Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
20.03.2008 22:02 - Косовска тъпканица
Автор: estrella Категория: Други   
Прочетен: 5819 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Надали Балканския полуостров можеше да свърши по-голяма дивотия за началото на века.

Във време, в което всички се обединяват, събират, сплотяват и съединяват, т.е всички са на коне, ние сме на кобила.

Ние, защото от Тракия до двореца на граф Дракула и от Черно море до Далмация сме все едни и същи.

Когато над целия континент има едно знаме – синьо с жълти звездички, тук взе, че от нищото излезе ново знаме.

Надявах се, че териториалните спорове в Европа да са погребани с краха на Третия райх, че сме се изморили от разделения и е време да се обединим.

Очевидно не така мислят на 200 километра на запад от нас. Съгласна съм, че сигурно всеки косовар си има своето собствено виждане по въпроса, знам за издевателствата на Милошевич, знам за разделянето с пергел на картата на Балканите след края на руско-турската война, след края на първата, на втората световна, при идването на комунизма, при падането на комунизма...

Балканите обаче така и не си дадоха сметка, че проблемите ни идват отвън, а не от комшията албанец, косовар, сърбин или румънец.

Всички „междусъюзнически“ спорове са родени от външната намеса на някой мосю, сър или хер.

И вместо тук да си отворим очите и да се стегнем, превръщайки Балканите в прекрасно място за живеене, ние се поддаваме на провокации, на изкуствени разделения, нарочваме си враг – този, който е най-близо, защото е най-лесно, и започваме да пълним балканските си души с омраза.

А за това, че можем да мразим, май няма две мнения.

Ето, от днес си имаме още една причина да се мразим помежду си. Половината полуостров призна Косово, без да си дава сметка, че същото може да се случи на територията на която и да е от държавите в района, Сърбия реагира остро, затваря консулства и почва да прави проверки по границите на същите хора, с които до вчера си казваше „здрасти, комшу“.

Защо? Защото не сме се преболедували раните, нанесени ни от други. Защото и 70 години по-късно (или пък 1 000 в нашия случай) след втората ракия има „България на три морета“, „Косово за косоварите“, „Косово е Сърбия“, „Кипър е гръцки“ и омразата извира.

Омраза, породена от безсилието ни преди сто години, когато други са решавали съдбата ни.

Сто години не бяха достатъчни, за да си дадем сметка, че ние и единствено ние трябва да решаваме кое е добре за нас, без да се съобразяваме с Големите на запад,с Големия на изток, с ... с всички останали, но не и с нас самите.

Сега отново действаме по нечия чужда свирка, вместо да седнем на една маса, да пием по две ракии, да изядем по една шопска салата и докато кюфтетата се пекат, да си стиснем ръцете.

Защото Ерделези я пеят всички.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ianchefff - taka e
20.03.2008 22:07
от една страна си абсолютно права.
От друга, за съжаление не е толкова просто.
Кофти.
цитирай
2. monnio - Когато бях малък
20.03.2008 22:11
мечтаех, че някой ден и ние ще влезем в обединена Европа. Тогава и не подозирах за еврофондове. Мечтаех за времето, когато всички са в една държава и това мерене на пишки и взиране в дълбините на миналото няма да предизвиква повече войни. Това време бе още когато в Босна имаше само криза. По онова време си мислех, че след 20-30 години ще сме близо до такова решение. Сега са минали повече от 15 години от онзи момент, половината балкани са в НАТО и ЕС, а тази мечта ми се струва все така далеч, както и светлото комунистическо бъдеще.
цитирай
3. rationalnumber - Така ще е, кака
20.03.2008 23:07
Ама навремето дедо Благоев им е обяснявал за Балканската Федерация, а са го нарекли родоотстъпник и комуняга. Да... Сега щяхме ние да ги приемаме "демократите" (мосю, сър, хер), а не те нас. Но не би...

По-важно е да си ги мерим... пУшките. И Балканите на сапун...
цитирай
4. cefulesteven - "Надали Балканския полуо...
21.03.2008 07:45
"Надали Балканския полуостров можеше да свърши по-голяма дивотия за началото на века..."

"Ето, от днес си имаме още една причина да се мразим помежду си. Половината полуостров призна Косово, без да си дава сметка, че същото може да се случи на територията на която и да е от държавите в района..."

Толкова точно си го казала, че ме хваща страх и ме е яд от това което става, страшно ме е яд и...
Просто нямам думи. Споделям твоите.
цитирай
5. cecobob - ЧУДЕСНО НАПИСАНО
21.03.2008 08:14
отново правителството не послуша народа си. Сега пътя ни към европа става още по-дълъг, а по-дългия път е по-скъп.Така мислят превозвачите, търговците и ние - потенциалните клиенти. Каквото и да стане ще го отнесем ние - народа.
цитирай
6. estrella - Икономическите
21.03.2008 08:21
затруднения са само една малка част от всичко. Пак си намерихме за какво да страдаме, всички. На мен ми е мъчно за сърбите, наистина. Може ли лично да не признавам косово, макар държавата ми да й каза "да"?
цитирай
7. camping - Югославия
21.03.2008 10:33
Балканска федерация? :) Не сме дорасли за това! Югославия беше пример за едно такова изкуствено образувание създадено със сила. Е, какво стана с него? Както се обичаха 70-80 години, така се и избиха помежду си после. А Косово е поредната фаза в разпада на онази федерация. Балканите могат да бъдат обединение, но отвън, а не отвътре. Добро решение е евроинтеграцията. Пример сме ние и Румъния. Защо преди това не си направихме една федерацийка с Румънците? С тях най-малко имаме вражди и какво да делим. Не става. Реалността е друга. И как Косово да бъде част от Сърбия, като почти не живеят сърби и отделните етноси не се понасят и само чакат повод да се изколят? И ако това "същество" Косово не започне да върви по европейския път колко още десетилетия ще бъде огнище на напрежение и европейска военна база? Ама много хора не се замислят върху тия въпроси. Сърцето е едно, разума друго ...
цитирай
8. rationalnumber - До camping
21.03.2008 10:49
Идеята за Балканската федерация идва доста преди балканските войни и като цяло предхожда наслояването на всичките тези съседски боричкания (с изключение на повсеместната омраза към Турция, така присъща на всички местни бабаити).

Затова казах "навремето". Сега вече е късно, прав си...
цитирай
9. ahmeddogan - само да запитаме, молим ви се
21.03.2008 10:54
косовска тъпканица е деликатес, гурме, манджа, нали така:))0
цитирай
10. idleman - Балкански полуостров?
21.03.2008 11:36
Който не е минал оттук, той не ни е "осеменил". Каква история? Тя е спомен, живеещ само в учебниците за 10-ти клас.
Идентичност? Как да я имаме, като не знаем кои сме.
Обединени под синьото знаме? Да, за да имаме повече за крадене от чужди джобове.
Не е лесно да решаваш сам за себе си. За това е нужна смелост. За колениченето - не.
Това е България, за пореден век.
цитирай
11. estrella - Идентичност имаме
21.03.2008 12:42
жители на Балканския полуостров. Историята ни е обща, проблемите ни са общи, поклоните пред Великите сили сме ги правили всички, излъгани в надеждите си най-накрая да има мир и разбирателство.
За чуждите джобове, Idleman, не съм съгласна. То е до манталитет на отделния човек, а не до националност.
Няма да забравя едни "новогодишни" новини по Бтв. Цялата емисия беше по повод влизането на европейците в Балканския съюз и приемането на леврото.
Много щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
Единственият път за оправяне на положението и на старите грешки е ЕС. За това са ми странни напъните за създаване на нови граници, като в перспектива пак ще отпаднат след години.
цитирай
12. radi4ko - охххх
21.03.2008 13:46
Аз се уморявам от тези политически машинации и игри... вече не знам кое е правилно, кое не, а по всичко личи че и правителството ни не знае, защото нямаха мнение преди да видят мнението на останалия свят ...
цитирай
13. анонимен - От една страна...
21.03.2008 15:42
А пък от друга страна...

И ето ти две страни с граница и часови... с автомат!
цитирай
14. usteddd - Силно да любим и мразим...
21.03.2008 21:21
С нашата емоционалност ще изчезне и нашият гений..Балканската експлозивност е точно обратното на западното овче покорство (настлано още от католическата църква---). Звездичке, мястото ти е на синьото знаме. Балканите имат велика култура. Нравът ни обаче е див. Според мен двете неща са неразривни. Такава ни е съдбата. Именно тя ни е калила да оцелеем.
п.п. Великите сили нямат общо. Те само извличат дивиденти. Сами си го предизвикваме.
цитирай
15. gantree - @ estrella
22.03.2008 11:53
Чета много такива мнения, като твоето, напоследък. И не ги разбирам, наистина. В крайна сметка не виждам нищо негативно в самостоятелното отделяне и независимостта на Косово. Досега Косово беше в рамките на Сърбия, и това очевидно беше проблем. Никой не го отрича, дори и ти пишеш "знам за това, знам за онова". Там е въпросът, че ние тук, у нас, нищо не знаем за "това" и за "онова". Всяка втора къща в Косово е окървавена, и ние тук няма начин да знаем както какво е в душите на тези хора, така и кое би било по-добре за тях - да останат, неясно как прощавайки и забравяйки всичко причинено от сърбите, или да турят точка на всичко това, обявявайки, че не искат повече да бъде управляван животът им от сърби и Сърбия.

Не знам защо не се разбира, че това, което вече стана и е необратимо, е по-доброто решение както за Косово, така и за самата Сърбия. Толкова ли е трудно да се проумее, че именно този е начинът да бъде турен край на всичко минало, вместо да продължават да агонизират във времето техните отношения? Погледни ги само - разсипани са тотално, никаква икономика няма там, докато бяха под сръбска власт и контрол. Защо не приемаш единственото добро, което те самите могат да сторят за себе си - да вземат съдбата си в своите собствени ръце? Каква ти тук "обща история" и "общи проблеми" ...

Поздрави.
цитирай
16. estrella - Звучи
23.03.2008 13:04
логично това, което казваш, Gantree. Объркано е... вероятно не мога да погледна обективно на ситуацията, а гледам от страната на Сърбия... Знам ли...Притеснява ме само да не яхне някой косовската независимост, за да си продава ракетите и автоматите. Иначе всичко друго ще се нареди по един или друг начин.
Поздрави и на теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3697738
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915