Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
03.08.2009 22:46 - Досиетата и БНТ
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4701 Коментари: 16 Гласове:
5



Чест прави на БНТ, че в репортажа за досиетата на журналистите говорят главно за собствените си журналисти.

Още повече чест прави на Владимир Береану, че открито разказа с какво точно се е занимавал в Шесто Главно Управление.

До ден днешен обаче не знам кои от доносниците са навредили на хората и кои от тях са спасявали себе си.

Ако някой по онова време е бил достатъчно способен за да се издигне, не е ли била Партията единственият път за развитие?

Лесно е да се раздават етикети когато всичко е минало. А по онова време, когато е било нормално или както казват някои - дори чест да бъдеш повикан от Партията, за да й служиш?

Не защитавам никой, само чета, слушам и питам.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. drakulla - Априлов каза:
03.08.2009 22:56
Не си спомням.
цитирай
2. boristodorov56 - Разбира се, че е било чест за всеки.
03.08.2009 22:58
Така както за всеки германещ е било чест да ги поканят да работят за ГЕСТАПО или ЩАЗИ!

цитирай
3. usteddd - Досиетата нямат значение на практика
03.08.2009 23:57
Зависи какво си напарвил в живота си... Вера Мутафчиева може да е очернила животи (а може и да не е, не знам), но със сигурност името и ще остане с книгите и. Ако трябва да сме честни, много хора никога няма да простят на Багряна за Вапцаров (струва ми се, че случаят е сходен).
ВладУ БерянУ за мен е никой и ще остане като алкохолизиран кряскач. На някои хора и да се издигат чрез партия пак 5 пари не струват.
цитирай
4. estrella - Устед,
04.08.2009 07:23
За мен Владу (их тоя румънски) е един от най-добрите преводачи. Не знам дали си спомняш събитията в Румъния в началото на 90-те, когато Владу беше единственият, който знаеше румънски и превеждаше директно по няколко часа на ден. И аз чух Априлов, вече бях пуснала поста. Продължава да ми е неясно.
цитирай
5. flyco - ...
04.08.2009 09:45
Няма оправдание, малко е да се чете, слуша и пита! Можеш ли да кажеш какво още е нужно?
цитирай
6. estrella - мисленето
04.08.2009 10:03
е процес, от който така и не можах да се отърва. Но за да се мисли, трябва първо да се изучи материята. Аз мисля, че е лошо да се слуша тъпа музика. Това прави ли слушащите я хора втора ръка? Ако никой не им е показал по-хубава например? Искам някой да ми разкаже с факти за структурата, дейността и резултатите на ДС. Но безпристрастно май не може.
цитирай
7. flyco - не, не може
04.08.2009 10:12
Защо мислиш, че ако ти дадат партитурите и черновите на Бетовен ще разбереш музиката му по-добре? Според мен да се търсят аналози на поведение в случая с досиетата е грешка, защото това е един прекалено голям, но все пак частен случай. Във всички държави има тайни служби, но у нас частният случай изтиква членовете им нагоре, дава им предимство, осигурява им стандарт, а днес формира ценностна система. Изкривена като него самия. На този фон подробностите са без значение, прекалено са малки.
цитирай
8. usteddd - Досиетата
04.08.2009 10:27
вече нямат значение. Имало е точно 90-те, когато се е разпределяло наследството под формата на ресурси и постове.
Не помня като са сваляли Чаушеску, но това да превежда не е кой знае какво при положение, че си румънски произход. За мен той не е по-високо от Барбореков и вярвам, че не е пример за правене на качествена журналистика :)
цитирай
9. estrella - Не ме настъпвай
04.08.2009 11:14
на тема преводи в ефир ;) Всеки има право на собствено мнение. Флайко, за мен тия досиета в този им вид са точно като партитури на Бетовен - нищо не ми говорят, освен че мога да кажа коя нота коя е, нищо повече.
цитирай
10. flyco - ха на бас, че не е така
04.08.2009 12:00
Може да не знаеш какво означава образец 1 или образец 2, но със сигурност знаеш какво значи "собственоръчно", "подписал", "получени средства". Но както казах това не е най-важното. "Ореолът" на недосегаемост, гарантираният житейски и професионален "успех", гадното скътване на инфо от някой разговор и още по-гадното му изплюване на съответния началник. Какъв морал оправдава това поведение? И още повече, че става въпрос за журналисти или хора формиращи по някакъв начин общественото мнение.
Да, излязоха имената на Вера Мутафчиева, Доньо Донев, Божана Димитрова, те били различни, те били добри...защо да са различни и защо да са добри? Защото са се докоснали до някакъв вид истина, която повечето хора са приели за своя ли? А къде е гаранцията, че тя е и тяхна, че творчеството им не е същата измама, която е бил животът им. Няма такава и няма да има.
цитирай
11. estrella - ....
04.08.2009 13:19
Тогава всичко е било подчинено на идеологията. От учебника по роден край още. Пфу, знам ли...Мислех си сутринта, че за да има чисти хора във властта, трябва да са не по-възрастни от '78-ми набор. А това май няма как да стане...
цитирай
12. flyco - за "чистите" хора във властта
04.08.2009 16:06
Това е друга тема и тук досиетата могат да се окажат не толкова важно нещо...Например твоят ССКГ с досие, без досие - все тая.
Дали е било подчинено на идеологията или на нещо друго е спорно, особено след 85-та. Имаше двоен стандарт извън идеологията, който беше определящ за живота. Всички са го знаели, агенти, кандидат-агенти и тези, които са отказали и са си платили също са го знаели. Днес е лесно да се приказва, но ако питаш мене не трябва да се прощава, поне заради тези които са отказали да влязат в схемата.
цитирай
13. анонимен - <Ud.>
04.08.2009 21:05
Пак казвам, че е все тая - за поколенията. Нещата са се размили. На нас не ни пука кой е бил комунист и кой не. От гл. точка на днешния морал да замениш донос за кариера не е лоша сделка. Просто хората, издигнали се едиствено по партийна линия блестят с некадърност и това дразни. Нещо като шуробаджанащина е - нашите хора, вашите хора--- Или си ПРО или не си. Само че този критерий и днес е познат (нашите и другите) и просто Партията не играе роля, за да имат значение неща като доноси и т.н. Но като социално явление - о, да!
цитирай
14. estrella - Виж,
05.08.2009 09:36
тука вече, с "нашите" и "вашите" съм абсолютно съгласна. Макар че има и "наши", които са си про. Ей на, гледах Ирена Кръстева преди малко. Брр.
цитирай
15. bambola - не знаеш само колко си права да мислиш.
05.08.2009 10:20
"До ден днешен обаче не знам кои от доносниците са навредили на хората и кои от тях са спасявали себе си. "

Подсети ме за толкова неща, досиета, подписи, страх.. Вуйчо ми беше kapitan в Държавна сигурност, имаше отворени и затоврени врати, един ден някои ми каза че на Нова година седим на една маса, е и?
Една от преподавателките ми в Университета по нещо като Научен комунизъм, непрекъснато повтаряше че трябва да се научим на четем между редовете, там всичко беше написано, всички знаеха, че да си "слушалка" е гадно, но и никой не мислеше че някога може да свърши така както свърши:)не че оправдавам, не че ми изглежда нормално, сещам се за Солженицин и за за страха, които не го е живял не може да да съди обxетивно..
А и когато дойдох тук преди много години в един разговор с висш полицаи / на маса/ ми каза че почти всички които бяха на издирване в България за престапления тук се превръщаха в "слушалки" на полицията, така били свикнали :)
Сети ме за "the reader", не заради неграмотността, а как не можеха да разберат че ги осъждаха да са си свършили работата, звучи гадно, но само живелите тогава го знаят.
Днес определено досиетата нямат значение, поне за мен.. нали за това отворихме нова страница, ако някои трябваше да плаща трябваше да го направи 90 те години.

цитирай
16. flyco - Re: 15.
05.08.2009 14:52
Досиетата имат значение дори и за теб, тъй както политиката има значение, дори и да не се занимаваш с нея. Неформалните зависимости породени от секретните страници са в основата на новия капитализъм в България. Казвам "новия", защото той се изгради не по стандартните икономически закони на свободния пазар, предприемчивостта и конкурентноспособността. Голяма част от хората в България просто не бяха допуснати до състезанието /ако въобще може да се говори за такова/. Нямаше честна борба, а точно тя е в основата на здравия капитализъм. После всичко се сдуха и днес си е все така сдухано. На мен лично не ми трябват имената на виновните, Бог да ги съди, но с тази практика трябва да се свърши веднъж завинаги. Последните и проявления са в далаверите по САПАРД, пътния фонд, митниците и къде ли още не. Така, че дори и да не те интересуват досиетата те влияят и на теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3697642
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915