Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
28.06.2006 20:30 - Системата или безплатни съвети към Министерството на образованието
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3420 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 28.06.2006 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Учениците били неграмотни. Не можели да пишат. Учителите не можели да направят нищо. Децата бягали от час. Програмата им била много тежка, но в същото време не знаели нищо.

Седим и гледаме Американски пай и се кефим на огромните им сгради с още по-огромните им дворове, времето за обяд, баскетболния отбор и какво ли не още.

Всички знаем, че това е само фасада и че те всъщност учат през целия период на обучение толкова, колкото ние научаваме до 8 клас.

И аз съм се питала точно хиляда пъти за какво ми е нужно да знам какво е цикълът на Кребс и другия цикъл на оня пич, дето все му забравям името, за синтеза на веществата. Скоро разбрах за какво ми е трябвало- за да ми дойде на акъла, че ако искам да си забързам обмяната на веществата, трябва да пия повече вода, защото без нея Кребс остава без работа- цикълът му спира.

Заради това, което са съм се напънала да науча в училище, сега като гледам Дискавъри, разбирам какво гледам.

За да им е по-лесно на хорицата в Министерсвото на образованието, ще систематизирам идеите си ( Да, това е още едно нещо, което сме научили в училище).

До седми клас учениците трябва да усвоят следните знания ( не претендирам за изчерпателност)

- Да пишат правилно на български език. Да могат да четат и да разбират това, което четат. Да могат да разкажат какво им е харесало или не във въпросното произведение. Заучени цитати не помагат на никого.

Да могат да смятат. Да изчисляват проценти, неизвестни. Да им се обяснят лесните начини за смятане на разни неща.

Да познават географията на света, да знаят, че Турция е наполовина в Европа, на половина в Азия, да не си мислят, че Мексико е в Южна Америка и да знаят, че в Бразилия не говорят на бразилски.

Да познават историята. Да знаят за основаването на държавата ни, през какви етапи е минала, че да стигне до сегашното положение. И моля, моля, роенето на партиите в началото на 20 век да не е цял урок.

Да имат основни познания по химия. Да знаят за атома, химичните елементи, как се обазуват диамантите и защо като оставиш водата на котлона, тя намалява.

Изчисленията на молове, валентност и други дивотии да си останат за после.

Ако съм пропуснала нещо, то е от бързане.

Обвързването на учебния материал с реалния живот е от първостепенна важност за целия учебен процес.

След така преминалото седемгодишно образование, се предполага, че детето се е ориентирало дали му е по-интересно да чете литература или да разбере какво има в атома.

Родителската намеса при избора на гимназия трябва да се забрани със закон.

От седми клас насетне трябва да се наблегне на профила, който е избрал ученикът. Гимназистите трябва да могат сами да избират предметите, които да учат, които предмети трябва да са адекватни с основния профил и отново- обвързани с реалния живот и последващата професионална реализация.

Във всеки един момент учениците трябва да знаят за какво ще им послужи това знание.

Висшите училища трябва да незабавно да осъвременят програмата си, съобразявайки се с изискванията на пазара на труда. Ако има някой от вас, който да е започнал работа по специалността си и от първия ден да се е почувствал в свои води, ще му изпратя виртуален подарък. Завършилите НАТФИЗ не се броят, знаете защо.

Колкото до учителите, за тях само две неща- да не забравят НИКОГА, че са били ученици. Да не работят след 50-годишна възраст и да получават заплащане, адекватно с отговорността, която носят, за бъдещото поколение.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. ren - Много просто
28.06.2006 21:04
и логично звучи,тъй,както си го написала,обаче къде точно става грешката?
цитирай
2. thomas - Грешка няма. Но грешката е очевидна.
28.06.2006 21:27
Не може хем - хем.

Не може хем да не се плаща за образование, хем да има добре платени преподаватели.

Не може хем да няма нормални доходи, хем да искаме доброто образование да е достъпно за всички.

Не може и самите родители да слагат на първо място модата и/или забавленията си, и едновременно с това децата им да се радват на добри възможности за образование.

Не може в общество, в което всички знаят, че големите пари не се правят с труд или знания, да има голям стремеж към добро образование.

И още много други работи не може... Ама ме мързи да ги опиша всичките!

Но пък да не забравяме, че и в ОНОВА образование там също не всичко е поне толкова добро, колкото беше при нас преди 15 години. Защото и тамошното е подвластно на разни не особено добри тенденции. На първо място, корпоративна и рекламна зависимост - някои неща се учат, защото за тях се е намерил спонсор, за когото е изгодно младите да познават неговите изделия. Кока-кола строи спортни зали срещу това учебните заведения да бъкат от автомати за нейните напитки... Епъл почти подарява компютри, Майкрософт подарява софтуер... Да продължавам ли?

Изобщо, май по-скоро е от епохата, отколкото от държавата. Което не значи, че нищо не може да се направи. Но хич няма да е лесно!
цитирай
3. estrella - Ако
28.06.2006 21:37
имаше инстутуция, която да отговаря за родителите, щях да им изпратя съвети и на тях.
Проблемите няма да се решат с това, което написах по-горе. Но сегашното положение може да се промени дори ако има желание само от страна на учителите.
цитирай
4. angel - Хм...
29.06.2006 10:41
Виждам, че сериозният разговор за образованието се провежда тук, но масовката се е изказала в постинга за Хари Потър... :)
Тук има съдържание! Но няма приноси... Както в стойностните форуми- едни и същи хора говорят със себе си :)
Важното е да имаме готови концепции и като станем министри да изложим нЕкои съображения...
цитирай
5. velvet - Да бе, ......
29.06.2006 13:48
estrella, моя близка е учителка. В основно училище. Един ученик в 7-ми клас е влязъл в час 1 (един) път за ЦЯЛАТА учебна година и тя му писа Слаб 2. Бащата на момчето след два дни дошъл в училището да я заплашва с побой и някои други неща, ако не поправи оценката. Така че "дори ако има желание само от страна на учителите" по-добре го забрави.
Като цяло обаче съм съгласна с теб. Има толкова недомислици в образователната система, че започва да ме хваща страх за учениците...
цитирай
6. estrella - Ясно
29.06.2006 14:45
ми е положението с родителите-кретени, които обвиняват учителите за това, че не са дали никакво възпитание на децата си. Била съм и от двете страни на катедрата и ми е ясна картинката. За това казах, че ако имаше институция, която да отговаря за родителите, за там щяха да са най-дългите излияния.
цитирай
7. usteddd - аз мога да кажа
01.07.2006 13:18
че не е необходимо да се направи институцияза родитлите, те сами трябва да направят такава, която да се казва НАСТОЯТЕЛСТВО. Това го казвам, защото съм го виждал на друго място и работи много добре. Самата държава като министерство прави сравнително малко. Тя определя някаква си нацонална стратегия, която се отнася предилно за висшето и прфесионало образование. Началното, за което ти говориш, звездичке, е грижа на местната община, където е училищто и НАЙ-ВЕЧЕ родителското настоятелство, където членуват всички или поне всички родители, а не тези, които се изживяват като спонсри, понеже дечицата им са влезнали (в гимназията де) по втория или още по-заден начин. Родителте имат мноо по-строг контрол на децата си и въобще, не мисля,че е необходима толкова мотивация, колкото възпитание и рутина: да се учи, защото така е редно. Щото и аз като учих за Кребс (дишането на клетките) много бях склонен да му тегля една М** с главно М и да ходя да ударя едно мачле, щото дори и да имаш съзнанието, че това ще ти трябва, то е по-скоро смътно усещане, поддатливо на подценяване и въобщеда не се отнесеш сериозно. Просто училището си е задължение. На 10 или 15 човек не може да бъде толкова отговорен пред себе си. Все пак това са деца. Просто трябва да бъдат възпитани овреме от рродителите. И да знаят, че ако не си изпълняват "задължението" няма да им се размине. Щото съм сигурен, velvet, че онзи синковец изобщо не го следят дали ходи на у-ще и носи кецки за 150 лв,виси примерно на паметника и му е попораснала работката, понеже мама меси, тате носи. Е как да ходи на даскало!
Планът на Е. е мн добър. Ангел обаче еправ: сега си чешем само езиците. Ще е наш ред като почнем да си възпитаваме дечицата.:)
цитирай
8. darkanion - :):)
16.09.2007 22:14
хубави съвети си дала.. че и ;) безплатни :):)
лошо, че до 7ми клас учениците още не знаят къде се намират. Днес са някви отвратителни, поне в нашия край де, мн са малко тия, които з н а я т какво искат..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3698079
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915