Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.04.2010 10:32 - Изригването на глупостта
Автор: estrella Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9343 Коментари: 25 Гласове:
13

Последна промяна: 18.04.2010 10:35


Луда радост обхвана медиите по света, защото има за какво да пишат.

Нормалното за планетата ни явление "изригване на вулкан" вече се нарича  "ужас, кошмар", а причинените от него следствия се определят като "катастрофа", a Trud надминава себе си, като пуска снимките от кратера на вулкана като "Образът на звяра над Европа" 

Сравняват сегашното изригване с друго през 1821 година, когато загива една пета от населението на Исландия - десет хиляди души. 

Извинявайте, но сега загина ли някой? Не бяха ли евакуирани всички и щетите в момента да са само материални - пари и пропуснати бизнес срещи? Нали всички са живи и здрави. 

И още медийни истерии: Вулканът е изригвал за последно преди 4-5 години, но понеже звучи по-апокалиптично (нали наближава 2012), внезапно това изригване беше забравено и вулканът беше обявен за заспал от 200 години насам. 

Отличен 6 за поредната манипулация и насаждане на страх. 

И последно да не забравя да спомена всички анонимни коментатори в интернет, които имат толкова свободно време, че не спират да бълват конспиративни теории в три реда, да предричат Края без да са прочели два реда и да смятат режисьорите на холивудски филми за пророци. 

А една телевизия за капак ще предава на живо погребението на Качински! 



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. galina1 - Здравей.
19.04.2010 16:04
Много добре си го написала. То това е "първия" ВУЛКАН който изригва за "ПЪРВИ" път и до момента е нямало подобно нещо, затова му се обръща толкова внимание. Простотията край няма. Какви по-важни неща има, сега вулкана е на преден план, да се разсеем малко от същинската част.
цитирай
2. usmivkata - Абсолютно си права!
19.04.2010 20:24
Макар,че и аз работя в медия, заиграването със страховете на хората ме отвращава. Първо беше птичия, после свинския грип, после морбилито, сега облакът... Питам се колко са тези , които все пак осъзнават, че подобни "разтърсващи" новини не са друго, освен пълнеж на тв-емисиите и вестникарските страници?
цитирай
3. thomas - @estrella, @usmivkata
19.04.2010 20:39
Мисля, че обективната разлика между много други изригвания и това се крие в облака, който не се образува от всеки вулкан и реално отмените десетки хиляди полети на ден, от които авиоиндустрията губи по 200 милиона долара дневно, а плановете на около 2 милиона и половина души се провалят също всеки ден, което впрочем никой не се грижи да оценява колко струва. Така че да, проблемът е наистина колосален и да не се интересуваш от него е възможно само ако живееш дотолкова закован за земята, че небето за теб е само мястото, от което грее слънцето.

И estrella, наистина не разбрах връзката с погребението на Качински, както и какво искаш да кажеш с това, че една телевизия ще го предава на живо - това малко ли е за теб, или много? ;-) Според мен доста от водещите телевизии го предаваха на живо и това е нормално, допускам, че се възмущаваш, че само една наша ще прави същото. Или не съм те разбрал?
цитирай
4. galina1 - Тук се говори за
20.04.2010 00:26
обективната разлика, а не за обективността по принцип. Всеки може да си измъдри умнотии, които биха обърнали всичко на 180 градуса и да си мисли, че казва истината. Само, че тази истина за някои е лъжа. Няма начин да не сме заковани за земята, поради причината, че няма как да "мръднем" до небето и го гледаме с просто око. Чак пък толкова колосален да е този проблем.... Не мога да споря след като толкова умове изкараха облака толкова черноглед и се срутва цялата ни епопея на мисловна дейност до едно единствено - слънцето да грее и ледниците да не се топят. Усложняването на каквото и да е едва ли е от полза за който и да е.
цитирай
5. eien - Най-краткото, което прочетох по случая:
20.04.2010 04:15
"Последното желание на исландската икономика било да разпръснат пепелта й над Европа".
цитирай
6. thomas - Хаха
20.04.2010 04:24
Това беше много свежо!
цитирай
7. estrella - За Качински
20.04.2010 10:13
ми изглеждаше прекалено гротескно, защото им бях набрала на новинарските емисии. Сетих се обаче, че и погребението на лейди Даяна даваха по телевизията, което не го прави по-малко гротескно.
Въпросът е не да се омаловажава проблем, а да не се всява изкуствено паника. Може да ви е смешно, но моята баба, иначе интелигентна жена, която е научена обаче да вярва на медиите/вестниците, пие по валидол на ден и вече чака Края на света. Не мога да й обяснява, че писането на новини се прави за пари.
цитирай
8. thomas - @estrella
20.04.2010 11:16
Т.е. аз правилно съм си помислил лошия вариант - че ти имаш нещо против дори и само една телевизия да дава погребението на живо. Даже и новинарската EuroNews също го даваше, кога в цял екран, кога намалено, докато вървят новини, CNN също го отразяваше много подробно. Какво, техните програми са по-маловажни и по-евтини ли?! Напротив - за мен възмутителното беше, че вечерта преди погребението можеше да се гледа Биг брадър, Шоуто на канала и всички стандартни "развлекателни" ТВ бози. Ето това е формалност, ето това е простотия. А предаването на погребение на живо в ден на национален траур е нещо съвсем естествено.

Що се отнася до края на света... ти пък откъде знаеш, че не идва?! ;-) Аз не мога да съм толкова сигурен. Сигурен съм в две неща - че няма как холивудските продуценти да си поръчат силни земетресения и за капак - един вулкан, който да разкаже играта на цялата авиационна индустрия. И че някак си тези проблеми със земната кора започнаха прекалено скоро след опитите с големия ускорител в ЦЕРН. А че няма как маите да са знаели, че точно в 2009 ще сме готови да си е*ем майката на планетата - ми звучи повече от логично ;-)
цитирай
9. estrella - Не ми казвай
20.04.2010 13:29
че се връзваш на това! Нямам време да ти показвам колко стъкмено е всичко за 2012. Темата е прекалено сериозна, за да си играем на конспирацийки и да търсим взаимозависимост между неща, за които не е ясно дали са свързани. Лицето на Марс дали не е променило изражението си, гледайки насам към загиващата планета на неговите деца?
цитирай
10. ianchefff - thomas,
20.04.2010 15:00
отвори онази страница на Средиземноморския сеизмологичен ... институт и преброй колко земтресения стават на ден.
Ама се върни и години назад.
И тогава пак ела да обясниш как заради ускорителя имало повече земетресения на кората и т.н.
цитирай
11. thomas - @ianchefff
20.04.2010 15:59
Не стават повече земетресения, просто стават много повече КАТАСТРОФАЛНИ земетресения. За последните няколко месеца на моменти бяха буквално през ден, особено като се почна с това в Хаити. И не, не мога да ти обясня как заради ускорителя има повече земетресения. Но не знам защо ти мислиш, че можеш да ми докажеш, че няма такава връзка. След като истински учени имаха съвсем добре обосновани математически обяснения на това как цялата Земя можела да стане черна дупка. Мислиш си, че разбираме всичко? Мисля, че разбираме твърде малко и цялата история на физиката го доказва. Всяка следваща теория облича предишната и ни дава още много, но като цяло продължава да е все толкова далече от Истината за вселената.
цитирай
12. copycat - :-)
20.04.2010 19:20
Я, ти си живо, бе! Радост в мен напира.

Томас, не се занимавай със сеизмология моля ти се, тоя изпит се зима с ядене на два огромни учебника с кориците и десет литра кока-кола.
цитирай
13. thomas - @copycat
20.04.2010 19:32
Сеизмологията е интересна наука. Нещо като счетоводството. Занимава се само с това какво се е случило и може да го измери и да опише какво точно е станало. Но грам не може да направи нещо, за да го предотврати или поне предскаже. Отделни гадателки се справят също толкова добре.
цитирай
14. copycat - Не обиждай така колегите!
20.04.2010 19:44
А недей така, има явления, които могат да се предвидят - някои вулканични изригвания, вериги земетресения, определен вид приливни вълни, движение на "горещи точки"... Има си разни неща дето се предвиждат с голяма точност от няколко хиляди години. :-)
цитирай
15. estrella - Така
20.04.2010 23:14
това е добре. Здрав разум нахлу в блога ми, а и аз спрях да се вълнувам чак толкова много. :) Томас, мислех те за интелигентен човек, а не за спекулиращ си идеи. Копи, чудесна си :) янч, да. КАТАСТРОФАЛНО благодаря, нали. И да поздравиш Силвия
цитирай
16. анонимен - дървени философи
21.04.2010 08:59
дървени философи
цитирай
17. thomas - @copycat
21.04.2010 11:01
Ако сеизмолозите трябваше да си изкарват парите не от държавните бюджети, а като бизнесмени - с работата, която вършат, досега щяха да са обект на милиони съдебни процеси от оцелели жертви на земетресенията и техните роднини, и щяха да са са закрили отдавна бизнеса. Окей, и аз мога да кажа, че ако някъде нещо е започнало, сигурно и ще продължи. Или че ако някъде нищо не е ставало отдавна, вероятността да стане земетресение скоро се увеличава, особено ако районът има история на подобни явления. Но никой, абсолютно никой, освен държавите, не би платил на хора, които не могат да те предупредят за предстоящ проблем дори и само 5 минути преди той да възникне! При положение, че и децата знаят, че по това време всички кокошки, кучета и много други животни вече отдавна са наясно, че ще има земетресение. Е мамка му, не е ли по-лесно вместо тия скъпи уреди, в сеизмологичните станции да турят по няколко животинки!? :-) Много лъжа и измама има в науката. Никой не може да каже и защо самолетите не ги правят от оня материал, от който правят черните им кутии (дето всъщност са оранжеви), нали така? ;-)
цитирай
18. ianchefff - thomas,
21.04.2010 13:03
започваш да говориш... много смешни неща.
По теоята логика едно стадо овце или курник с кокошки ще върши повече работа от науката. Да, ама не. Случва се, но невинаги. Питай японците за това. Ако тази система работеше, Япония щеше да го е открила отдавна.
И това за черните кутии, дето са оранжеви (има си причина за това да са оранжеви) също е много забавно.
Викаш, самолетите да ги направят стоманени, а? Или платинени?
Или целите да са от титан?
Тогава 1 полет до Виена ще ти излезе към 20000 долара примерно.
цитирай
19. thomas - @ianchefff
21.04.2010 14:00
Много се връзваш... Ясно, че и "животинският метод" не е 100-процентов. Но все пак има доста повече попадения от този на учените.

А това за черните кутии е откъс от един виц с неудобни въпроси. И повярвай ми, знам поне толкова добре, колкото и ти, защо черните кутии са оранжеви. Може да не съм навъртял още мили колкото Джордж Клуни, но въздухоплаването е едно от нещата, от които се интересувам най-живо.

Освен това не знам за теб, но аз, преди да се запаля по информатиката, щях да ставам физик, и казваха, че никак не съм за изхвърляне. Но знанието за това как се правят нещата в науката не е повод да се откажем да мислим и за нейните пропуски, не мислиш ли? Не, не залитам към религията, даже хич. Няма да ме чуеш да говоря и за духове и екстрасенси. Обаче винаги ще забелязвам слабостите и неуспехите на науката в това да обясни и моделира света около нас.

Сеизмологията е слабо звено. Медицината - още по-слабо. Има и други.
цитирай
20. ianchefff - thomas, tака е.
21.04.2010 14:14
но все пак е по-добре да залагаме на науката, а не на животните, не че не познават. Или и на двете заедно по някакъв начин. Тази наука е още в началото си и тепърва се развива, затова исках да кажа, че не си прав, като вкарваш бизнес тема в цялата тази история.
цитирай
21. copycat - у-у-у-у къв си твърдоглав :-)
21.04.2010 21:05
Ох, Томас, тъй си говориш пък ти. Огромна част от геофизиците и метеоролозите в България работят точно в частния сектор. Като не познаваш нещо, недей дава оценки.
цитирай
22. estrella - Копи, Янч
21.04.2010 22:24
радвам се, че ви има :)))
цитирай
23. thomas - @copycat
21.04.2010 22:26
Каквото познавам от работата им, е трагедия. Даже бях писал по въпроса след едно прилично сериозно земетресение, което не се появи в системата им поне ден, след като се случи. Явно защото са работили в частния сектор през това време. Хайде стига глупости, че ще ми писне и ще загрубея.
цитирай
24. copycat - ---
23.04.2010 11:28
Това му е хубавото да не разбираш и дан е знаеш, никога не се съмняваш в мнението си. Но ако наистина не ни вярваш и грам, не се качвай на самолет. :-)

Понеже обичаш конспирациите, има една, която твърди, че сме супер дупер яки и можем да контролираме буриите, вулканите и земетресенията.
цитирай
25. moniboneva - estrella харесвам постингите ти ...
01.06.2010 13:26
estrella харесвам постингите ти много са човешки! И аз съм минала през такива периоди, когато не четях новини. Много добре те разбирам! Също предпочитах да съм заобиколена само от приятни неща.Тоест от любими за мен занимания, музика, книги ,любими хора и т н. Но след известно време се замислих. В живота има добро и зло- те въртят света! Ако си затворя очите за злото то няма да изчезне!Ще си остане тук в света. Трябва да виждаме светът такъв, какъвто той е! Друга причина която ме накара да се променя е ,че най-лесният начин да помогнеш на злото е като добрите хора не правят, нищо да го спрат. Остават всичко на самотек ....това мила от спокойствие се обръща в бездушие! Най-лошото на бездушието е когато стане, масово явление.Отделните случаи не са толкова страшни.Сигурна съм, че си уморена като всички останали хора. Като си възстановиш силите ще разбереш ,че съм права! Релаксирай но не се подавай на бягството в собствен свят за дълго. Това е капан!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estrella
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3712035
Постинги: 706
Коментари: 5217
Гласове: 16915