрилала от името на Есен снощи,така че не и се сърдете че е бясна(сефте)
цитирай
68. gantree - !!!
16.09.2007 20:44
като гледам какво прави тази жена, се чудя не е ли уместно да се говори с редакторите на блог.бг за всичко това;
цитирай
69. estrella - Уважаема госпожо Секира,
16.09.2007 20:50
освен всичко останало, очевидно не знаете и не можете да работите с блог.бг. Аз, като домакин на блога, най-отговорно заявявам, че НЕ СЪМ трила ваши коментари. Дори не съм ги прочела, защото междувременно вие самата сте ги затрили по един или друг начин. Също както си сменихте темплейта без да разберете.
По темата с учителите вече няма какво да кажа, освен че съжалявам ужасно, задето трябва изобщо да говорим за такива неща. Проблемите с образованието започват още от педагогическите факултети в университета - нещо, за което писах преди известно време.
За подкупните директори, безумната история на Сладурана и огромната пропаст между поколенията няма смисъл да се говори тук. А там, където има смисъл, се чува само шум на пари.
цитирай
70. svoboda64 - Gantree,
16.09.2007 21:04
Въобще не съм изказала или защитавала тезата на "зрелия социализъм". Имам чувството, че четете избирателно и коментирате това, което Ви е угодно:)) Не е тук мястото да коментирам защо съм "напуснала" съсловието... но една от причините е липсата на единство в него, както и липсата на "политическа" ориентация и т.н. Каквито и обаче да са хората там, ако една сфера се афишира политически като приоритетна, то не може "служителите" й (които дори и не са държавни служители) да са оставени на дъното. Просто не става. И то се вижда.

Няма да се повтарям: изписах достатъчно фермани по-горе какви са "кривините" на системата. Не можем да виним отделните личности обаче, когато няма адекватен контрол и реална йерархия на ценности и икономически стимули. Системата просто буксува. Виновни ли са винтчетата в нея? Още повече, ако не искат да бъдат винтчета?

Разбирам яростта Ви, но знаете ли колко по-голяма е мойта, защото съм видяла и извървяла пътищата на съпротивата "отвътре"? Една лястовица пролет не прави:)) Както и много тук-таме:)) Манталитетът все още е робски, както и липсата на АДЕКВАТНА информираност. Както и много други неща... Но те нито могат, нито ще се спуснат отгоре:)))))))

Вие какво предлагате? Уволнение на съсловието или просто да му раздадат саваните и групово или поединично да пълзим/пълзят към "гробищата"? Щото с тези заплати нещата така или иначе си вървят натам:))

Приятна вечер!
цитирай
71. estrella - Не виждам
16.09.2007 21:10
изход. Това е проблемът. Все се въртим в порочен кръг. За всичко - и за чистотата по улиците, и за образованието, и за здравеопазването, за всичко. Бяхме приказвали един път с Наком, колко чудесно би било, ако блогърите си имат собствен град-държава с правилата, за които толкова много пишем тук и само ние спазваме.
цитирай
72. sladurana86 - estrella
16.09.2007 22:28
Не знам защо ти се вижда безумна историята ми - тя отразява просто действителността в българските училища. Даже си имам и продължение на историята:) И то е че въпросната учителка се оплакала от поведението ми и ме извика училищната психоложка(и така имахме). А тя една девойка - туко що дипломирана и ме гледа с един "разбиращ" поглед и ме пита защо съм се държала така в час, проблем ли съм имала в семейството или в приятелския ми кръг, гаджето. Аз я гледам и се чудя тая какво, за бога, се опитва да ми каже. Отговорих на девойчето, че не мен трябва да ме пращат при него, а някой друг и че проблема ми е че не мога да търпя простотията и глупавите хора, дето се опитват да минават за "някой". Абе както се казва - Далеч от претенциите да съм вълк, отказвам да блея:)))
А относно ФНПП - миналогодишната ми съквартиранка(слава на Бога, Аллах, Буда, Амон Ра и Зевс, че вече не да живея с нея) учеше Начална и Предучилищна педагогика. Казваше(даже се хвалеше), че ЕДНА книга НЕ Е прочела в живота си. Първоначално си мислех, че преувеличава, защото не можех да проумея, че има такива хора. В последствие обаче забелязах, че не може да се изказва, има беден речник. Есетата й ги пишеха други хора(в това число и аз, признавам) А култовото беше през сесиите. Въобще не сядаше да учи. Почне да чете и заспиваше буквално на второто изречение. На всичките изпити беше с хендсфри или царски пищови. Завърши с успех над 5,50. И това ще стане УЧИТЕЛ, при това на малки деца!!! И ще ми учи детето!!! Е, не благодаря!!! За такива и 250лв. са много!!
цитирай
73. svoboda64 - sladurana86,
16.09.2007 23:16
Историята Ви отразява един частен случай, който не може да бъде обощение за "действителността":)) Не вярвам всичките Ви учители да са били такива. Вие сама ли се образовахте, за да стигнете до студентка в СУ? Разбира се, че се дължи в голяма степен на личните Ви усилия и на това, че сте извлекли максимума от т.нар. образователна услуга.

За психоложката и реакцията й - тя е стандартна. Проблемът е, че училищните психолози играят ролята на медиатори в конфликти, в които никоя страна не е напълно откровена:)) Медиаторът трябва да е много опитен, за да не се доверява сляпо на думите, а да търси мотивите, при това без да задава директно въпроси, защото няма да получи искрен и точен отговор.

Относно който и да е факултет на който и да е университет:)) Проблемът е същият като в училище: оценяването е субективно. Познат ли Ви е ефектът на огледалото? Колко от преподавателите или учителите Ви са оценили Вашата оригиналност (ако сте успели аргументирано да я защитите, разбира се) и колко просто са искали от устата Ви да чуят "себе си":)) Девойката, която явно е много комбинатовна, е наясно, че няма какво толкова да научи... защото не го иска. Тя се явява на изпити и ги взема според "зададените правила":))

Този разговор е безкраен и опира до това какво трябва да се учи в "училище", включително каква е ролята на социалните умения за постигане на "успех в живота". Тяхната липса или високомерно игнориране за сметка на фаворизирането на интелектуалните постижения често води до кризи на личността... :)))
цитирай
74. gantree - @ svoboda64
17.09.2007 00:29
до момента сте оставили у децата впечатлението, че единственият им проблем в училище са заплатите Ви, г-жо; децата в момента са на мнение, че всичко ще бъде наред в момента, в който заплатите Ви се изравнят с шофьорските - това в най-общи линии се повтаря в класа на хлапето ми поне от няколко месеца насам;

според мен Вие би трябвало да се срамувате от колегите си; вместо това Вие ги защитавате - поне тук, в тази тема - и дори първоначално твърдяхте, че те не злоупотребяват с децата.

за безкрайността на такъв разговор - той ще продължава да бъде безкраен до момента, в който проблемите започнат да се решават; преди да започнат да се решават обаче, ще бъде добре да бъдат правилно назовани и адресирани към онези, които са наистина отговорни за решаването им;
цитирай
75. анонимен - Изтриват ме и то под натиска на gantree leif, а тяхните лъжи стоят тук ....
17.09.2007 00:54
ЗАПЛАШВАТ МЕ С ЛС -
Re: Re: не, няма
ако продължаваш по същият начин - сърди се на себе си
Изпратено: 00:17
От: gantree
Изтрий | Отговор
Re: не, няма
не ме заплашваййййййй знаеш какво следва!!!
Изпратено: 16.09 21:07
От: sekirata
Изтрий
не, няма
няма да те оставя на мира до момента, в който продължаваш да се държиш по този начин; и напълно добронамерено ти казвам, че може и с редакторите да разговарям по този въпрос, ако доброволно не се вразумиш
Изпратено: 16.09 20:31
От: gantree
Изтрий | Отговор
ОСТАВИ МЕ НА МИРА, РАЗБРА ЛИ...?
слушай какво не е на майка ти и баща ти блога не ми заповядвай -----никой не си не го ли разбра -.....а глава?!
Изпратено: 16.09 17:11
От: sekirata
Изтрий

estrella, била си учителка казваш, но сега ясно ти е пораснала работата, защото тук гледам какви ги вършиш....Личи си чия си, коя си....
И защо не остана учителка...ха, ха?
цитирай
76. svoboda64 - @gantree,
17.09.2007 01:52
Основен проблем е откъде ще се намерят хора, които ще стоят в училище само защото се чувстват призвани:)) Не мога да се срамувам от всичките си колеги. Приятелите ми са от това съсловие. Знам как си късат душата и сърцето, гласа, колко боледуват и т.н. Как сме на взаимоспомогатална каса - кой когато има. Как си разменяме книги - добре, че библиотеката ми е голяма:)) Как идват вкъщи на интернет:)))) Това са елементарности...

Има учители, които злоупотребяват, а и всички сме правили педагогически грешки. Вие като родител не сте ли правил? Знам, че има и учители-чиновници. Това обаче не оправдава държавната политика към подбора на кадрите в образованието. Има нещо като негласна "уговорка" старите кадри да бъдат оставени на доизживяване, защото няма да могат да си намерят друга работа. Други, по-млади и не толкова млади, просто напускат по финансови причини. Много емигрираха... И ако ми кажете, че това не е на финансов геноцид, здраве му кажи:)) А къде е прословутата актуализация на квалификацията и т.н.
Ние гледаме нещата от две различни гледни точки и виждаме различни неща, естествено. Аз не Ви вменявам моята, но моля Ви не ми вменявайте и Вие Вашата:))

Не учителите, а родителите години наред внасяха петиции в НС за променяне на ЗНП, за да няма матури... Външното оценяване е необходимост, но още няма методическата и юридическа рамка за него, подготвените кадри... Педагогическите универститетски курсове към отделните специалности са прекалено академични. Доколкото ми е известно единствено в специалността "Педагогика" работят с казуси, реалното им наблюдение и/или разрешаване... Няма национална система (критерии) за оценяване... Да изреждам ли още? Всичко това е "закрепено" в правителствени документи или отчети. И? Назовано ли е? Назовано. Проекти има ли? Има... Остават като пилотни:))))))))
Няма политическа воля. И адекватно насочване на финансовите средства... Учителските заплати са само компонент от всичко това. Но от тях в момента зависи оцеляването на хората, които работят в системата. Дори не развитието им:)) За периода 2002-2006 има само 3 % попълнение от току-що завършили млади специалисти. Дали е само защото "няма места"? Тази година - нито един...
Спирам.
:)))))))
цитирай
77. breathe - @sekirata
17.09.2007 03:07
@sekirata
Моля ви, не ни занимавайте с личните си съобщения. Мене не ме интересуват, ама грам дори, да не говорим колко оф-топик са. Ако имате проблем с някого от блогърите, оправяйте се помежду си, без да ангажирате вниманието ми със себе си. Благодаря.

@svoboda64
За съжаление, частният случай, за който разказа sladuranata86 не е толкова частен, колкото изглежда на пръв поглед. За четирите години, прекарани във въпросния факултет към СУ, се нагледах на множество такива, но и много по-потресаващи случаи. Жалко е, но е факт, и колкото да си обичам факултета, специалността, преподавателите и колегите, не мога да си кривя душата и да си затварям очите пред истината.

И защото съм бил винаги оптимистично настроен, а и защото се старая да гледам все пак реално на нещата, ще кажа, че въпреки тези хора, от педагогическите специалности конкретно в СУ, излизат и отлично подготвени кадри. Има ги, не са толкова малко, но не са и достатъчни, защото съотношението количество-качество на изхода на висшите училища като цяло, за съжаление, не е в полза на второто. Колкото и да не им се иска на ректорите и деканите да обърнат поглед към реалността, това са фактите. Фунията не се свива в края на обучението, както би трябвало да е. Приемат се масово студенти, излизат също толкова масово вишисти с дипломи, а не трябва да е така. В някои западни университети, например от 200 приети първата година, накрая успяват да излязат само 30-40, ама 40 както си трябва да са - знаещи, умеещи, с високи резултати и отлична професионална подготовка. Има една максима - който не е станал студент, той не е завършил, която в огромна степен се отнася за педагогическите специалности в българските университети и колежи. Но в крайна сметка, всичко си е до човека. Който има желанието, той ще учи и ще се развива. За него тройка на изпитите по време на сесия, не са единственият стимул да учат, напротив! Петиците и шестиците на изпит са резултат и следствие на подготовката им през целия семестър.
цитирай
78. svoboda64 - :))
17.09.2007 11:50
@breathe,
Как да го кажа по друг начин? Системата е ГНИЛА:)) Последният ми срам - това е вече във воденицата на gantree - е описанието, което се мъдри на сайта на Eurydice.org и представя българската образователна система. От любопитство само го прочетете: ако Вие разберете нещо, ще Ви обявя да екстрасенс. Това е информация на ДЪРЖАВНО НИВО!!! Липсата на мисъл и знание - не само езиково (английският е под всякаква критика:)), дребнотемието и липсата на визия е убийствена! Това се възпроизвежда... масово:))

Но ако не защитим доброто и здравото - то е видимо по места, няма как да продължим напред. Корабът потъва и всички се спасяваме поединично. Типично по български:)) Аз лично съм уморена от битки и от разбиване главата в "стената":)) Частен случай, със сигурност не масов...
И въпреки всичко - не като оптимист, а като реалист - твърдя, че нещата ще се нормализират едва когато има реална политика, финансова обезпеченост, прозрачност и контрол в тази прословута и донякъде омразна вече на всички българи система:))
цитирай
79. sladurana86 - svoboda64
17.09.2007 12:58
Донякъде си права, че не всичките ми учители са били такива, но повечето БЯХА. Всички знаем, че това моето НЕ Е частен случей, а масова практика. Влязях в СУ благодарение само на мен, сама съм си учила, не ме е подготвяла въпросната учителка, нито някоя друга. Нещо повече, тя дори не разбра, че съм кандидатсвала с История и когато разбрала се била изцепила, че ме била подготвила!!?! Глупости пълни!!!! Завърших Природо - математическа и от целия клас само аз и още двама - трима бяхме с История, всички други кандидатстваха с Математика. А един мой приятел и бивш съученик стана лауреат на Олимпиадата по Български език и Литература. Учителката ни по този предмет така и не разбра докато не я викна министър Вълчев и не я награди заради него. Мога още много да пиша, от1993г. съм в тази система и съм изтърпяла, даже още търпя безумните и неадекватни реформи, предпиемани от всяко боже правителство. По горе писах как ни изнудваха учителите да ходим на частни уроци...И още много има за разказване. А относно ФНПП - много добре го знам. Там има две - три специалности, в които всички са само отличници. Идва си веднъж въпросната съквартирантка с тъжна физиономия, питам я да не са я скъсали: "А, не! Имам 4", казах й браво, а тя:" Да ама останалите имат 5 и 6"
цитирай
80. thomas - Ужас.
17.09.2007 13:03
Досега не знаех, че примерите на sladurana86 са от Природо-математическата гимназия. В такъв случай може да очакваме, че те са наистина частен случай. Само че в положителна посока. :-)
цитирай
81. sladurana86 - ?
17.09.2007 13:14
В смисъл
цитирай
82. svoboda64 - @sladurana86,
17.09.2007 14:57
НПМГ няма добър имидж и това е известно в гилдията. Една от приятелките ми си премести детето от там още след първата година: може би щото е учителка:)) Аз също съм си местила децата си от друго "елитно" училище - "бягайки" от учители, отношения и много по-големи заплахи (за мен) - като липса на дисциплина, масова (зло)употреба с вещества и т.н.
Училището е огледало на обществото: обществото ни боледува, училището, което е институт за социализация във всичките й смисли, не може да бъде "оазис":))))))
цитирай
83. thomas - :-)
17.09.2007 15:03
@sladurana86
В смисъл, че НПМГ със сигурност е на доста по-високо ниво от "обикновените" училища - почти както Ариел при праховете за пране :-)

@svoboda64
Гроздето й кисело на твоята приятелка, предполагам :-) А пък гениалността, дори и в училище почти винаги е свързана с употреба на разни вещества - обикновеният бирен алкохолизъм е запазена територия на бъдещите бачкатори :-) Което ме подсеща как оня ден един ученик, надали повече от шестокласник, си лочеше кротко една биричка в 11 сутринта, облегнат на парапета пред училището на Шишман (не му знам номера, но е едно от емблематичните за центъра на София).

Обществото ни боледува толкова, колкото Пипи страдаше от лунички, ако се сещате какво искам да кажа :-) Може и да не изглежда добре за прекалено изискания вкус, но си се чувства отлично в чалгаризирано-консуматорското си състояние...
цитирай
84. sladurana86 - Объркахме се:)))
17.09.2007 15:10
аз не съм учила в НПМГ, не съм от София, макар, че сега живея в столицата. Вярно, че гимназията, която завърших също беше известна, опираше се на старата си слава, но само дотам, нищо не правеше за да запази имиджа си. Няма да казвам къде какво съм завършила:) Просто се радвам, че съм се махнала от там и това ми стига:)))
цитирай
85. gantree - до svoboda64
17.09.2007 16:44
пак го обърнахме на "пари и заплати", както ми се струва;
говорим си за различни неща с Вас - Вие ми говорите за пари, "финансов геноцид" (каквото и да означава това) и едва ли не за саможертви някакви, а аз Ви казвам просто да се оставят децата на мира, да не се манипулират от учителите и да не бъдат изнудвани от тях на вземат страна в трудово-професионални спорове, с които децата нямат нищо общо; да, късат си душите и сърцата част от Вашите колеги - съжалявам, но какво общо има това с децата от техните класове;

"откъде щели да се намерят хора, които да стоят в училище само защото се чувстват призвани" - не знам дали разбирате какво всъщност пишете; добре, че не става дума за лекари в разговорът ни, защото тогава репликата Ви щеше да звучи наистина ужасяващо

аз със сигурност съм правил сума ти грешки като родител, но никога не съм злоупотребявал в свой интерес както със собственото си хлапе, така и с хлапетата на чуждите хора;

за "негласната уговорка" за "старите кадри" - това е публична тайна, и в това е огромният Ви проблем - както Вашият, така и на младите хора с педагогическо образование, които емигрират; съжалявам, но е крайно време тези "стари кадри" или да влизат в час, или да бъдат изметени; това може и да Ви звучи радикално или безсърдечно, но далеч по-безсърдечно е тези хора да продължават да висят в глупавото положение на учители, които в много отношения са тотално изостанали от собствените си ученици;

между другото, ужасяващото същество Такева с пълна пара продължава да ви разсипва и да ви унищожава; вижте тук, ако сте пропуснала

http://news.ibox.bg/news/id_1431669806

тази жена просто трябва да я хванете, и да я изпратите на Луната, преди да ви е унищожила докрай


поздрави
цитирай
86. thomas - Ако пък ставаше дума за лекари...
17.09.2007 16:47
Щеше да е много по-страшно ;-) Или ти не мислиш така?
цитирай
87. gantree - до thomas
17.09.2007 16:55
все пак, аз продължавам да вярвам, че учителите са хора, които се чувстват призвани да бъдат учители - въпреки неволното съмнение, което изразява г-жата;

а ако има учители, които се чувстват призвани да бъдат (примерно) - квартален старшина или манененка от модна агенция - е, тогава мисля, че на тези хора не им е мястото там;
цитирай
88. thomas - Призвани, призвани,
17.09.2007 17:04
ама сиренето е с пари! Може да си призван за каквото си искаш, ама ако то не може да ти осигури достоен живот, ще си забравиш призванието много бързо! Как така преди 30 години никой не се чувстваше призван да бъде уеб дизайнер или програмист? Просто когато обществото има нужда от една професия, то насочва към нея сериозен финансов ресурс и призваните се появяват. Така че недей да омаловажаваш икономическия фактор.
цитирай
89. estrella - Реакцията
17.09.2007 17:12
на мадам Такева показва колко насила е всичко. Колко необмислено предварително и направено на юруш. Нали уж всички училите получават ниски заплати - как така тези, които не стачкуват, няма да получат нищо. Тц тц, глупава жена.
А днес чух поредния бисер - професията на учителите НЕ Е обществено отговорна и те само мрънкали за пари. Не знам как се въздържах да не се разкрещя на въпросната дама.
цитирай
90. gantree - @ thomas
17.09.2007 17:14
стегни се, моля ти се; призванието си е Божа работа (магьосническа работа, казано на твоя език), и е нещо, което просто не се вмества в света на сухите цифри и сиренето, ако ме разбираш :)

аз самият никога не съм се чувствал "призван" в такава посока и знам, че никога няма да уча или пък да лекувам другите
цитирай
91. gantree - @ estrella
17.09.2007 17:19
реакцията на Такева е стопроцентово унижение за всички учители, които тя претендира да представлява; искрено се надявам следващият многохиляден учителски протест да се проведе пред дома й;
цитирай
92. estrella - Хаха
17.09.2007 17:27
предложението ти е чудесно. В същото време, нека го кажем, стават и добри неща в училищата, като например въвеждане на униформите. Чувам само добри отзиви за сега:)
цитирай
93. svoboda64 - @gantree,
17.09.2007 17:31
Поне в едно отношение да се съглася с теб: недоразумението Такева (какво име само!) ми е омразно и на мен. Но и от "Подкрепа"-та съм си взела петте пари. Те са не по-малко продажни. Междувпрочем синдикализмът умря през 40-те с пировата "победа" на Луис срещу президента Рузвелт (увеличаването на миньорските заплати). Ако все пак "наглата" (и изключително некомпетентна дама) успее да спечели и залезе...тогава всички ще можем да си отдъхнем от екранното и медийното й присъствие:))

По въпроса за "призванието" (calling) - исторически това е професионализация на труда, който носи печалба (Макс Вебер, Протестантската етика и духът на капитализма)... Нека мислим по-рационално, а не в ирационализма, с който ни отгледаха някога:))

Поздрави на компанията:))
цитирай
94. gantree - @ @ @
17.09.2007 17:43
ох, за униформите не знам; мен са ме стригали навремето, защото съм ходил без вратовръзка; не че е било чак толкова зле, главно защото в следващите два месеца си ходиш без вратовръзка без никакви проблеми, но - все пак; има и елемент на полезност в униформите, така е;

Такева ви вреди ужасно, svoboda64; за синдикатите по принцип не ми се приказва, защото ще омажем тотално темата; Вебер да си гледа работата; неговият рационализъм до нищо добро не доведе хората
цитирай
95. svoboda64 - :))
17.09.2007 17:47
Не мога напълно да се съглася за рационализма, въпреки че и той има граници:)) Което е видно и от мерките, които любимите ни политици се опитват да ни налагат. Нали сега завършват новите полит "ПУЦ"-ове, та им е доста трудно да обосноват коя школа или политическа ориентация следват:))
цитирай
96. estrella - Гантри, не де;)
17.09.2007 17:49
Униформи носят и в Харвард и не им стрижат косите. По думи на мами, униформите в повечето училища са ок. Ако има и кой да обясни на децата нещо за екипност, принадлежност и гордост да носиш съответната униформа... ама хайде, размечтах се.
цитирай
97. kostadin - За gantree
17.09.2007 18:21
Написано е от тебе :
"По въпроса за "призванието" (calling) - исторически това е професионализация на труда, който носи печалба (Макс Вебер,Протестантската етика и духът на капитализма)... Нека мислим по-рационално, а не в ирационализма, с който ни отгледаха някога:))

Би ли изяснил/-а/,каква ти е печалбата от участието в разговора?Нямаш печалба -значи не си професионалист/ка/
Пропадна ти цялата теория!Е,може да изпълняваш и нечия поръчка-не знам?
И още нещо не използваий конкретни събития за увековечаване на нещата.Това е глупаво Доказаха го и нацистите и социалистите Примери има в цялата човешка история ...
Много ми е интересно какво определение имаш за печалбата!

Поздрави на компанията:))
цитирай
98. svoboda64 - @kostadin,
17.09.2007 18:45
Тук в този форум сме в качеството си на граждани. Това го правя по съвест. Но "печалба" имам, както и всички останали, защото публично аргументираме позиции и като го правим, си ги изясняваме:))

В съвременните разбирания за устройството на обществото има един такъв "триъгълник": държава - бизнес - гражданско общество. Обикновено - по презумпция - гражданското общество играя ролята на посредник между бизнеса и държавата, за да не се "срастнат" и да липсва противопоставяне, което е гаранция за контрол. Само че в България нещата не се случват точно така. Разбирам объркването Ви:)

Обърках се в изречението с "увековечаването":)) Не съм за статуквото, но всяко ново статукво се обляга на съществуващи реалности, т.е. не може да се пръкне от нищото...

А "печалба" от разговора имам. Най-малкото научавам стилове на аргументация, обществени настроения, изказани в първо лице, при това не редактирани като за "новините". Мога реално да наблюдавам и какво е нивото на "образователния продукт". Много неща... Аз съм си нещотърсач по природа. Пък си и почивам (проветрявам си главата), докато чета разни документи, които трябва да резюмирам и синтезирам...

:))))))
цитирай
99. kostadin - Доволен съм, защото отпадна де ф...
17.09.2007 19:02
Доволен съм ,защото отпадна де факто определението на протестантите!
Хубаво е да би имало триъгълник в отношенията между членовете на едно общество.тогава е здраво ,но при нас интересно защо не се получава и не само сега...
цитирай
100. sladurana86 - Thomas
17.09.2007 19:27
спомена за лекарите - там вече е ужаса на ужасите. Не дай си боже да идеш в болницата можеш да се поболееш от нерви. Имам приятели в МА. И си взимат изпитите с кинти, обаче ги били задължавали да научат 1/3 от конспекта. Е питам аз- а утре ако дойде някой със симптом от 2/3 на конспекта, ква правим?. "е дано има късмет с някой, на когото са му били в 1/3"
цитирай
101. kostadin - Re
17.09.2007 19:34
Каквото днес е дереджето на учителите ,такова ще е дереджето на децата ни!
Даже и на децата на набедените за "способни "богати българи!
Много успешна -но кратка по действие и въздействие ще е тази пи -ар акция на правителството Успя да раздвои родителите и учителите!
Благодаря на президент ,народно събрание,правителство ,министерство и на всички родители ,търсещи под вол теле!
"Тъпите "японци с указ на императора за 50 години се образоваха в началото на миналият век .Китайците хвърлят щури средства за да образоват народа си Сигурно са прости ,глупави...!
цитирай
102. svoboda64 - @sladurana:))
17.09.2007 19:44
Един стар виц: "Като се знам какъв съм инженер ме е страх да ида на лекар". Тогава плюехме ограничеността на соц.образованието, а сега? Мисля, че трябва да плюем себе си - защото се съгласяваме. Ганди е свалил империя с пасивна съпротива - като НЕ ИЗПЪЛНЯВА, като отказва да бъде ПОДАНИК. Като цяло (нация) ние сме поданици, а не граждани... Затова е лесно, ако някой се разбунтува, той/тя/те да бъдат смазани. Другите даже гледат сеир:(
цитирай
103. thomas - @sladurana86 - за лекарите
17.09.2007 19:49
Не е то така - едни ще знаят 1/3, други друга 1/3, трети друга и т.н. Разбира се, ще има и припокриване при третинките, но в един достатъчно голям колектив от обединение на множествата все ще се събере цялото знание. Лошото е, ако носителят на някое парченце от пъзела на знанието не е дежурен или пък е много пиян. Но все трябва да има и хора без късмет, нали така?! ;-)
цитирай
104. kostadin - за svoboda64
17.09.2007 19:57
Няма значение ,как ще се наричаме -граждани или поданици Важно е как се чувства всеки от нас!
Изхода за българите не е по различен от този на албанците Трябват деца или българи -дошли от други краища на света
цитирай
105. sladurana86 - Thomas
17.09.2007 20:07
Така е трябва да има и късметлии. Затова винаги, когато излезеш жив от някоя болница ще пускаш Тото или Еврофутбол:)))
цитирай
106. estrella - Като си говорим за учене,
17.09.2007 20:11
в педагогическите специалности влизат хора, които не са могли да станат нещо друго. Дори да запишеш филология с пълното съзнание, че основната ти квалификация ще е учител, както е в моя случай, това, на което те учат, е минимална част от реалността. Както и във всички останали специалности.
цитирай
107. svoboda64 - @estrella,
17.09.2007 20:32
И по наше време не беше по-различно:)) Но ние като група се учехме един от друг: който каквото докопаше го споделяше с останалите. И тогава спорехме, както помежду си, така и с преподавателите. Вярно, че беше по времето на перестройката и режимът на говорене беше по-свободен:))

@ kostadin,
Това не са различни названия, а различни състояния на духа и съответно различни стратегии на поведение:)) А чувствата са нещо лично и рядко преминават в смислени действия без намесата на разума:))

За децата е сложно. То и циганите раждат деца:)) Възпитанието и образованието не зависи само от училилището, а и от семейството, професионално-културния профил на родителите, икономическото състояние на страната. Ако образователната система успее до голяма степен да преодолее тези естествени неравенства, то тя е добра. Нашата - по общо национално мнение и според PISA - не е:))

цитирай
108. gantree - до kostadin, коментар 97
17.09.2007 20:49
имате някаква грешка, г-не;
цитираното от Вас не е мое мнение, а е написано от друг участник в разговора; оттам нататък оставям без внимание коментара Ви по този въпрос
цитирай
109. kostadin - Re:gantree -
17.09.2007 20:58
Така да бъде !
Ще стоиш там докато се смени модела на икономикатаТова става често!
цитирай
110. kostadin - Ие! -svoboda64
17.09.2007 21:13
Представяш ли си колко зле се чувствуват поданиците на англииската кралица Горките в какво гадно състояние на духа са!Ужас!
А нашето царче ,като не е поданик на никого, да не би да е добрият цар или гордият либерал?защо се оставяш да бъдеш жертва на зомбирането с думи .Даже Христос го е казал :"По делата им ще ги познаете!"
Обикновено думите се използват тактически!
За това когато седнат дипломатите на преговори дълго дълго уточняват какво ще се разбира под това или онова понятие
цитирай
111. kostadin - Re:Гантрето!
17.09.2007 21:18
Това е твое:
"не съм на страната на учителите, съжалявам; по една единствена, основна причина - те използват децата, както днес, така и в края на миналата учебна година, с онези масови
шестици, заради които в момента отличниците имат доста проблеми със стипендиите си"

Даже протестантите не обобщават така подло и цинично.
Някои ти плаща!
цитирай
112. kostadin - Ие:гантрето
17.09.2007 21:23
"Пак е твое:
-не искам да ми се засягате, но къде бяхте цяло лято? защо не използвахте лятото, за да поставите този проблем дори и по-остро, отколкото го правите днес? къде спахте цяло лято?-
Гантренце ами ти мила къде беше ,защо не се изказа тогаваЯ не се опитвай да вкарваш хората в грях.То не бе едно лято гантре!!
цитирай
113. svoboda64 - :))
17.09.2007 21:25
@kostadin,
Аз съм филолог:)) Това е по-лошо от дипломат по отношение на думите и тяхната употреба:))

По въпроса за английската кралица и GB: това е конституционна монархия - те са поданици номинално. И те не са подминати от проблеми с "гражданството" - интегрирането на малцинствата, емиграцията - легална и нелегална и т.н. Имат 6 вида национали (nationals)/поданици, но не всички от тях са признати за граждани:)) Това в рамките на формалното деление...
:))))))
Уморих се! Лека на всички:)
цитирай
114. kostadin - Гантренце любаво!-и още нещо, пак е твое! -повечето ...
17.09.2007 21:26
и още нещо,пак е твое!
-повечето от децата са неграмотни ДНЕС; повечето от учителите им - също;
Браво !някои от учителите са професионалисти и не са пожелали да работят без печалба -нали така ни учишЕ, усвояваме урочетата!
цитирай
115. kostadin - Re:s voboda64 - & :))
17.09.2007 21:39
Без да се задълбавам обръщам замалко страницата и се връщам преди 1989Тогава бяхме граждани Много ще кажат ,че са се чувствали по граждански настроени.А за англ кралица нейните поданици в индия не си харесваха хала
Всичко в думите е въртележкао в устата на политицитеНомера е как повече хора да захапят джама Даваха хубав американски филм за един от начините да се манипулират масово хората.
Руснаците пък си мрът да са поданици ,ама им го няма царяСложна история .
Противопоставянето на хората според принадлежност към понятието гражданин или поданик е още един начин да се разделят хората за да се управляват по лесно.Хората са мрели в името на най-различни понятия..и какво ?-манипулаторите са ги надживявали и са ги награждавали ...знаеш мнението на поета ,какво са ордените...хр--ки
цитирай
116. svoboda64 - @kostadin,
17.09.2007 21:52
Бъркате моите коментари с тези на @gantree.
Не се заяждайте:)) Манипулацията е средство за управление на немислищите - на тях даже им правят услуга като ги манипулират:)) Проблемът е, когато успеят да заблудят или обръкат мислещи хора:))

Съгласна съм, че много са измрели в името на "понятия" (идеали). Моят любим пример е Ботьов-Стамболов:)) Но ако я няма тази "извънмерна (само)жертва", няма да има и размърдване у немислещите. Там където не може да се наложи разумът, се впрягат чувствата да свършат работа... Много книги са изписани върху манипулативните техники на властта...Някои от тях се заслужава да се прочетат. Ако не друго, като антидот:))

Лека!
цитирай
117. gantree - до kostadin 112, 113 и т.н.
17.09.2007 22:43
а, ясно; очевидно водката Ви е била в повече :))
цитирай
118. estrella - Призовавам
18.09.2007 09:31
към спокойствие и умереност. Костадине, не ми харесва тона ти. По-скоро изкажи твоето мнение, отколкото да се хващаш на думите на Гантрий, който впрочем е мъж.
цитирай
119. kostadin - За estrella
18.09.2007 11:38
Мнението не е решение или действие!
За мене Гантрий е "гантрето" и то с неопределен род.
Самият човек ,не го познавам Възможно е да има и много хубави качества.Занимавам се с неговите мнения ,точно защото той според мене е подстрекател- разговорът за учителите да протича в удобна за правителството насока.
Учителите не искат национализация на краденото.
Искат да им се даде възможност да живеят биологически.Те не се противопоставят на родителите или децата.Это заради това "ритам "срещу изказванията на милото ми гантре.
цитирай
120. sladurana86 - Не мисля, че Гентри е подстрекател. ...
18.09.2007 11:54
Не мисля, че Гентри е подстрекател. Смешно е да се твърди такова нещо. Той просто споделя своето мнение както всички тук. Това че на някои хора не им харесва не означава, че не е вярно. Аз лично споделям негово мнение, защото съм била и все още съм в Образователната система и виждам как стоят нещата. Учителите са злоупотребявали с мен, изнудвали са мен и съучениците ми да ходим на частни уроци при тях, толерираха едни за сметка на други, биеха(въпреки че нямат право), заяждаха се. А любимата ми класна смяташе, че ако не ти се отдава математиката значи си глупав и открито ни го е заявявала. Прекрасен педагогически похват нали?! Заради топлите думи, които е изричала в студените класни стаи й пожелавам депутатска заплата от 1000лв.
цитирай
121. thomas - :-)
18.09.2007 12:10
Да обвиниш Gantree, че иска спорът да протича в удобна за правителствтото посока, е почти като да наречеш мен почитател на Костов :-)
цитирай
122. sladurana86 - Thomas
18.09.2007 12:11
или мен:)
цитирай
123. kostadin - Re:sladurana86
18.09.2007 12:11
Твърде възможно е да си права в мнението си ,но аз лично не посмях да мисля ,че се намира на по ниско ниво.
Що се касае до учителските злоупотреби ,те са следствие а не първопричина.
Нека нещата ги кажа с истинските имена .
Все още в България мнозинството cа православни .Протестантите са просто секта в Християнският свят.Гантрето открито подстрекава ,насочва към изповядване на идей неприсащи за православието!
Аман от благодетели -тип Сорос!
цитирай
124. estrella - Религия?!
18.09.2007 13:14
Костадине, за каква религия говориш, човек. Какви протестанти, какви пет лева. Защо ви е трудно да приемете, че тук има хора, които изказват СОБСТВЕНОТО си мнение, без да имат поръчка, да им се плаща или да са заставени да го правят.
Колкото до протестантите, не знаех, че те не образоват децата си в училищни заведения.
цитирай
125. kostadin - Ами заради това цитирах -забравих ...
18.09.2007 13:23
Не аз а то ни насочи към протестанстките цености-заради това цитирах -забравих му прякора-
АААААААААА-gantree -то!
То прокарва необходимите му ,но не лични тези
виж ,няма никаква конспирация Всичко е съвсем спонтанно ...Докато схванеш ,че си използвана за чужди цели.За това има и стачката и разговор при тебе.
Разбира се ,че всеки е свободен да си каже мнението и да направи коментар.В това няма лошо.
Ако не разберем ,че крушката си има опашка ще си останем на нивото на фрагментираното си мислене за случващото се.В тази вселена няма несвързани и случаини неща!
На някого му е необходимо точно това взаимно дърляне между учители и родители или общество.
А те -нашите учители са прави!Другото е прах в очите на слепите!
цитирай
126. sladurana86 - kostadin
18.09.2007 13:35
Не че защитавам Гантри, но ми стана интересно, къде е писал за религия? Как достигна до този извод с православните и протестантите, а католиците къде ги забрави?! И още нещо. Един проблем винаги е комплексен. Не можем туку така да кажем: ти си виновен, а ти невинен:)
цитирай
127. kostadin - Ие! -Томас
18.09.2007 13:37
Костов е друг човек,но от същата общност ,намираща се от другата на нас страна на барикадата.И той се опитваше да не гледаме какви ги върши и със СДС и с нас.Абе ,като заговорихме за Костов ,помниш ли как преди да възседне жадуваната власт,благодарение на паричната помощ ,подлуди нашите деца и ги изкара по уличните барикади.Защо тогава си траехте ?Нима е хубаво децата -непълнолетните да се замесват в игрите разигравани заради власт и пари.
Добре ,че гантрето не се появи тогава -щеше да ни е ясно за кого е печалбата от станалото .
цитирай
128. kostadin - Re:sladurana86
18.09.2007 13:40
Всеки мъж харесва сладураните !!!!!!!!!!!
Не се бой-няма как да те сбъркаме с Костов ,миличка!
цитирай
129. svoboda64 - @kostadin,
18.09.2007 14:01
Аз, svoboda64, вкарах "протестантската" етика в разговора и не за друго, а защото оттам тръгват духовните импулси за последващото развитието на капитализма и пазарната икономика, която в момента пък ние се опитваме да строим:))

Престанете със заяжданията си с @gantree. Това не допринася за качеството на разговора:))

По въпроса за "зимата на нашето недоволство" (1997). Тогава бях действащ гимназиален учител и мога да свидетелствам, че отново ни беше ЗАБРАНЕНО по административен път и със заплахи да напускаме класните стаи и да бъдем с учениците си на улиците:)) Тогава децата бяха използвани, да, под претекст, че политиката не може да бъде вкарана в училище:))
O tempora, o mores! :))
цитирай
130. kostadin - За svoboda64
18.09.2007 14:48
Мисля ,че обясних ,не нападам човека Гантре ,а начина на мислене.Добре ти си го написала :Аз, svoboda64, вкарах "протестантската" етика в разговора и не за друго, а защото оттам тръгват духовните импулси за последващото развитието на капитализма и пазарната икономика, която в момента пък ние се опитваме да строим:))

Даже еврейския бог е забранил на еврейте да се прекланят на златният телец.Погрешно е да се прави пряка връзка между пазарна икономика и измислената лихварска финансова система.По нашите земи /в София ,в южният парк,там където са били погребите и скривалищата/е станало допускането парите събирани в сегашната Западна Европа да остават в ръцете на римският първосвещеник. Това е началото на обособяването на католицизма -също секта от гледна точка на православието.Минава време и протестантите измислят своите реформи.Но запазват еврейското лихварство.Само ще кажа ,че воините с мюсолманите се водят за възстановяване на еврейското виждане за лихвите.Банковите лихви при китайци също се различават от еврейското лихварство.В това отношение православието остава на позицийте завещани пряко от Христос./ако имаш 2 ризи -дай едната на ближният си/Практиката в ранното средновековие е била да се опрощават даже дълговете след определен срок -това се е случвало редовно и в Рим.
Няма нищо лошо в това да се вземат лихви!
Лошото става, когато тези лихви се запазват за обособяването на частни съкровища или богатство.Това не спада към християнските цености.Когато парите са в обръщение те работят ,и ускоряват размяната.Дали ви е ясно ,че когато някой инвеститор прави каквото и да е ,той не иска вашето съгласие ,но заема ,които е теглил се връща единственно от вашият труд,и по никакъв начин не ви облагодетелствува.Така всичко ,постепенно попада под властта на банките,а зад тях са група лица започнали най-много с 4% от необходимите средства за извършване на банковата дейност.Е ,в оснвните цености на протестантите са точно тези операции извършвани с помощта на паричните знаци.Никакво разлика няма между размяната на кокошка за кон ,сини стъклени маниста за злато ,вашия труд за изплащане на лихвите ,които в крайна сметка ви превръщат в роби.
цитирай
131. svoboda64 - Костадине,
18.09.2007 15:23
Когато объркате много въпроси накуп е трудно да се води разговор:)) Как прескочихте от пазарната икономика в лихварството, а оттам забъркахте и всички религии? Какво общо има религиозната/моралната оценка "добро/зло" и действащите пазарни механизми? Да не говорим за войните с мюсюлманите и "еврейското лихварство":))
По-кротко и едно по едно.

А разликата между натуралната размяна и стоково-паричната е огромна.
Т.нар. абстрактна размяна освобождава човека от ненужните му конкретни (родово-цехови-махленски) връзки, но създава нови и го заробва по нов "анонимен" начин... И въпреки това, предпочитам това "заробване", отколкото да съм оставена на милостта и волята (заробването) от конкретни хора:)) Като не ми хареса средата, ще си взема "труда" под мишница и ще отида другаде:)) За много от китайците това е немислимо... Те и да излязат от средата си, я носят на гърба си (изплащането, включително и парично на "синовния дълг" към общността, не само към родителите, братята и сестрите:)

Христос е сложен казус. Това е етическо учение, което е отправено към "Божия град", единството на едно друго ниво, човешките взаимоотношения човек-човек, и сакралните човек-бог. Отричането на "земния град" и неговата регулация като единение на воли и действия, като "политика на общежитието" за сметка на абсолютизиране на "божествените повели", не е довело до нищо добро. Затова се стига до разделението "кесаревото - кесарю, божието - Богу". Нека се придържаме и ние към него:))

Лек ден!



цитирай
132. kostadin - Re&
18.09.2007 15:51
Точно на това/привидната сложност/ разчитат и тези ,които ни използват.Интересно защо ли прадедите ни са разбирали какво се прави от лихварите/главно еврей/.Это за достигането на невъзможността да вникваме в нещата е необходимо учителите да са на възможно най- ниско равнище.Хем ще сме прости ,хем ще ни използват!Хем може да им се сърдиме за всички лоши качества присъщи и на всички други,кланящи се на златният телец.
Мисля ,че не съм говорил за натурално стопанство или бартери,макар че в началото на прехода qбяха на мода.Сега бартерът се прави под масата-но само в областа на договарянето ,кой какво ще даде и получи ,като килипир от далаверата...
.Ами за всички тъй наречени Христиени словата на Божия син не са сложен казус ,а начин на живот!
Лично аз не мога да претендирам ,че точно ги спазвам.
За кесарьовото добре-плащаме си дан на властта!-банкерите не са овластени от нас ...
Но има и сцена на разгонването на лихварите и търговците в храма!
Даже и при днешните закони е възможно санкционирането на заблуждаващите потребителя реклами на банките -набивани ни в главите пак с нашите пари!
Впрочем -щом е сложно да се разбере ,живейте по простия начин плащайте за всяко купено нещо допълнително пари Това е неправилно Плащате с труда си- и това е неправилноДарявате част от живота си на хора ,които изобщо нямат връзка с битието ви в този свят.
Последно -по аналогия на кой природен закон е възможно сложната лихва да нараства експоненциално!
цитирай
133. svoboda64 - Костадине,
18.09.2007 16:30
Ще отговоря само на последния въпрос, защото се уморих да повтарям едно и също (и учителите се уморяват:))
Експоненциалното развитие добре се илюстрира от размножаването и естетственото разпространяване на растенията - прочетете си учебниците по ботаника. Там има и илюстрации:)) Сигурно има и други примери, но сега не се сещам. А сеенето на семената е и Библийски образ...
цитирай
134. kostadin - Re:
18.09.2007 16:43
Да така е :Това има своето обяснение-да не се затрие вида
Интересно защо относителният брой на банкерите не нараства,а богатите стават все по-малко ,спрямо останалото население?Явно са силно застрашен вид -при това виден.
Нещо съвсем несъществено-за жалост производителността в рамките на един човешки живот не нараства по тази закономерност.Малкият извод е ,че финансистите боравят с измислени величини,които съвсем реално ни засягат и то само в една посока обсебвайки единственото ни богатство -живота
Почивай си !
Не мисля повече да пиша по тази тема
Всичко хубаво
цитирай
135. thomas - @kostadin
18.09.2007 16:52
Срамно е в тема за образованието да се пише толкова неграмотно. За религиозната завеяност пък изобщо да не говорим.
цитирай
136. lava - Едно мнение по първоначалната тема
18.09.2007 19:27
http://jitanosten.blog.bg/viewpost.php?id=111547
цитирай
137. darkanion - ахаааа
18.09.2007 20:27
тук силно подкрепям sladurana86 :):) за Църквата. Иначе, в училище се учи Библията, като литературно произведение, в 9ти клас. макар че и толкова не се учи, само някоя друга притча..
Аз като бях малък, 2-3ти клас, се записах на СИП Религия. Много хубаво, щото поне знам за името си, ога да си понзая иконата, ако ида на Църква ;)
Но.. религията е една друга материя, не мисля, че трябва да се запознава човек докато е толкова малък, щото тва е един вид манипулация.. Може да се измислят СИП-ове - да се записва в тях, който иска и каквата религия иска да изповядва.
Ама както казах, тва е сложна материя, и даже не е по темата.. ;)
цитирай
138. gantree - до всички момичета и момчета
18.09.2007 23:09
приятели, извинявам се на всички, че неволно съм станал причина за изблиците извън темата на този според мен много глупав човек kostadin; добре, че не съм видял по-рано през деня небивалиците му, защото вероятно щях да се включа;
извинявам се още веднъж, и - приятна вечер


***


Костадине, като си толкова ербап и имаш да ми казваш нещо, 1) ела в блога ми, или 2) ми напиши лично съобщение; не е необходимо да тормозиш невинни хора с глупостите си по мой адрес
цитирай
139. estrella - Смятам
19.09.2007 00:00
с последното изказване на Гантрий дружно да си стиснем ръцете над това, че всеки от нас си има мнение, което е готов да защитава и да прекратим спора тук. Аз лично се загубих из мненията от 120 насетне. Приятна вечер на всички, заповядайте в новия ми пост, имам нужда от успокоение:Р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3698058
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915