Колкото и да се пазех, манията по "здравословните" глупости ме обхвана и мен.
Влязох в магазина, хвърлих един поглед на захарта на бучки и си викам Ей го на, ще мина на кафява захар. Нали все разправят колко по-полезна била, али бали разни.
Смело взимам една кутия кафява захар на бучки и се прибирам вкъщи горда, че ще направя нещо полезно за здравето на нашето малко, но сплотено семейство.
Нещо обаче все ме ръчка и образът на чичо Том и неговата колиба ми се явява като просото на гладната кокошка.
Седнахме с младежа и почнахме да сравняваме полезността на кафявата захар с вредността на бялата.
От пръв поглед се видя, че кафявата захар е по-полезна от бялата най-вече за производителя, защото 500 гр кафява захар на бучки е с 50 стотинки по- скъпа от бялата захар на бучки.
После сравнихме и тая, дето не е на бучки, и резултатът беше същият- кафявата захар по-скъпа от бялата.
До тук добре, казахме си ние и обърнахме внимателно двете кутии захар на бучки, за да се убедим с очите си, че хранителните предимства на кафявата захар си заслужават парите.
Калории в 100 грама бяла захар- 398
Калории в 100 грама кафява захар- 390
Въглехидрати в 100 грама бяла захар- 98 грама
Въглехидрати в 100 грама кафява захар- минимум 97,5 грама.
Мазнини и белтъчини нямат нито кафявата, нито бялата.
Тц, тц, девет калории за 50 стотинки- екстра е.
Чичо Том обаче отново ми се яви, седнал пред колибата си след тежък ден в плантациите ( сори, ама не помня памук ли, захар ли береше чичо Том, знам само, че е бачкал яко).
"Бяла захар, рафинирана захар. Кафява захар, нерафинирана захар"- дзън! Крушката над главата ми, онази - за гениалните идеи, светна все едно е 300 вата.
Ми че тя кафявата захар е НЕрафинирана захар. Т.е не е минала през допълнителна обработка, т.е е второкачествена, т.е би трябвало да е по-евтина.
Точно както е била по-евтина в младежките години на моята съседка, която живяла известно време у една много стисната баба в Лондон, която ползвала само кафява захар, защото цепела стотинката, пардон, пенито на две.
И в този момент желанието ми да си купувам здравословни храни се изпари.
Не заради друго, а заради това, че скапаното промиване на мозъци на тема Здраве е направило черния хляб и кафявата захар луксозни стоки.
Та да не знаеш вече това, дето си го купуваш за здравословна храна, какво точно "здавословно" съдържа:(
Идеята ми беше, че "здравословно" в последно време е много широко понятие.
Колко е здравословно киселото мляко, което те лишава от запек?
А за мед никoй не споменава. А и останалите кисели млека също действат като другото. Но едното е по-скъпо, защото е "здравословно" и след 14 дни с него се чувстваш чудесно! Леко ти е! :)))
А иначе, аз като кюстендилско девойче (на полоивна) смея да твърдя, че в този край може и да са стигнали по 60 ст. за килограм. :)))
Иначе да, за черешите се разбрахме. Както и за изкупната цена на доматите от десет стотинки...
Динке, знам един пазар на който са пуснали евтини чушки и моркови. Утре към 6 часа съм в рейсчето за натам. Да ти взема ли 1-2 килца за трушията?? :)))
Иначе, захарта наистина не си е рабУта. Истински мед се намира, ама с връзки. :)))
Въпроса е де изчезнаха "джанките"... :))))
Друг е въпросът доколко е истинска - дали не е обикновена бяла захар с боичка. :)
@krasitta - ако искаш качествен мед, купи си директно от производител. Моят свекър е пчелар и като сравня меда, който той ни дава, с този по магазините - нямат нищо общо.
16.09.2007 22:22
:D сори, ама не знам кво написах току-що..
20.01.2008 14:27
Купувайте си бяля захар, защото е по евтина, но ако имате излишни пари или съвестта ви гложди, че хапвате бяла захар, тогава си купете кафява, но не боядисана, а истинска кафява захар.Тя е наистина скъпа, мирише ужасно и се съхранява по трудно от бялата.Така, че който иска да му е гадно нека си пръска парите за кафява.(кафява захар=3,50лв. за 500гр./бяла захар=1,10лв. за 1кг.)-данните са от края на 2006г.
Вярно е че нерафинираният продукт е по полезен, но нека не забравяме нашата спътница в живота"Пазарната икономика".Тя винаги мисли повече за печалбата, отколкото за нас.Това е истината.Бъдете мъдри и не се хващайте за всяка въдица,на която висят повечето ви познати.
07.02.2010 18:54
Да но как да изчистим черната захар от белтъци.Процеса е дотса по скъп,с по сложна техника и с по-скъпи вещества.Затова качествената кафява захар е по скъпа.Друг е въпроса,че нашата(а и не само)кафява захар се прави от бяла захар смесена с меласа(отпадния продукт) и изсушена.Моя съвет.По-добре си купете бяла захар и за останалите пари някой плод или зеленчук.Няма нищо вредно в бялата захар,само трябва да се внимава с количеството заради излишните килограми(същите могат да се натрупат успешно и с кафява захар).
24.03.2010 19:27
Както правилно бе казано, авторката на поста си е купила кафява захар на бучки, която видимо изглежда като бялата... и в действителност Е като бялата, но просто е боядисана :) Да, все още има такива продукти на пазара (2010 г.) Щом приличат поразително на бялата, значи работата е съмнителна...
Но!!!... за щастие, има и други продукти. Кафявата захар Мусковадо е прекрасна. Влажна захар с наситен вкус и аромат. Не е чак толкова скъпа -- 2.50 за половин килограм, но е много по-икономична. На вкус е като сладкиш :) Сърце не ми дава вече да бъркам калорични сладкиши с по чаша-две бяла захар.
И когато решим да се храним здравословно, подмяната на бялата кристална с по-качествена захар е една чудесна крачка.
13.04.2010 15:44
03.07.2010 09:27
2. Любов и страх
3. Мартини, бейби
4. Моят Блог.бг
5. Грамотният блог
6. Прекрасният сайт
7. Полезният сайт
8. Спортният сайт
9. Сериозният сайт
10. Шареният сайт
11. ZIP- мания
12. Слънчевата песничка
13. Otrova.org
14. И този диша интернет:)
15. Still well
16. Бяс и рози