Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 17:03 - Саморазправа завършила с два трупа и много неудобни неизвестни
Автор: georgimarinov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2947 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

 

Как се „гради“ България от гребци и борци близки до ГЕРБ

 

Както твърдяха рапърите 2рас, а след него и DMX “Оръжията не убиват хора, хората убиват хора“. И това е много вярно и бе доказано тези дни при инцидент, в който двама загинаха след скандал и употреба на личното им законнопритежавано късо бойно оръжие.

Ще рече характер срещу характер и пистолет срещу пистолет, но това не е дуел, а нещо съвсем друго и едва ли е било равностойно …

Но пък МВР си определи кой е виновен и кой е невинен и то по смешен начин, а може би и циничен, но истината едва ли ще излезе наяве …

Ето защо ще споделим някои коментари из медиите и ще направим и някои свои и макар за мъртвите или добри или нищо, в този случай информацията по казуса ще ни даде възможност да си направим сами интересни изводи.

Изпълнителният директор на „Национална спортна база“ Петър Божилов и Огнян Шангов о.з. полковник от СВ се простреляха взаимно с личните си пистолети при свада по време на лов в неделя. Според информацията на разследващите споделена от министър Цветанов Шангов е стрелял пръв. В тялото на Божилов има един куршум, а в това на пенсионера са седем.

image

Кой е Петър Божилов?

Петър Божилов с прякор Пешо Поялника е с висше образование от ВИФ „Георги Димитров”. Бившият гребец е назначен да управлява „Национални спортни бази” ЕАД, което е под ръководството на спортното ведомство на министър Свилен Нейков. Петър Божилов е изпълнителен директор от ноември 2009 година. При представянето си тогава заявява, че е управлявал 40 декара площ на пазара “Илиянци”, а така също и фирмата “Еко ойл”. Под неговото ръководство са съоръжения като Националния стадион “Васил Левски”, залата “Арена Армеец”, базата за спортна подготовка на Белмекен, “Спортпалас” във Варна и други.

Пешо Поялника е в търговски дружества като “Електра 999″, в което е бил съдружник със Златомир Иванов-Баретата. Работил е в отдел “Кредитиране” в Банка за земеделски кредит, както и във фирма за търговия на едро.

С убития през 1995 г. Пламен Михайлов-Кимбата са били съотборници в една лодка като състезатели на ЦСКА. Двамата дори стават шампиони през август 1995 г., припомнят спортни деятели. Според вестник „Дневник” Божилов е бил шофьор на Румен Николов-Пашата, който е бивш съдружник на Бойко Борисов и Алексей Петров, разкри сайта razkritia.com.

Ето как представя случилото се 24 часа в своя публикация:

Дуел след дрънкане на буркани – 7 куршума за ексофицер, един за спортен шеф

Цял пълнител със 7 патрона изстрелял в тялото на бивш военен шефът на “Национална спортна база” Петър Божилов в дуела помежду им в полите на Витоша. Огнян Йорданов Шангов гръмнал само веднъж, но уцелил точно в сърцето подчинения на министър Свилен Нейков, научи “24 часа”.

Пълна мистерия е обаче кой е стрелял пръв и каква е причината за смъртоносната препирня в неделя следобед.

Според участници в огледа и експерти категорично първите изстрели са били изпратени в краката на 71-годишния Огнян Йорданов. Когато паднал на земята, са последвали други три в гърдите му, а останалите куршуми са попаднали в ръцете. Преди да издъхне, Йорданов уцелил с един куршум смъртоносто Божилов в белия дроб и сърцето му.

Приятелите от ловната дружинка на спортния шеф обаче са сигурни, че възрастният бивш военен пръв е прострелял Божилов, който, тежко ранен, успял да надупчи на решето съперника си, преди да издъхне. В Интернет форумите пък се лансира версията, че Божилов е бил убит по поръчка заради заради търгове за спортни обекти.

Очевидец на стрелбата няма

Около 10 куршума са чули останалите от ловната дружинка, разказа кметът на село Железница Дойчин Сремкин, който също е ловец в тази дружинка.

Според първоначалните данни Огнян Йорданов е стрелял с малък дамски пистолет повече от един път, но е уцелил само веднъж.

Петър Божилов е използвал 45-калибров “Смит енд Уесън”, което било изключително класно автоматично оръжие и струвало поне 10 000 лева. (всъщност подбен пистолет струва от 1059 до 1256 $-б.ред.)

През 1995 година заедно с Пламен Михайлов-Кимбата финишира първи в България, малко преди Кимбата да бъде разстрелян. На същото първенство се пуска и Иво Карамански, който става първи на четворка каяк.

Министърът на спорта Свилен Нейков: Загубата на такъв човек е огромна

image

“Загубата е огромна. Не мога да повярвам. Става въпрос за някаква битова свада, не е свързано с работата му”, категоричен бе спортният министър Свилен Нейков. “Национална спортна база” е 100% държавно дружество, което се управлява от ведомството му. В него влизат националният стадион, „Белмекен“, “Арена Армеец” и още един куп апетитни имоти. “Той беше невероятно енергичен човек, който трудно може да се замени”, допълни Нейков.

Само за 3 години Божилов успял с къртовски труд да узакони повечето обекти, които нямали и нотариални актове. Направил ремонт на “Белмекен“ и на “Спорт палас” край Варна. Тази база бе една от най-добрите в България, преди да бъде запусната преди 20 години.

В момента се прави ремонт на басейна в “Дианабад“ и се завършва този в “Белмекен“. Планирал се и такъв на “Васил Левски”.

„Известният Златомир Иванов-Баретата също участва в ловната дружинка на село Железница. Когато идваше да ловува, той пристигаше с поне два джипа охрана“, разказаха хора от селото. По друмите на ловците обаче Баретата не е идвал да трепе дивеч доста отдавна.

 

Много добра интерпретация на случилото се направи bgsniper.com :

Елитните” ловни дружинки наследиха трибуквените групировки? Още по-директно – част от трибуквените групировки се камуфлира в „елитни” ловни бригади. Това се случи по „естествен” път. „Дуелът” между Петър Божилов-Пепи и военния Огнян Шангов е илюстрация на разпасването. Какви са тези недосегаеми „елитни” авджии, които ще решават законопослушните граждани откъде могат да преминават? Кой освен органите на МВР и Военната полиция има право да отцепва зони? Кой? НСО? Кой?

Какви са тези самозабравили се „елитни” ловци, приближени до всяка власт, че да забраняват на някого да говори даже, вървейки по пътя, защото „надолу има пусия”. Втора гонка си били устроили „елитните”, след като вече ударили прасе, а един от тях го „оправял”. Гонкаджиите утре могат да поискат да отцепят част от Борисовата градина. И какво – властниците ще се снишат, защото някой като „Пепи” бил сакъ дост с някого си, който пък бил близък до Върховния. Няма такава държава. Как ли наистина не са се сетили все още за „Гоце”, първият ловец на държавата, след като вече Пашата и Кимбата си минаха по реда? Неговите ловни гонки не приличаха ли на военни операции в локален конфликт – десетки офицери от НСО и десетки меверейци отцепваха райони, за да пуца на воля Първия. Как да не следват светлия пример останалите „елитни” – нали част от тях са били в антуража на подобни „величия”?!

Потресаващата услужливост на медийните мародери вече изкара Огнян Шангов кьоркютук пиян, преди да се произнесат компетентните органи. Свидетели нямало, но дошлите до труповете колеги на „Пепи” надушили, че О.Ш. бил употребил алкохол. Излиза, че някой кандилкащ се 71-годишен пияница може да нацели смъртоносно от петнадесетина метра ловец, който по думите на кмета на Железница, Дойчин Сремкин, пред bTV в рамките на законната самоотбрана отвърнал на огъня и поразил стрелялия пръв със седем проектила. Този кмет да не е представител на следствието? Член на ловната дружинка на застреляния, който освен всичко друго бил и поемно лице, след като компетентните органи са започнали надлежните мероприятия, вече реши случая – Огнян Шангов е стрелял пръв, а Петър Божилов се е самоотбранявал. Добавете и медийната обработка за алкохолните пари, за дрънкането на буркани, за предполагаемите „остри реплики”, които никой не е чул, всичко е ясно – виновният е посочен.

В същото време в някои газети се появиха други предположения. Ловецът бил стрелял първо в краката, а бившият военен е отговорил с един изстрел и го усмъртил. Как е било могат да кажат само следствените органи, ако успеят да решат казуса, извършвайки рутинните действия. Сайтове поне се ограничиха да нарекат случая „мистерия”, докато разни „елитни” се правят на балистици в телевиденията, опитвайки се да защитят застреляното си другарче. „Дуелът” между Петър Божилов и Огнян Шангов изкара на светло безобразията на „елитните” ловни бригади. Само едно се чудим – как така не са поставили бариера на пътя, за да не преминават автомобили? Протежирането на подобни самозабравили се ВИПаджии логично доведе до „мистерията” в Плана планина.

Последната информация от dariknews.bg е следната:

Разследващите не са категорични, че Огнян Шангов пръв е стрелял по Петър Божилов. Резултатите от назначените няколко експертизи ще докажат окончателно дали ще остане първоначалната версия за самоотбрана от страна на Божилов.

Няма категорична информация и за това дали двамата наистина са се скарали. Това обясни в интервю за Дарик разследващият случая Весела Янчева, старши полицай в сектор „Разследване на кримнални престъпления” към СДВР.

Резултатите от аутопсията показаха, че в тялото на 71-годишния бивш военен Огнян Шaнгов са открити седем куршума и един в тялото на шефа на Националната спортна база Петър Божилов. Двамата се застреляха един друг край софийското село Железница в неделя.

Двамата са намерени мъртви, на разстояние около 20 метра един от друг. По-рано стана ясно, че спортният шеф е стрелял многократно с 45-калибров пистолет, а възрастният мъж е произвел един изстрел с 25-ти калибър. Първоначално от СДВР заявиха, че има категорични доказателства, че Шангов е стрелял пръв, неколкократно и вътрешният министър потвърди тези данни. Разследващият случая полицай обаче смята, че категорично това може да се твърди едва след като бъдат готови резултатите от всички експертизи.

Една от назначените експертизи показва, че и двамата мъже са употребили алкохол. Установени са 0,7 промила алкохол в кръвта на Шангов, а за Божилов – 0,4 промила, потвърди Весела Янчева. Това не е голямо количество алкохол, коментира още тя.

Малко информация за оръжията и боеприпасите използвани в инцидента

Както разбрахме спортният шеф близък до знакови фигури от подземния свят като Баретата, Пашата, Кимбата, Карамански, събирач на дългове в миналото за банка, а сега близък до Свилен Нейков и Бойко Борисов си е купил подходящ за имиджа си патлак отличаващ се със значителни габарити и мощен боеприпас за неговия калибър .45, който е и доста скъпа играчка с базове цена между 1059 и 1256 долара и по българските оръжейни магазини се продава доста по-скъпо. Както се казва имал си бол пари …

Високият над 1,90 м спортист тежащ над 100 кг. е носил своя пищов според разрешителното си за самоохрана и то по време на лов, където е бил въоръжен с ловно оръжие …

Пенсионерът запасен полковник от Строителни войски е имал едно малко дамско пищовче, което е с калибър, който на разстояние 20 м може по-скоро да рани човек, но трудно може да го убие …

При извършване на различни изпитания е установено, че за нанасяне на смъртоносно нараняване на човек, е необходимо куршумът да отдаде на живото тяло минимум 80 джаула енергия, нещо което куршумите на Шагов на разстоянието от 20 м почти не са имали …

Медицинските служби в американската армия са провели изследвания на огнестрелни рани, при което са установили, че за да се разкъса (пробие) човешката кожа, огнестрелното оръжие трябва да предаде на куршума скорост от минимум 36 m/s. Необходима е скорост от 61 m/s, за да се пробие костен пласт и допълнителна скорост, за да има смъртоносен ефект от поразяването. Установено е, че тази скорост трябва да бъде над 122 m/s.

След тази статистика нека погледнем ТТД на оръжията и боеприпасите, които са използвани:

image

Пистолетът ЧЗ-92 е малокалибрен пистолет предназначен предимно за самозащита и то на дистанция до 15 м , тъй като неговата цев е твърде къса – 64 мм . Той използва патрони калибър 6.35 мм.

Патронът 6,35 мм Browning, или както неправилно го наричат 6 на 35, е създаден през 1904 г. като съвместен продукт на белгийската фирма FN (Fabrique Nationale) и американското предприятие Union Metallic Cartridge Company. 2 години по-късно гениалният конструктор Джон Браунинг прави първия джобен пистолет специално за този патрон. От тогава до днес уникалният боеприпас се произвежда от почти всички големи оръжейни фирми в света.

Куршумът на 6,35-мм патрон тежи 3,2 г. Излита от цевта с начална скорост 230 м/с. На 25 метра скоростта на куршума пада на 228 м/с, а на 45 м – на 217 м/с.

Неговата възпираща енергия в (J) джаули е при излитане от цевта -85 J, на 45 м -75 J и на 75 м е едва 67 J …

Както писахме по-горе, необходима е скорост от 61 m/s, за да се пробие костен пласт и допълнителна скорост, за да има смъртоносен ефект от поразяването. Установено е, че тази скорост трябва да бъде над 122 m/s.

Руските военни специалисти са определили експериментално, че за да се извади човек от строя е достатъчно кинетичната енергия на куршума да е около 80 J, От извършените експерименти от руските криминалисти е установено, че при изстрел с късоцевно оръжие в непосредствена близост до обекта е достатъчно З0 J кинетична енергия, за да бъде поразена живата цел. Именно заради тези изследвания, руската криминалистическа наука е приела, че оръжие способно да изстреля куршум с поразяващ ефект над З0 J, може да се счита за огнестрелно.

image

Пистолетът S&W, който е използвал Божилов вероятно е с 127 мм цев и тежи около 1,2 кг. с пълнител 8+1 патрона, калибър .45. Този пистолет е поне около 3.5 пъти по-мощен от пистолета на Шангов, нещо което е случайно, но все пак дава представа на един бивш офицер какво може да се случи при евентуалното му използване срещу него, освен ако не е бил побъркан или сляп, но той едва ли е бил такъв все пак макар и на 71 години.

Патронът с обозначение .45 АСР който вероятно е използван от Божилов има калибър 0.45 части от инча, като в обозначението нулата е отпаднала и на нейно място остава само точка, т.е. 0.45х25.4 = 11.43 мм.

Той може да е с тегло 14.9 гр. и има скорост на летене при изстрелване 252 м/с , а на 45 м – 244 м/с. Притежава кинетична енергия от 244 J на дистанция от 45 м.

Нека спонем и нещо много важно, че куршум с калибър 9 мм и нагоре, а този на Божилов са 11.43 мм предизвикват шок при нараняване дори и то да не е смъртоносно, а в Шангов има намерени цели 7 куршума, като три са в гърдите групирани ?!

Точно този факт буди много съмнения, че може и да има друг сценарии на развитие на случая, в който да има замесено и трето лице, нещо което може да се определи с вещина след проследяване на вероятната траектория на всяко попадение в телата на загиналите.

Както и да е превъзходствота на спортния шеф е било отвсякъде налице и във физическите данни и във възраст и в оръжията и тук се появява съмнение дали някой не се е „забавлявал“ след като ну му е уйдисано по теркя.

 

Ето и едно интересно коментарче по повод публикация по темата :

николай ветев

Смятах, че версията за самоУБИЙСТВОТО на Чочо от Перник е върхът на тъпотията на полицията, но явно съм бъркал. Вижте какви глупости пишат: 1. Петър Божилов е ГРЪМНАТ В ГЪРБА,което означава, че ТОЙ СИ Е ОТИВАЛ СЛЕД КАТО Е ГРЪМНАЛ СТАРЕЦА, ИЛИ, ЧЕ ТОЙ Е „СУПЕРМЕН“ И СЛЕД КАТО СА ГО ПРОСТРЕЛЯЛИ СМЪРТОНОСНО,НЕ САМО Е УСПЯЛ ДА ИЗПРАЗНИ ПРЕЦИЗНО ЦЕЛИЯТ ПЪЛНИТЕЛ, А И Е УСПЯЛ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА 180° 2. „НЕМОЖЕЛИ ДА ОПРЕДЯЛЯТ КОЙ Е СТРЕЛЯЛ ПЪРВИ…!!!“ – ГЛУПОСТИ, ПРАВИ СЕ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЧАС, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЪГЪЛА НА ПОПАДЕНИЯТА В ЖЕРТАТА, ВХОДНИ-ИЗХОДНИ РАНИ И КЪДЕ СЕ Е УСТАНОВИЛ КУРШУМЪТ/КЪДЕ СЕ Е ЗАБИЛ/. И ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ВИДИ КОЙ Е СТРЕЛЯЛ ПРАВ И КОЙ ЛЕГНАЛ. ……………………………………………. А ЗАЩО НЕ ПРИЕМЕМ, ЧЕ Е ИМАЛО ТРЕТИ, КОЙТО Е ИЗПОЛЗВАЛ СИТУАЦИЯТА И Е УБИЛ И ДВАМАТА!!!!??????“

 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimarinov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1217681
Постинги: 505
Коментари: 859
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол